Διακήρυξη-προειδοποίηση ότι είναι έτοιμος να «σώσει το έθνος» και δεν θα επιτρέψει «επίθεση κατά της θέλησης του λαού» και διολίσθηση της χώρας σε «ανεξέλεγκτη σύγκρουση» έρχεται εκ μέρους του στρατού της Αιγύπτου εν όψει των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης την προσεχή εβδομάδα ενάντια στον Μοχάμεντ Μόρσι. Σε μία από τις ισχυρότερες παρεμβάσεις αφότου παρέδωσε την εξουσία στον ισλαμιστή πρόεδρο έναν χρόνο πριν, ο στρατός καθιστά σαφές ότι θα επέμβει υπέρ των διαδηλωτών εάν βρεθούν στο στόχαστρο υποστηρικτών του Μόρσι...

Διακήρυξη-προειδοποίηση ότι είναι έτοιμος να «σώσει το έθνος» και δεν θα επιτρέψει «επίθεση κατά της θέλησης του λαού» και διολίσθηση της χώρας σε «ανεξέλεγκτη σύγκρουση» έρχεται εκ μέρους του στρατού της Αιγύπτου εν όψει των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης την προσεχή εβδομάδα ενάντια στον Μοχάμεντ Μόρσι.

Σε μία από τις ισχυρότερες παρεμβάσεις αφότου παρέδωσε την εξουσία στον ισλαμιστή πρόεδρο έναν χρόνο πριν, ο στρατός καθιστά σαφές ότι θα επέμβει υπέρ των διαδηλωτών εάν βρεθούν στο στόχαστρο σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του προέδρου.

Μιλώντας μία εβδομάδα πριν τις προγραμματισμένες μαζικές διαδηλώσεις ο επικεφαλής των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι, ο οποίος διατελεί επίσης και υπουργός Άμυνας, προειδοποίησε ότι ο στρατός είναι έτοιμος να επέμβει προκειμένου να εμποδίσει τη χώρα να διολισθήσει σε ένα «σκοτεινό τούνελ» εσωτερικής σύγκρουσης.

Ο στρατός ξεκαθαρίζει ότι δεν θα μείνει θεατής εάν οι διαδηλώσεις καταλήξουν σε βίαια επεισόδια και καλεί τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις να αναζητήσουν συναίνεση και να επιδιώξουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους εντός των ημερών που απομένουν πριν βγει η αντιπολίτευση στους δρόμους την 30ή Ιουνίου.

Διάχυτος είναι ο φόβος στην Αίγυπτο ότι οι διαδηλώσεις με αίτημα την απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι θα οδηγήσουν σε βίαιες συμπλοκές, καθώς ορισμένοι εκ των πλέον σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του προέδρου προειδοποιούν να «συνθλίψουν» τους διαδηλωτές. Άλλοι διακηρύσσουν ότι οι διαδηλωτές είναι άπιστοι που αξίζουν το θάνατο.

Πρόκειται για μία από τις πλέον ισχυρές παρεμβάσεις του στρατού αφότου παρέδωσε την εξουσία στον Μοχάμεντ Μόρσι και πολιτική κυβέρνηση πριν έναν χρόνο, μετά τις εκλογές που ακολούθησαν την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ στις αρχές του 2011.

Ο στρατηγός Ελ-Σίσι αναφέρει ότι ο στρατός δεν έχει αναμειχθεί στην πολιτική, όμως έχει ηθική ευθύνη να εμποδίσει τη σύγκρουση. Κατ’ ουσίαν καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση πως προτίθεται να παρέμβει υπέρ των διαδηλωτών εφόσον δεχθούν επίθεση από ισλαμιστές υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι.

«Υπάρχει ένα κλίμα διαίρεσης στην κοινωνία και η διατήρησή του συνιστά κίνδυνο για το αιγυπτιακό κράτος και πρέπει να υπάρξει συναίνεση μεταξύ όλων» σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr