Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απορρίπτει ο Μόρσι το χακί τελεσίγραφο και θα επιδιώξει συμφιλίωση

Απορρίπτει ο Μόρσι το χακί τελεσίγραφο και θα επιδιώξει συμφιλίωση

Κλιμακώνεται σε επικίνδυνο σημείο η έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο: Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι απορρίπτει το τελεσίγραφο του στρατού ουσιαστικά να παραιτηθεί εντός 48ωρου λέγοντας πως θα συνεχίσει τη δική του πορεία για να επιτευχθεί «εθνική συμφιλίωση». Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών. Νέο πλήγμα στον Μόρσι από τη Δικαιοσύνη, με τον Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει νόμιμη -σύμφωνα με αναφορές- την απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα που είχε ο ίδιος διορίσει.

Κλιμακώνεται σε επικίνδυνο σημείο η έκρυθμη πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο: Ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι απορρίπτει, όπως ήταν αναμενόμενο, το τελεσίγραφο του στρατού ουσιαστικά να παραιτηθεί εντός 48ωρου λέγοντας πως θα συνεχίσει τη δική του πορεία για να επιτευχθεί «εθνική συμφιλίωση». Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο είχε ο Μόρσι.

Νέο πλήγμα στον Μόρσι από τη Δικαιοσύνη, με τον Ανώτατο Δικαστήριο να κρίνει νόμιμη -σύμφωνα με αναφορές- την απομάκρυνση του γενικού εισαγγελέα που είχε ο ίδιος διορίσει.

Ο στρατός, ο οποίος είχε δηλώσει με απόλυτη σαφήνεια «παρών» κατά την κλιμάκωση των τελευταίων ημερών, έδωσε τελικά διορία δύο ημερών στον Μόρσι να «ακούσει τα αιτήματα του λαού» -ειδάλλως θα εφαρμόσει τον δικό του «οδικό χάρτη» για την σταθερότητα στην Αίγυπτο.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος, μίλησε αμέσως για πραξικόπημα. Σε ανακοίνωσή του τη νύχτα προς Τρίτη πάντως, ο Μόρσι χρησιμοποίησε πιο ήπιους τόνους.

«Ο πρόεδρος δεν είχε ενημερωθεί για την ανακοίνωση των ενόπλων δυνάμεων» ανέφερε το γραφείο του Μόρσι. «Η προεδρία θεωρεί πως ορισμένες από τις δηλώσεις στην ανακοίνωση περιέχουν σημασίες που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο περίπλοκο εθνικό περιβάλλον» συνεχίζει.

«Η προεδρία επιβεβαίωνει πως συνεχίζει στην πορεία που έχει σχεδιάσει για την προώθηση συνολικής εθνικής συμφιλίωσης… ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε δηλώσεων που μπορεί να μεγαλώνουν το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες» καταλήγει η ανακοίνωση Μόρσι.

Οι ήπιοι τόνοι στις αναφορές του προέδρου για το μεταμοντέρνο πραξικόπημα (στα πρότυπα του τουρκικού του 1997) δύσκολα δείχνουν το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Αίγυπτο: Τις ογκωδέστατες διαδηλώσεις εναντίον του σε όλες τις πόλεις της χώρας την Κυριακή συνόδευσαν αιματηρές συγκρούσεις με υποστηρικτές του προέδρου και τις ακολούθησε τη Δευτέρα έφοδος και πυρπόληση στα κεντρικά γραφεία των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο.

Νέο πλήγμα στον Μόρσι από το Ανώτατο Δικαστήριο

Το μεσημέρι της Τρίτης, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε σύννομη την προηγούμενη απόφαση δικαστηρίου που έδειχνε την έξοδο στον γενικό εισαγγελέα που είχε διορίσει ο Μόρσι.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ και δικαστικές πηγές, το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την δικαστική απόφαση που διέτασσε την απομάκρυνση του Ταλαάτ Αμπντάλα και τον επαναδιορισμό του προκατόχου του. Ο διορισμός του Αμπντάλα από τον Μόρσι είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην προηγούμενη αναμέτρηση του προέδρου με την αντιπολίτευση.

Τα πρώτα εμφανή σημάδια αποδιοργάνωσης στην κυβέρνηση έχουν ήδη έρθει, με την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ.

Το πρωί της Τρίτης, ο Μόρσι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η πάγια θέση της Ουάσινγκτον είναι πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε διάλογο με την αντιπολίτευση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε, μιλώντας αργότερα από την Τανζανία, πως η μόνη διέξοδος της Αιγύπτου από την τωρινή κρίση μπορεί να είναι πολιτική, καλώντας επίσης τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι να κάνει «βήματα που δείχνουν πως τα αιτήματα των διαδηλωτών βρίσκουν ανταπόκριση».

Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει τη νομιμότητα της εκλογής του Μόρσι και προσβλέπουν παραδοσιακά στην Αίγυπτο για τη διαφύλαξη των ισορροπιών στην περιοχή. Ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου στρατού είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον αιγύπτιο ομόλογό του, χωρίς να είναι σαφές, όπως μεταδίδει το Reuters, τι ειπώθηκε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Oλυμπιακός: Η μεγάλη διαφορά με τον ΠΑΟ

Ο Ολυμπιακός πήρε στα χέρια του το πλεονέκτημα έδρας από την Μπαρτσελόνα και μέσα από το διπλό στη Βαρκελώνη, αναδύεται η μεγάλη διαφορά που έχει την εφετινή σεζόν με τον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024