Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ασπιρίνη προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου

Η ασπιρίνη προλαμβάνει τον καρκίνο του εντέρου

Η τακτική λήψη ασπιρίνης συντελεί σε μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Η τακτική λήψη ασπιρίνης συντελεί σε μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του εντέρου, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Οι ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον Δρ Αντριου Τσαν, διαπίστωσαν ότι η λήψη ασπιρίνης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα καθιστά κατά 27% λιγότερο πιθανή την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου στη διάρκεια μιας περιόδου 30 ετών, σε σχέση με την μη λήψη ή την σπάνια χρήση της.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις περιπτώσεις περισσοτέρων από 127.000 ανθρώπων από τη δεκαετία του 1980 έως το 2012, στη διάρκεια της οποίας 1.226 εκδήλωσαν καρκίνο του εντέρου.

Μεταξύ όσων δεν έπαιρναν ασπιρίνη συχνά, υπήρξαν 40,2 διαγνώσεις καρκίνου ανά 100.000 άτομα, έναντι μόνο 30,5 διαγνώσεων ανά 100.000 μεταξύ όσων λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη. Όσοι έπαιρναν έξι έως 12 ασπιρίνες την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου.

Ωστόσο, η προστατευτική δράση της ασπιρίνης δεν ίσχυε για τους φορείς της μετάλλαξης στο γονίδιο BRAF, οι οποίοι υπολογίζονται στο 10% έως 15% όσων έχουν καρκίνο του εντέρου.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες, που επίσης έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου μεταξύ όσων παίρνουν ασπιρίνη συχνά και για καιρό. Δείχνουν όμως επίσης ότι όσοι έχουν την μετάλλαξη του εν λόγω γονιδίου, δεν κινδυνεύουν λιγότερο. Συνεπώς, σύμφωνα με τον Δρ Τσαν, το επόμενο βήμα θα είναι να εντοπιστούν όσοι κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Πάντως, οι ερευνητές τονίζουν ότι η ασπιρίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται τακτικά χωρίς συνεννόηση με τον θεράποντα γιατρό, καθώς υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών, όπως η γαστρεντερική αιμορραγία. Ακόμα, επισημαίνουν πως η λήψη ασπιρίνης μειώνει μεν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο έντερο, όμως δεν βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς, αν ήδη πάσχει από καρκίνο.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024