Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προς νέα κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Προς νέα κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ

Σοβαρές πολιτικές εξελίξεις πυροδότησε η υπόθεση της ΕΡΤ, καθώς η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται στην απόσυρση της στήριξής της στην κυβέρνηση συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός, έχοντας την υποστήριξη του Ευ.Βενιζέλου, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματός του μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, στις 11:00. Νέα συνάντηση αναμένεται μεταξύ του Αντ.Σαμαρά και του Ευ.Βενιζέλου για το μέλλον της δικομματικής -όπως όλα δείχνουν- κυβέρνησης.

Σοβαρές πολιτικές εξελίξεις πυροδότησε η υπόθεση της ΕΡΤ, καθώς η ΔΗΜΑΡ προσανατολίζεται στην απόσυρση της στήριξής της στην κυβέρνηση συνεργασίας. Ο πρωθυπουργός, έχοντας την υποστήριξη του Ευ.Βενιζέλου, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Ο Φώτης Κουβέλης αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματός του μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ, στις 11:00. Όπως όλα δείχνουν, η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση και θα εξετάσει το ζήτημα της στήριξης ή ανοχής στην κυβέρνηση, εφόσον τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο Σπ.Λυκούδης απέφυγε να ξεκαθαρίσει την εικόνα, σημείωσε πάντως: «Είναι λογικό ο κόσμος να πιστεύει ότι η ΔΗΜΑΡ είναι εκτός κυβέρνησης». Αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν στην κυβερνητική κρίση, σημείωσε: «Είμαστε η Αριστερά της ευθύνης, θέλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε και η Αριστερά της Δημοκρατίας».

Μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης θα ενημερώσει για τις αποφάσεις του τον πρωθυπουργό.

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε στο τηλεοπτικό μήνυμά του αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και χαρακτήρισε θαρραλαία στη στάση του Ευ.Βενιζέλου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ του Αντ.Σαμαρά και του Ευ.Βενιζέλου για το μέλλον της δικομματικής -όπως όλα δείχνουν- κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο των επαφών των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του ανασχηματισμού (εφόσον παραιτηθούν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ), των αμέσως επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας.

Ο Ευ.Βενιζέλος έχει εξουσιοδοτηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του, όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος που πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, μετά τις εξελίξεις.

Το χρονικό της κυβερνητικής κρίσης

Κατά τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Πέμπτης παρουσιάστηκε νέα εμπλοκή για το θέμα της ΕΡΤ, καθώς η ΔΗΜΑΡ επανέφερε την αρχική της πρόταση για την ΕΡΤ, δηλαδή τη δημιουργία μεταβατικού φορέα (εφόσον η ΕΡΤ έχει καταργηθεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση) και την μεταφορά σε αυτόν όλων των υπαλλήλων της ΕΡΤ.

Η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών διήρκεσε μόλις μία ώρα και είκοσι λεπτά, καθώς έγινε σαφές ότι, τουλάχιστον από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, δεν μπορούσε να επέλθει συμφωνία στο θέμα της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες 45 λεπτά μετά την έναρξη της σύσκεψης οι δύο πολιτικοί αρχηγοί ενημέρωσαν τους συνεργάτες τους, που βρίσκονταν σε άλλη αίθουσα του μεγάρου Μαξίμου να τηλεφωνήσουν στα μέλη των κοινοβουλευτικών τους ομάδων και να προετοιμαστούν συνεδριάσεις.

Η συζήτηση των τριών αρχηγών αμέσως μετά συνεχίστηκε για περισσότερο από μισή ώρα παρά το αδιέξοδο που είχε διαφανεί.

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από τον κ. Σαμαρά, η οποία περιλάμβανε μεταξύ άλλων 2.000 επαναπροσλήψεις, δεν ικανοποίησε τον κ. Κουβέλη, αλλά από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος θεώρησε ότι η λύση για τη μεταβατική λειτουργία είναι τέτοια που «μας επιτρέπει να συζητήσουμε το μεγάλο θέμα: την επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας».

Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αναχώρησαν από το Μαξίμου προς τα γραφεία των κομμάτων τους και ακολούθησε πυρετός διαβουλεύσεων, στην Ιπποκράτους, στην Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς και στο πρωθυπουργικό γραφείο όπου κλήθηκαν όλοι οι υπουργοί, πλην εκείνων της ΔΗΜΑΡ, καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής.

Στο ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε για δεύτερη φορά εντός της ημέρας η Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη συμμετοχή του Πολιτικού Συμβουλίου. Αντιστοίχως, στη ΔΗΜΑΡ συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα με την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

Πριν από τη σύσκεψη της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης επιβεβαίωσε ότι «στη σύσκεψη δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος αναφορικά με την ΕΡΤ», καθώς και ότι η ΔΗΜΑΡ επανέφερε την πρότασή της για αναδιοργάνωση με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζόμενους, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Δεν πρόκειται για τυπικό ή διαδικαστικό ζήτημα, αφορά στην ουσία του ζητήματος. Το μαύρο στη ραδιοτηλεόραση ήταν συγκεκριμένη επιλογή, όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων. «Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτο ότι παρά την προσωρινή διαταγή, το μαύρο παραμένει στις οθόνες.

«Δεν επήλθε συμφωνία. Επέμενα, για τους λόγους που προανέφερα. Στο κάτω-κάτω σε τίποτα δεν θα έβλαπτε την ουσία των πραγμάτων» εάν γινόταν αποδεκτή η πρόταση της ΔΗΜΑΡ.

«Η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου παρά την αντίθεση της ΔΗΜΑΡ που γνώριζε με σαφήνεια. Προχώρησε και μάλιστα ερήμην των τεσσάρων υπουργών που πρότεινε η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Αυτό μαρτυρά συγκεκριμένη επιλογή άρνησης της συλλειτουργίας των τριών κομμάτων» είπε ο κ. Κουβέλης συμπληρώνοντας: «Εμείς επιμένουμε δεν είναι δική μας ευθύνη που δεν βρέθηκε κοινός πολιτικός τόπος».

Στο θέμα της ΕΡΤ έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης που επιτρέπουν να συζητηθεί το μεγάλο θέμα της επαναθεμελίωσης της κυβερνητικής συνεργασίας, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κρατώντας σαφείς αποστάσεις σε σχέση με τη στάση του Φώτη Κουβέλη.

Ο Ευ.Βενιζέλος ήταν σαφής ότι τάσσεται κατά του ενδεχόμενου των πρόωρων εκλογών -αν και όπως είπε δεν τις φοβάται-, αφήνοντας σαφώς ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση υπό νέο πλαίσιο ενώ κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει και αυτή. «Τρύπες στο νερό για να κερδίσουμε φευγαλέες εντυπώσεις», δεν κάναμε και δεν κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σε δήλωσή του, τις πρώτες πρωινές ώρες, δήλωσε ότι «κανείς δεν θέλει εκλογές, κανείς δεν θέλει ακυβερνησία» και στράφηκε κατά του Φώτη Κουβέλη λέγοντας ότι πρότασή του για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση ισοδυναμεί με επιστροφή στο αμαρτωλό καθεστώς της ΕΡΤ, ενώ αντίθετα ο Ευ.Βενιζέλος «θαρραλέα» αποδέχτηκε τη λύση που προτάθηκε από την κυβέρνηση στη βάση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Εξάλλου, εξεδόθη η απόφαση του τμήματος αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόφαση που καταργεί την ΕΡΤ ΑΕ. Το ΣτΕ κινείται στο κλίμα της προσωρινής διαταγής που εξέδωσε ο πρόεδρός του Κ.Μενουδάκος και αναστέλλει την κοινή υπουργική απόφαση μόνο επί του σκέλους εκείνου που παύει τη μετάδοση εκπομπών και θεωρεί ότι η ΕΡΤ ΑΕ έχει καταργηθεί.

Ακόμη το δικαστήριο επιφυλάσσεται να επανέλθει αυτεπαγγέλτως εντός ευλόγου χρόνου για να διαπιστώσει υπήρξε συμμόρφωση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024