Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξέταση αίματος προειδοποιεί για την εμφάνιση στοματικού καρκίνου

Εξέταση αίματος προειδοποιεί για την εμφάνιση στοματικού καρκίνου

Αντισώματα για τον ιό HPV, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο όταν προσβάλλει το στόμα  και τον φάρυγγα μέσω του στοματικού σεξ, μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα πολλά χρόνια πριν από την εκδήλωση της ασθένειας, δείχνει νέα μελέτη.

Αντισώματα για τον ιό HPV ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου και του στόματος όταν εγκαθίσταται στις περιοχές αυτές μέσω του στοματικού σεξ μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα πολλά χρόνια νωρίτερα από την εκδήλωση της ασθένειας σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από διεθνή ομάδα ερευνητών, ενδέχεται να οδηγήσουν στο μέλλον στην έγκαιρη διάγνωση – και καλύτερη αντιμετώπιση – του συγκεκριμένου καρκίνου με μια απλή εξέταση αίματος.

Ο ιός HPV είναι περισσότερο γνωστός ως «υπεύθυνος» για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τα τελευταία χρόνια όμως έχει διαπιστωθεί ότι ευθύνεται επίσης και για ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό καρκίνων του τραχήλου και του στόματος, κυρίως στους άνδρες. Το θέμα πήρε μάλιστα ιδιαίτερη δημοσιότητα πρόσφατα, όταν ο διάσημος ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, ο οποίος είχε διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου πριν από τρία χρόνια, ανακοίνωσε ότι η αιτία για την ασθένειά του ήταν ο ιός HPV από τον οποίο είχε προσβληθεί μέσω στοματικού σεξ.

Μεγάλη μελέτη

Τα νέα ευρήματα, τα οποία προέρχονται από επιστήμονες της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο και του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Oncology».

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη η οποία είναι γνωστή ως EPIC και παρακολουθεί 500.000 άτομα από δέκα ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του 1990 μέχρι σήμερα. Διαπίστωσαν ότι από τους 135 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν εμφανίσει καρκίνο του τραχήλου και του στόματος οι 47 – αναλογία η οποία αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο – εμφάνιζαν επίσης αντισώματα για το στέλεχος HPV16 E6 ακόμη και δώδεκα χρόνια πριν από την εκδήλωση της ασθένειάς τους.

«Μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό αν αυτά τα αντισώματα ήταν παρόντα στο αίμα προτού ο καρκίνος καταστεί κλινικά ανιχνεύσιμος» δήλωσε ο Πολ Μπρέναν του IARC, επικεφαλής της μελέτης, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Αν αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν θα μπορέσουμε στο μέλλον να αναπτύξουμε εργαλεία για την έγκαιρη ανίχνευση της ασθένειας». Το τεστ που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη ήταν σχετικά απλό και οι ερευνητές θεωρούν ότι, αν τα ευρήματά τους τύχουν περαιτέρω επιβεβαίωσης, ένα διαγνωστικό τεστ ευρείας χρήσεως θα είναι διαθέσιμο μέσα σε πέντε χρόνια.

Έγκαιρη επέμβαση

Η δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης του κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου και του στόματος που προσφέρουν τα νέα ευρήματα θα επιτρέψει επίσης, όπως τονίζουν οι ειδικοί, και την έγκαιρη επέμβαση για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας – πριν καν από την εμφάνιση των όγκων. «Όσο νωρίτερα γίνεται η ανίχνευση, τόσο καλύτερη είναι η θεραπεία και τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα επιβίωσης» επεσήμανε ο Δρ Μπρέναν, προσθέτοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά ώστε να βελτιωθεί η ακρίβεια του τεστ.

Ο ειδικός υπογράμμισε επίσης ότι ένα άλλο σημαντικό εύρημα της νέας μελέτης είναι ότι οι ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου και του στόματος ο οποίος συνδέεται με τον ιό HPV φαίνονται να επιδεικνύουν τριπλάσιες πιθανότητες επιβίωσης πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση σε σχέση με ασθενείς με τους ίδιους καρκίνους οι οποίοι δεν σχετίζονται με τον HPV αλλά με άλλες αιτίες όπως το κάπνισμα ή το αλκοόλ.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024