Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ εξέτασης για τον καρκίνο του μαστού ζητούν οι ασθενείς

Την κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ εξέτασης για τον καρκίνο του μαστού ζητούν οι ασθενείς

Την επανεξέταση της κάλυψης της εξέτασης Oncotype DX για τον καρκίνο του μαστού από τον ΕΟΠΠΥ, ζητά με επιστολή της προς τον νέο υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Την επανεξέταση της κάλυψης της εξέτασης Oncotype DX για τον καρκίνο του μαστού από τον ΕΟΠΠΥ, ζητά με επιστολή της προς τον νέο υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Οι ασθενείς με καρκίνο μαστού ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος καθώς η ανάκληση ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους και δυσκολίες (εφαρμογή άσκοπης χημειοθεραπείας ή μη κάλυψη ασθενών που χρειάζονται χημειοθεραπεία) στη θεραπευτική αντιμετώπιση.

Βάση της ανάκλησης, οι ασθενείς αναγκάζονται να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες επιβαρύνοντας τον οργανισμό τους, χωρίς να το χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις ή αναγκάζονται να πληρώσουν οι ίδιοι την εξέταση Oncotype Dx.

Η ανάκληση της χορήγησης της δοκιμασίας Oncotype Dx είχε αποφασιστεί στις 10/5/2013 από τον πρώην υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λυκουρέντζο, κατόπιν θετικής γνωμοδότησης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας μέσω της Ογκολογικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ και με υπουργική απόφαση, η οποία ακολουθήθηκε από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ στις 07/2/2013.

Η γονιδιακή ανάλυση OncotypeDX είναι μια εξέταση που αφορά στις γυναίκες με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς και αρνητικούς λεμφαδένες. Η εξέταση είναι μέρος των διεθνών οδηγιών στην Ογκολογία, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του NCCN (National Comprehensive Cancer Network) και της ASCO (American Society of Clinical Oncology). Πρόσφατα η εξέταση OncotypeDX εντάχθηκε και στις ευρωπαϊκές οδηγίες του St. Gallen και του ESMO για τις γυναίκες με καρκίνο μαστού με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνου (ορμονοευαίσθητες). Οι πληροφορίες που λαμβάνει ο κλινικός ιατρός από την εξέταση είναι πολύ χρήσιμες τόσο για την ασθενή όσο και για το ΕΣΥ. Η εξέταση ποσοτικοποιεί την πιθανότητα μετάστασης και το όφελος από την χημειοθεραπεία. Πολλές γυναίκες (περίπου 50%) δεν θα χρειαστούν χημειοθεραπεία και χωρίς την συγκεκριμένη εξέταση θα έκαναν άσκοπα χημειοθεραπεία χωρίς να έχουν κανένα απολύτως όφελος.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο Σύλλογος «Άλμα Ζωής», το οικονομικό όφελος που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία από την εν λόγω εξέταση έχει υπολογιστεί μέσω της υγεοοικονομικής μελέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών περίπου στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, καθώς αποτρέπονται άσκοπες χημειοθεραπείες.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024