Ένας άνδρας, μέλος επιτροπής εκλογικού κέντρου στην πόλη Λατς της βόρειας Αλβανίας, έχασε τη ζωή του από πυρά αγνώστων, ενώ τρία ακόμα άτομα τραυματίστηκαν. Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί της Κυριακής και οι πολίτες να προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα, προκειμένου να αναδείξουν το Κοινοβούλιο. Τη νίκη διεκδικούν Σαλί Μπερίσα και Έντι Ράμα. Ανησυχία για παρατυπίες εκφράζει η αντιπολίτευση, υπό το «βλέμμα» των Βρυξελλών οι εκλογές.

Ένας άνδρας, μέλος επιτροπής εκλογικού κέντρου στην πόλη Λατς της βόρειας Αλβανίας, έχασε τη ζωή του από πυρά αγνώστων, ενώ τρία ακόμα άτομα -ανάμεσά τους και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος- τραυματίστηκαν. Οι κάλπες άνοιξαν το πρωί της Κυριακής και οι πολίτες να προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα, προκειμένου να αναδείξουν το Κοινοβούλιο. Τη νίκη διεκδικούν Σαλί Μπερίσα και Έντι Ράμα.

Ο 53χρονος που έχασε τη ζωή του ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης της αντιπολίτευσης. Στο περιστατικό φαίνεται ενεπλάκη και ο υποψήφιος του κυβερνώνοντος κόμματος Μιλ Φούφι, ο οποίος τραυματίστηκε.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι η δολοφονία πιθανώς να σχετίζεται με τις εκλογές.

Η αστυνομία αναζητεί δύο άτομα για τη δολοφονία του Τζον Τζόνι, ενώ η αντιπολίτευση εκφράζει αυξανόμενη ανησυχία για εκλογικές παρατυπίες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Περίπου 6.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να επιβλέψουν την καλή διεξαγωγή της εκλογικής αναμέτρησης, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας).

Περισσότεροι από 600 ξένοι παρατηρητές επιβλέπουν την ψηφοφορία, τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Τις εκλογές αυτές παρακολουθούν από κοντά οι Βρυξέλλες, οι οποίες έχουν ήδη δύο φορές αρνηθεί να δώσουν το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας στην Αλβανία.

Εξαιτίας διενέξεων ανάμεσα στη δεξιά κυβέρνηση και την αριστερή αντιπολίτευση, τρία από τα επτά μέλη της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής παραιτήθηκαν τον Απρίλιο, αφήνοντας την Επιτροπή χωρίς την απαραίτητη πλειοψηφία των πέντε ψήφων που απαιτείται για να ανακηρύξει τον νικητή της ψηφοφορίας.

«Ενθαρρύνω τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν οποιαδήποτε δράση θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη της Αλβανίας, σε αντάλλαγμα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη» δήλωσε ο Όιγκεν Βόλφαρτ, επικεφαλής της αποστολής στα Τίρανα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

«Μια πλήρως επιχειρησιακή Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα ήταν ένα πρώτο βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε.

Όμως οι αναλυτές φοβούνται ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αμφισβητηθούν, όπως γίνεται συστηματικά στη χώρα αυτή μετά την πτώση του κομμουνισμού, το 1990.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2009, η σοσιαλιστική αντιπολίτευση είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, εκτιμώντας ότι είχαν σημειωθεί πολλές παρατυπίες.

Οι κύριοι αντίπαλοι -ο δεξιός συνασπισμός γύρω από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης με επικεφαλής το σοσιαλιστή Έντι Ράμα- προτείνουν ομόφωνα την ένταξη στην ΕΕ καθώς και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Στη χώρα των 2,8 εκατ. κατοίκων οι δύο παρατάξεις έχουν εκφράσει τη σιγουριά τους ότι θα κερδίσουν αυτές τις εκλογές.

Οι 140 βουλευτές θα εκλεγούν για μια τετραετή θητεία μεταξύ άνω των 7.000 υποψηφίων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr