Μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel πως η αμερικανική NSA παρακολουθούσε τη διπλωματική αντιπροσωπεία της ΕΕ στις ΗΠΑ, ο Guardian επιστρέφει για να αναφέρει πως η υπηρεσία είχε βάλει στο στόχαστρο και πρεσβείες μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών -ανάμεσά τους και η ελληνική, μαζί με τη γαλλική και την ιταλική. Όσον αφορά τη Γερμανία, ναι μεν η πρεσβεία φαίνεται να απουσιάζει από τη λίστα, αλλά σύμφωνα με το Spiegel παρακολουθούνταν εκατομμύρια τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες γερμανικών «στόχων» αλλά και «ενδεχομένως και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ».

Μετά τις αποκαλύψεις του Spiegel πως η αμερικανική NSA παρακολουθούσε τη διπλωματική αντιπροσωπεία της ΕΕ στις ΗΠΑ, ο Guardian επιστρέφει για να αναφέρει πως η υπηρεσία είχε βάλει στο στόχαστρο και πρεσβείες μεμονωμένων ευρωπαϊκών χωρών -ανάμεσά τους και η ελληνική, μαζί με τη γαλλική και την ιταλική.

Όσον αφορά τη Γερμανία, ναι μεν η πρεσβεία φαίνεται να απουσιάζει από τη λίστα, αλλά σύμφωνα με το Spiegel παρακολουθούνταν εκατομμύρια τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες γερμανικών «στόχων» αλλά και «ενδεχομένως και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ».

Το τσουνάμι αποκαλύψεων για την NSA, που βασίζεται και πάλι σε έγγραφα που έχει δώσει ο διαβόητος Έντουαρντ Σνόουντεν, δεν λέει να κοπάσει: Ο Guardian αποκαλύπτει πως σε ένα από τα έγγραφα της υπηρεσίας αναφέρονται 38 πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές ως στόχοι, με «μείγμα» μεθόδων παρακολούθησης -από τοποθέτηση κοριών μέχρι παρείσφρηση σε ηλεκτρονικά δίκτυα.

Στη λίστα βρίσκεται και η ελληνική πρεσβεία, όπως εκείνες της Γαλλίας και της Ιταλίας. Εκτός από τις ευρωπαϊκές αυτές αποστολές, ως στόχοι αναφέρονται και άλλες αποστολές συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Τουρκία, η Ιαπωνία, η Νότιος Κορέα, το Μεξικό και η Ινδία.

Στη λίστα δεν βρίσκεται η βρετανική ή η γερμανική πρεσβεία. Όμως, όπως αναφέρει από την πλευρά του το Spiegel, η NSA κάθε άλλο παρά «ανάξια παρακολούθησης» θεωρούσε τη Γερμανία: Κατά μέσο όρο, υποστηρίζει, παρακολουθούνταν 500 εκατομμύρια επικοινωνίες το μήνα.

Το περιοδικό αναφέρει επίσης στην έντυπη έκδοσή του, όπως μεταδίδιε το N24, πως «οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν, με έγκριση του Λευκού Οίκου, και τη γερμανική κυβέρνηση, πιθανότατα μέχρι την καγκελάριο Μέρκελ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr