Τη δέσμευση ότι η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει ώς τα τέλη Αυγούστου ανέλαβε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, μιλώντας στον Βήμα 99,5.

Να σημειωθεί ότι το πρωί της Τετάρτης αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη σύσταση νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

«Δεν κλείνει η ΕΡΤ. Κλείνει ένα στραβό οικοδόμημα, με στραβά θεμέλια που δεν υπήρχε περίπτωση να διορθωθεί εν λειτουργία και άμεσα δημιουργείται εξαρχής ένας σωστός, σύγχρονος φορέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» είπε.

Ειδικά για τις προσλήψεις προσωπικού, ο κ. Κεδίκογλου εκτίμησε ότι ο φορέας θα μπορεί να λειτουργήσει με περίπου 1.200 άτομα, αλλά αυτό θα αποφασιστεί σε συνάρτηση και σε αναλογία «με τα σύγχρονα δεδομένα για τους φορείς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Για τη μοριοδότηση των απολυμένων υπαλλήλων της ΕΡΤ, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι θα προσμετρηθούν η εμπειρία, η προϋπηρεσία, η συχνή παρουσία και οι αναγνωρισμένες εργατοώρες. «Στην ΕΡΤ υπάρχουν ικανοί και άξιοι. Δεν δουλεύαν και 677 δημοσιογράφοι, αλλά κάποιοι δουλεύαν σαν σκυλιά. Αλλά δούλευε, δυστυχώς, ένα κλάσμα του συνόλου» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η επιλογή των στελεχών της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα γίνει με αδιάβλητες διαδικασίες.

Όσον αφορά στο οργανόγραμμα του νέου φορέα, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι καταρτίζεται από ειδικούς συμβούλους. «Θα δούμε ποιες είναι οι ανάγκες που πρέπει να εξυπηρετηθούν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου στον νέο φορέα θα υπάρχει ένα εποπτικό συμβούλιο από αναγνωρισμένες προσωπικότητες, το οποίο θα ελέγχει το διοικητικό συμβούλιο του νέου φορέα και το νέο οργανόγραμμα.

«Πρέπει ο ομφάλιος λώρος των κομμάτων με τη δημόσια πλέον ραδιοτηλεόραση να κοπεί και αυτό εξασφαλίζεται» είπε.

Επανέλαβε, επίσης, ότι όλοι οι υπάλληλοι της ΕΡΤ θα αποζημιωθούν, ενώ όσοι προσληφθούν στον νέο φορέα θα έχουν συμβάσεις στα πρότυπα δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών μέσων του εξωτερικού. «Στην Ευρώπη δεν υπάρχει δημοσιογράφος-δημόσιος υπάλληλος» ανέφερε.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κεδίκογλου είπε ότι τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και ο Φ. Κουβέλης ήταν ενήμεροι και είχαν στα χέρια τους το σχετικό νομοσχέδιο από την περασμένη Κυριακή. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα διαταραχθούν οι σχέδεις της τρικομματικής κυβέρνησης και πως δύο κυβερνητικοί εταίροι θα κατανοήσουν ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος εξυγίανσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από αυτόν που επελέγη. «Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, σε κάτι που όμως συμφωνούν στον τελικό στόχο. Πιστεύω ότι θα βρεθεί κοινή γλώσσα» υποστήριξε.

Σχόλιο ΠΑΣΟΚ για την συνάντηση

Σε σχόλιό του το ΠΑΣΟΚ απαντά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο: «Την Κυριακή το βράδυ, σε άτυπη συνάντηση των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, συζητήθηκε όλο το φάσμα των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την κυβέρνηση. Κεντρικό σημείο της συζήτησης ήταν το ζήτημα της ΕΡΤ, το κλείσιμο της οποίας παρουσιάστηκε από τον κ. Σαμαρά ως η μόνη υπάρχουσα λύση για την άμεση μείωση του αριθμού των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα κατά 2.000 άτομα, που είναι όρος για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου.

» Οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αντέδρασαν αμέσως αρνητικά. Η αρνητική θέση του ΠΑΣΟΚ επαναλήφθηκε τη Δευτέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

» Για το λόγο μάλιστα αυτό η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν ετέθη καν υπόψη των υπουργών που υποδείχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ (όπως και των υπουργών που υποδείχθηκαν από τη ΔΗΜΑΡ) και δεν φέρει την υπογραφή τους.

» Είναι συνεπώς προφανές ότι η ΝΔ επέλεξε να προχωρήσει παρά την εκφρασμένη αντίθεση των άλλων δύο κομμάτων, χωρίς τα οποία δεν συγκροτείται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας