Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτικό άσυλο στη Ρωσία ζητά το «βαθύ λαρύγγι» της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν

Πολιτικό άσυλο στη Ρωσία ζητά το «βαθύ λαρύγγι» της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν

Αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στη Ρωσία υπέβαλε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παραμένει εδώ και μία εβδομάδα «μετέωρος» στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας εν μέσω διπλωματικής διελκυστίνδας και ενός σκανδάλου αποκαλύψεων που γιγαντώνεται. Η πληροφορία γίνεται γνωστή μετά τη δήλωση Πούτιν ότι ο Σνόουντεν μπορεί να παραμείνει στη Ρωσία υπό τον όρο ότι θα σταματήσει τις διαρροές που βλάπτουν τις ΗΠΑ. «Όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό από το δικό μου στόμα» όπως έσπευσε να προσθέσει... Συνολικά σε 15 χώρες απευθύνεται για άσυλο το «βαθύ λαρύγγι» της NSA.

Αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στη Ρωσία υπέβαλε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος παραμένει εδώ και μία εβδομάδα «μετέωρος» στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας εν μέσω διπλωματικής διελκυστίνδας και ενός σκανδάλου αποκαλύψεων που διαρκώς γιγαντώνεται φέρνοντας σε δεινή θέση τη διακυβέρνηση Ομπάμα.

Αξιωματούχος των ρωσικών υπηρεσιών μετανάστευσης δήλωσε ότι ακτιβιστής του δικτύου WikiLeaks που ταξιδεύει με τον Σνόουντεν παρέδωσε την αίτηση χορήγησης ασύλου σε ρωσικό προξενικό γραφείο που λειτουργεί στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα το βράδυ της Κυριακής.

Ρωσική διπλωματική πηγή δήλωσε ταυτόχρονα πως ο Σνόουντεν επέδωσε αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου που απευθύνεται συνολικά σε 15 χώρες.

Η πληροφορία ότι ο Σνόουντεν ζητά άσυλο από τη Ρωσία γίνεται γνωστή κατόπιν δηλώσεων του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο τεχνικός σύμβουλος της NSA θα πρέπει να σταματήσει τη διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών εάν θέλει να λάβει άσυλο στη Ρωσία, κάτι που ο Πούτιν ανέφερε πάντως πως ο 30χρονος Σνόουντεν δεν προτίθεται να πράξει.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επανέλαβε πως ο Έντουαρντ Σνόουντεν δεν είναι Ρώσος πράκτορας και οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν έλθει σε επαφή μαζί του.

Έχοντας εξ αρχής επιχειρήσει να αποστασιοποιηθεί από την υπόθεση, ο Πούτιν κατέστησε στην πραγματικότητα σαφές πως ο Σνόουντεν δεν είναι επιθυμητός στη Ρωσία, ωστόσο εξίσου σαφές κατέστησε το γεγονός ότι δεν προτίθεται να τον εκδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εάν θέλει να φύγει προς κάπου και κάποιος τον δεχτεί, φυσικά να πάει» είπε ο Πούτιν. Ωστόσο, παράλληλα για πρώτη φορά δήλωσε πως θα μπορούσε να λάβει άσυλο στη Ρωσία υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Εάν θέλει να μείνει εδώ, υπάρχει ένας όρος. Πρέπει να σταματήσει να βλάπτει τους Αμερικανούς εταίρους μας -όσο παράξενο κι ακούγεται αυτό από το δικό μου στόμα» είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους κατόπιν διάσκεψης κρατών-εξαγωγέων φυσικού αερίου.

Ερωτηθείς σχετικά με φημολογία ότι ο Σνόουντεν θα μπορούσε να αναχωρήσει με μία από τις αντιπροσωπείες στη διάσκεψη -παρόντες είναι μεταξύ άλλων οι πρόεδροι Βενεζουέλας και Βολιβιας- ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν έχει γνώση τέτοιων σχεδίων.

Το αμερικανικό διαβατήριο του πρώην τεχνικού συμβούλου της NSA έχει ανακληθεί και χώρες ανά τον κόσμο δέχονται διπλωματικές πιέσεις από τις ΗΠΑ να μην τον αφήσουν να συνεχίσει το ταξίδι του.

Ο Ισημερινός -όπου ο 30χρονος ευελπιστεί να λάβει άσυλο- δεν έχει φανεί πρόθυμος να βοηθήσει τον καταζητούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Σνόουντεν να «δραπετεύσει» από την παρούσα κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα «δείχνει» τη Ρωσία ως υπεύθυνη για την τύχη του Σνόουντεν, λέγοντας ότι το αίτημα ασύλου δεν μπορεί να εξεταστεί έως ότου φθάσει στο έδαφος της ίδιας της χώρας της Λατινικής Αμερικής ή σε πρεσβεία της στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς ρωσική βίζα ο Σνόουντεν δεν μπορεί να μεταβεί στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο κέντρο της Μόσχας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024