Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ

Συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών στην πλατεία Ταξίμ

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί από το πρωί της Τρίτης η πλατεία Ταξίμ με τις δυνάμεις της Αστυνομίας να συγκρούονται με ομάδες διαδηλωτών. Χημικά, μολότοφ, πυροτεχνήματα και αντλίες νερού συνθέτουν το σκηνικό, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε τα δικά του μηνύματα από τη Βουλή. Φωτορεπορτάζ.

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί από το πρωί της Τρίτης η πλατεία Ταξίμ με τις δυνάμεις της Αστυνομίας να συγκρούονται με ομάδες διαδηλωτών. Χημικά, μολότοφ, πυροτεχνήματα και αντλίες νερού συνθέτουν το σκηνικό, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε τα δικά του μηνύματα από τη Βουλή.

Με την επέμβαση το πρωί της Τρίτης, η αστυνομία επιστρέφει στην πλατεία μετά την απόσυρσή της την προηγούμενη εβδομάδα -ενώ ο Ερντογάν είχε προειδοποιήσει πως δεν θα ανεχτεί «παράνομες διαδηλώσεις» μαζί με το κάλεσμά του σε διάλογο με τους διαδηλωτές.

Η επέμβαση, όπως ανέφερε στο Twitter ο νομάρχης Χουσεΐν Αβνί Μουτλού, αποσκοπεί μόνο στην απομάκρυνση πανό από το πολιτιστικό κέντρο Ατατούρκ και όχι στην απομάκρυνση των διαδηλωτών από το διπλανό πάρκο Γκεζί.

Ωστόσο, από την ώρα που έφθασαν οι αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία, λίγο πριν από τις 08:00, δεν έχουν σταματήσει οι συγκρούσεις. Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για δύο τραυματίες.

Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε αιφνιδιαστικά, ημέρα εργάσιμη και ώρα που συνήθως ο κόσμος πηγαίνει στη δουλειά του.

Σε ό,τι αφορά τους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ, εκείνη την ώρα συνήθως έχουν διαλυθεί μετά από το βραδυνό συλλαλητήριο και λίγοι παραμένουν στο χώρο.

Όταν οι τεθωρακισμένες αύρες και οι δυνάμεις της αστυνομίας εισήλθαν στην πλατεία, μικρές ομάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν στην άκρη της πλατείας προς το πάρκο Γκεζί.
{{{ map }}}
Ορισμένοι από αυτούς ταμπουρώθηκαν πίσω από αυτοσχέδιες ασπίδες και έριχναν μολότοφ, πέτρες και πυροτεχνήματα προς την αστυνομία.

Η αστυνομία απάντησε με χημικά και νερό, ωστόσο οι λίγοι διαδηλωτές δεν φάνηκαν να κάμπτονται και κατάφεραν να θέσουν εκτός «μάχης» μια αύρα, βάζοντας φωτιά στο όχημα, ενώ σε άλλη περίπτωση η φωτιά σε τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν μία ώρα μετά την επέμβαση, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν μεγαλύτερη χρήση δακρυγόνων όταν μικρή ομάδα διαδηλωτών πλησίασε ήρεμα ένα από τα τεθωρακισμένα της αστυνομίας.

Από τις 11:00 ο αριθμός των διαδηλωτών αυξήθηκε στην πλατεία, ενώ γέμισε κόσμο και το πάρκο Γκεζί.

Το μεσημέρι επικράτησε ηρεμία στην πλατεία Ταξίμ, ωστόσο άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας παραμένουν συγκεντρωμένοι στο ένα άκρο του πάρκου.

Η κατάσταση είναι τεταμένη, ενώ τις βραδινές ώρες αναμένεται να συγκεντρωθεί ακόμα περισσότερος κόσμος στην πλατεία.

«Παράνομες διαδηλώσεις, τέλος»

Η επέμβαση το πρωί της Τρίτης σηματοδοτεί την επιστροφή της αστυνομίας στην πλατεία μετά την απόσυρσή της την προηγούμενη εβδομάδα -και συμπίπτει με την προειδοποίηση του Ερντογάν πως δεν θα ανεχτεί «παράνομες διαδηλώσεις» μαζί με το κάλεσμά του σε διάλογο με τους διαδηλωτές.

Τη Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς είχε μεν προαναγγείλει ότι ο Ερντογάν θα συναντούσε την Τετάρτη αντιπροσώπους των διαδηλωτών, αλλά είχε προειδοποιήσει επίσης πως δεν θα «επιτραπούν πλέον παράνομες διαδηλώσεις». Το κυβερνών ΑΚΡ προγραμματίζει συγκεντρώσεις υποστηρικτών του το Σαββατοκύριακο.

«Στην πλατεία Ταξίμ και στην Άγκυρα συγκεντρώνονται πολίτες, αλλά υπάρχουν και ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές. Η Τουρκία δεν θα έπρεπε να το ζήσει αυτό. Η κυβέρνηση έχει καθορίσει αυτά που πρέπει να γίνουν. Δεν θα επιτραπούν σε καμία περίπτωση παράνομες συγκεντρώσεις. Θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος» είχε πει τη Δευτέρα ο Αρίντς.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, «νόμιμες», όπως είπε ο Αρίντς, συγκεντρώσεις του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Θα είναι ένα Σαββατοκύριακο που μέχρι τότε θα έχουν γίνει όλα τα νόμιμα βήματα» ανέφερε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024