Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχητική αύξηση των συνθετικών ναρκωτικών διεθνώς

Ανησυχητική αύξηση των συνθετικών ναρκωτικών διεθνώς

Την ανησυχία της για την αύξηση των νέων ψυχοδραστικών ουσιών κατά σχεδόν 50% σε δυόμισι χρόνια, εκφράζει η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας (ONUDC), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Την ανησυχία της για την αύξηση των νέων ψυχοδραστικών ουσιών κατά σχεδόν 50% σε δυόμισι χρόνια, εκφράζει η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας (ONUDC), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26/6).

«Οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες είναι σήμερα αυτές που θέτουν τις προκλήσεις», προειδοποίησε η ONUDC στην παγκόσμια ετήσια έκθεσή της για τα ναρκωτικά, την οποία παρουσίασε στην έδρα της στη Βιέννη.

Από τα τέλη του 2009 έως τα μέσα του 2012, ο αριθμός των συνθετικών ναρκωτικών αυξήθηκε από 166 σε 251, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τον αριθμό των ουσιών που τελούν υπό διεθνή έλεγχο (234), σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εν δυνάμει πολύ πιο επικίνδυνα σε σχέση με τα παραδοσιακά ναρκωτικά, τα νέα συνθετικά ναρκωτικά με ονόματα όπως «πικάντικο», «μιάου-μιάου» ή «άλατα μπάνιου», κάνουν τους υποψήφιους χρήστες να πιστεύουν ότι παραδίδονται σε μια ευχαρίστηση σχεδόν ακίνδυνη, επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες της ONUDC.

«Πωλούνται ως ‘νόμιμα φάρμακα που προκαλούν αίσθημα ευφορίας’ και ‘συνθετικά ναρκωτικά’, οι ουσίες αυτές αυξάνονται με πρωτοφανή ρυθμό και θέτουν μεγάλες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Στην Ευρώπη όπου ο αριθμός των νέων ουσιών αυξήθηκε από 14 το 2005 σε 236 το 2012, το 75% της κατανάλωσής τους επικεντρώνεται σε πέντε μεγάλες χώρες: τη Βρετανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, την Γερμανία και την Ισπανία.

Η χρήση τους αυξάνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (5% των νέων από 18 έως 24 ετών έχουν ήδη κάνει χρήση ουσιών που πωλούνται ως χόρτα ή άλατα μπάνιου), ενώ την τελευταία δεκαετία η χρήση της κάνναβης μειώθηκε και αυτή των άλλων ναρκωτικών παρέμεινε σταθερή.

Στις ΗΠΑ, οι νέες ουσίες είναι τα ναρκωτικά με την μεγαλύτερη χρήση μεταξύ των φοιτητών, ενώ κυκλοφορούν επίσης στην Ασία και την Αφρική.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κάνναβη παραμένει το παράνομο ναρκωτικό με την μεγαλύτερη κατανάλωση, με 180 εκατομμύρια χρήστες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ONUDC. Αυτό ανταποκρίνεται στο 3,9% του πληθυσμού ηλικίας από 15 έως 64 ετών.

Η καλλιέργεια κοκαΐνης παρέμεινε σταθερή στη Νότια Αμερική το 2011. Ταυτόχρονα η ONUDC ανέφερε ότι από τις χώρες της Δύσης η κοκαΐνη αλλάζει κατεύθυνση προς τις ασιατικές αγορές, όπως το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα, αλλά και την Κεντρική Αμερική, όπου είναι ένας σημαντικός διαμετακομιστικός της κόμβος.

Η Αφρική δείχνει να κερδίζει έδαφος ως διαδρομή διακίνησης, με ένα δρομολόγιο όλο και πιο δοκιμασμένο για την τροφοδοσία των αγορών: η διαδρομή αρχίζει από το νότιο Αφγανιστάν για να φθάσει αρχικά στα λιμάνια του Ιράν ή του Πακιστάν, μετά φθάνει στην ανατολική ή τη δυτική Αφρική και τέλος τροφοδοτεί τις αγορές.

Μια νέα χερσαία διαδρομή διακίνησης της ηρωίνης ενδέχεται να δημιουργηθεί μέσω Ιράν, Πακιστάν έως τη Μέση Ανατολή, και να προστεθεί στον παραδοσιακό δρόμο των Βαλκανίων στην Ευρώπη.

Τέλος το Αφγανιστάν παραμένει ο πρώτος παραγωγός οπίου (74% της παράνομης παγκόσμιας παραγωγής οπίου το 2012).

Σε «συντονισμένη δράση» για να αντικρουστεί η απειλή για τη δημόσια υγεία καλεί ο γενικός διευθυντής της ONUDC, Γιούρι Φεντότοφ, ανακοινώνοντας την λειτουργία ενός νέου συστήματος ενημέρωσης και παρακολούθησης των συνθετικών ναρκωτικών ώστε να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024