Περισσότερες αποκαλύψεις υπόσχεται ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που διέρρευσε πληροφορίες για τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA κατά των τηλεφωνικών κλήσεων εκατομμυρίων αμερικανών αλλά και κατά δικτυακών υπηρεσιών. Ο 29χρονος Σνόουντεν, που από τις 20 Μαΐου έχει καταφύγει στο Χονγκ Κονγκ (αλλά πλέον είναι εξαφανισμένος, πιθανόν βρίσκεται ακόμη στο Χονγκ Κονγκ) απέρριψε επίσης την κατηγορία που του έχει προσαφθεί ότι είναι πράκτορας της Κίνας.

Περισσότερες αποκαλύψεις υπόσχεται ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο άνθρωπος που διέρρευσε πληροφορίες για τα προγράμματα παρακολούθησης της NSA κατά των τηλεφωνικών κλήσεων εκατομμυρίων αμερικανών αλλά και κατά δικτυακών υπηρεσιών.

Ο 29χρονος Σνόουντεν, που από τις 20 Μαΐου έχει καταφύγει στο Χονγκ Κονγκ (αλλά πλέον είναι εξαφανισμένος, πιθανόν βρίσκεται ακόμη στο Χονγκ Κονγκ) απέρριψε επίσης την κατηγορία που του έχει προσαφθεί ότι είναι πράκτορας της Κίνας.

«Είναι μία προβλεπόμενη επίθεση και την ανέμενα προτού εμφανιστώ στο προσκήνιο», είπε σε ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με το κοινό που έβαζε ερωτήματα στην ιστοσελίδα της Guardian.

«Θέστε στον εαυτό σας το ερώτημα: εάν ήμουν όντως Κινέζος πράκτορας, γιατί δεν διέφυγα άμεσα στο Πεκίνο;», ήταν η απάντηση του Σνόουντεν στην «έντονη υποψία» που διατύπωσε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, μιλώντας την Κυριακή στο Fox News.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταπνίξει αυτήν την υπόθεση φυλακίζοντάς με, ή κάνοντάς με να σιωπήσω. Η αλήθεια έχει πάρει το δρόμο της και κανένας δεν μπορεί να τη σταματήσει», διαμήνυσε ο Σνόουντεν.

Ο Σνόουντεν δεσμεύτηκε ότι θα προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που η NSA μπόρεσε να έχει «άμεση πρόσβαση» («direct access») σε προσωπικά δεδομένα στο Ίντερνετ, διαβεβαιώνοντας πως οι αμερικανοί πράκτορες είχαν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μηνύματα, ή στο ιστορικό πλοήγησης των χρηστών μέσα στο Διαδίκτυο.

Σε ό,τι αφορά τους λόγους που των ώθησαν να καταφύγει στο Χονγκ Κονγκ (μια επιλογή εκ πρώτης όψεως περίεργη), πριν κιόλας από την δημοσίευση των αποκαλύψεων, ο ίδιος εξήγησε πως δεν ανέμενε να τύχει μιας αμερόληπτης δίκης στις ΗΠΑ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση, όπως ήδη το έχει αποδείξει και σε άλλες υποθέσεις (ανθρώπων που έχουν αποκαλύψει διαβαθμισμένες πληροφορίες) έχει αμέσως και κατά προβλεπόμενο τρόπο απαγορεύσει κάθε δυνατότητα μίας δίκαιας δίκης στη χώρα μου, κηρύσσοντάς με δημοσίως ένοχο εσχάτης προδοσίας», έγραψε ο Σνόουντεν.

Δεν έχω αποκαλύψει αμερικανικές επιχειρήσεις κατά στρατιωτικών στόχων, τόνισε, «επισήμανα ότι η NSA έχει παραβιάσει υποδομές ιδιωτών» και αυτές είναι «επιθετικά εγκληματικές πράξεις». Ο Σνόουντεν μίλησε ακόμα και για (κατά λάθος) κυβερνοπόλεμο αφού «όταν οι τεχνικοί της NSA κάνουν λάθος, τα συστήματα [στα οποία επιτίθενται] καταρρέουν».

«Το να εγκαταλείψω τις ΗΠΑ ήταν μία πολύ ριψοκίνδυνη απόφαση, διότι οι εργαζόμενοι στην NSA οφείλουν να δηλώνουν τα ταξίδια τους στο εξωτερικό 30 ημέρες πριν και επίσης παρακολουθούνται», είπε ακόμη.

«Έπρεπε να μεταβώ, χωρίς εκ των προτέρων επιφυλάξεις, σε μία χώρα με τέτοιο πολιτιστικό και νομικό πλαίσιο που θα μου επέτρεπε να εργασθώ χωρίς να συλληφθώ αμέσως», εξήγησε, όταν τον ρώτησαν γιατί δεν κατέφυγε σε άλλες χώρες όπως η Ισλανδία που έχει ισχυρό πλαίσιο προστασία πληροφοριοδοτών.

Και για το σημαντικό ερώτημα γιατί δεν αποκάλυψε νωρίτερα τα δεδομένα, είπε ότι η προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα και η εκλογή του τού έδωσαν την ελπίδα ότι τα πράγματα αλλάζουν. «Πολλοί αμερικανοί αισθάνθηκαν το ίδιο», αλλά απογοητεύτηκε από την πολιτική του προέδρου «που βάθυνε και επέκτεινε τα προγράμματα παρακολούθησης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr