Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΡΤ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για λουκέτα

Ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΡΤ με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για λουκέτα

Δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, γεγονός που εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο για προσωρινό λουκέτο στην ΕΡΤ. Γενική συνέλευση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην Δημόσια Τηλεόραση, ενώ από την Τετάρτη η ροή του προγράμματος περνά στα χέρια των εργαζομένων.  Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αυτή την ώρα ο Σίμος Κεδίκογλου βρίσκεται σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και σε λίγη ώρα θα γίνουν ανακοινώσεις για την ΕΡΤ.

Δημοσιεύτηκε την Τρίτη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, γεγονός που εκτιμάται ότι ανοίγει το δρόμο για προσωρινό λουκέτο στην ΕΡΤ.

Κατά πληροφορίες, αυτή την ώρα ο Σίμος Κεδίκογλου βρίσκεται σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και σε λίγη ώρα θα γίνουν ανακοινώσεις για την ΕΡΤ.

Οι εργαζόμενοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αντιδρούν απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις με διαρκή κατάληψη και συνεχή λειτουργία της ΕΡΤ με έκτακτα δελτία ειδήσεων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συσκέψεις της ΠΟΣΠΕΡΤ και σωματείων εργαζομένων, ενώ κόσμος συρρέει στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Στις 18:00 αναμένεται νέα γενική συνέλευση των εργαζομένων.


Αντιδράσεις κομμάτων

Το θέμα της δημοσίευσης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα της συγκυβέρνησης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), ενώ σφοδρότατες είναι οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σκουρλέτης δήλωσε:

«Τα σενάρια που διαρρέονται τις τελευταίες ώρες περί αιφνίδιας διάλυσης της ΕΡΤ αποτελούν την κορύφωση μιας στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εκ μέρους της κυβέρνησης. Για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν αυτή παίζει το ρόλο του εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας, αδιαφορώντας πλήρως για το εάν και κατά πόσο εκπληρώνει τον σκοπό της ως ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος οργανισμός στην υπηρεσία της πολυφωνικής ενημέρωσης και του πολιτισμού.

» Η ΕΡΤ, όμως, δεν ανήκει στην κυβέρνηση αλλά στο ελληνικό λαό, ο οποίος την πληρώνει απαιτώντας να αποτελεί ένα υπόδειγμα αδέσμευτης και πλουραλιστικής ενημέρωσης. Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας».

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες ο Τέρενς Κουίκ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Ό,τι δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ επί Ηλία Μόσιαλου, το προχωράει τώρα η τρικομματική συγκυβέρνηση: τη διάλυση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, με την αιτιολογία του εξορθολογισμού. Για τον εξορθολογισμό δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, διότι είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκαν κομματικοί στρατοί μέσα στην ΕΡΤ Α.Ε. Η εμπειρία μου – πχ- στη δεκαετία του 80, είναι δεδομένη.

» Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα διαλύσουν τα πάντα για να φτιάξουν ένα μικρομαγαζάκι στα μνημονιακά μέτρα και ούτε μπορούν να το χρεωθούν όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι που πραγματικά πιστεύουν στο αγαθό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, της αντικειμενικής ενημέρωσης και της ποιοτικής ψυχαγωγίας.

» Επιπλέον, μου φαντάζει αδιανόητο το σχέδιο να καταργήσουν τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που είναι το τελευταίο κάστρο στο να διατηρηθούν ζωντανές οι πάσης φύσεως δραστηριότητες, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα σε όλη την χώρα, δηλαδή η φωνή της Ελλάδας.

» Δεν μπορώ, επίσης, να απέχω από τη βεβαιότητα που διακατέχει την πλειοψηφία των πολιτών, ότι τα ρολά στην ΕΡΤ και η μετέπειτα συρρίκνωσή της, είναι μποναμάς στα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία φυσικά δεν αρνούμαι, αλλά σε ένα πεδίο υγιούς και ίσου ανταγωνισμού.

» Όπως διαβλέπω με βεβαιότητα, ότι κομμάτια της ΕΡΤ ΑΕ βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση.

» Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις είναι ο πρώτος πυλώνας, κυρίως της ενημέρωσης».

Η Χρυσή Αυγή σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η ΕΡΤ ανήκει θεωρητικά στον ελληνικό λαό, δεν σέβεται όμως 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες που υποστηρίζουν την Χρυσή Αυγή, τους υβρίζει διαρκώς ως… ‘νεοναζί’ και δεν δίνει ποτέ βήμα σε εκπροσώπους του κόμματός μας.

» Δυστυχώς, κανένα από τα διεφθαρμένα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν διαμαρτυρήθηκε για αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας, αντιθέτως το υποστήριξε. Τα ίδια και χειρότερα πράττουν και τα ιδιωτικά κανάλια των νταβατζήδων, των οποίων οι συχνότητες ανήκουν στον ελληνικό λαό και έχουν παραχωρηθεί παράνομα στους καναλάρχες. Εκδίδουμε το παρόν δελτίο Τύπου γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να προβληθεί από κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Και μετά αποκαλούν εμάς ‘ναζί’ και αντιδημοκράτες.»

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Με την καταδικαστέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δρομολογεί την κατάργηση και τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών με σοβαρές συνέπειες για το λαό. Ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ με βάση αυτό το τερατούργημα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού. Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024