Έως τρία έτη πλασματικός χρόνος συνταξιοδότησης για υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα
Έως τρία χρόνια μπορούν να αναγνωρίσουν ως πλασματικό χρόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο που περιλήφθηκε στις συμπληρωματικές διατάξεις για το σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», το οποίο έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα και έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Σε εξέλιξη η συνάντηση Μανιτάκη με την τρόικα, κατά την οποία παρουσιάζεται το σχέδιο για μικρότερο Δημόσιο.
Έως τρία χρόνια μπορούν να αναγνωρίσουν ως πλασματικό χρόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο που περιλήφθηκε στις συμπληρωματικές διατάξεις για το σχέδιο νόμου «Οργάνωση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», το οποίο έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα και έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, η διάταξη, που αφορά την αναγνώριση πλασματικού χρόνου, αναφέρει:
1. Οι υπάλληλοι της υποπαραγράφου Ζ.2.1 του ν. 4093/2012, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται με βάση τις συνταξιοδοτικές διατάξεις του Δημοσίου και τίθενται σε διαθεσιμότητα, μπορούν είτε να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο, που δεν θα υπερβαίνει τα τρία έτη και έως τη συμπλήρωση των κατά περίπτωση απαιτούμενων προϋποθέσεων για την άμεση καταβολή κύριας και επικουρικής σύνταξης, μερίσματος και εφάπαξ βοηθήματος από το Δημόσιο και τους αντίστοιχους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, είτε να εισπράξουν τις αποδοχές διαθεσιμότητας έως τη λήξη αυτής και να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δύο έτη, εφόσον υποβάλουν αίτηση παραίτησης από την Υπηρεσία, εντός ενός μηνός από την ημερομηνία που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
2. Για την αναγνώριση του ανωτέρω χρόνου δεν λαμβάνονται υπόψη, όσον αφορά την κύρια σύνταξη, οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 17 του ν. 3865/2010 (Α 120) και όσον αφορά την επικουρική σύνταξη, οι διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 3996/2011, όπως ισχύουν.
3. Ο ανωτέρω πλασματικός χρόνος λαμβάνεται υπόψη μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για κύρια και επικουρική σύνταξη, μέρισμα και εφάπαξ βοήθημα.
4. Για την αναγνώριση του εν λόγω χρόνου, κατά το μέρος που αφορά την κύρια σύνταξη του Δημοσίου, εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του δευτέρου και τρίτου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 17 του ν. 2084/1992 (Α 165), και κατά το μέρος που αφορά την επικουρική σύνταξη, το μέρισμα και το εφάπαξ βοήθημα των αντιστοίχων φορέων, καταβάλλονται εκ μέρους του ασφαλισμένου υπαλλήλου οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη. Οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί των συνταξίμων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κατά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη και των διατάξεων της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4024/2011.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Οι Αθώοι»: Ανατροπές στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Δομοκός: Θρίλερ με τη σορό άνδρα που βρέθηκε σε αυτοκίνητο – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
- Φως στο Τούνελ: Στο προσκήνιο τρεις υποθέσεις που συγκλονίζουν
- Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα δεν γνώριζε για την επίθεση των Ισραηλινών στη Flotilla – Πράξαμε το καθήκον μας
- «Η κυβερνητική πλειοψηφία για πρώτη φορά υιοθετεί τη θέση μας» – Ανακοίνωση Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
- Στην κυριότητα του Δήμου Αγίας Παρασκευής το Κτήμα Σιστοβάρη
- Βρετανία: Νίκη του ακροδεξιού Φάρατζ στις τοπικές εκλογές – Σημαντικές απώλειες για το Εργατικό Κόμμα Στάρμερ
- Άτυχος ξανά ο Γιαζίτζι, νέα ρήξη χιαστού (pic)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 08.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/greg-rakozy-oMpAz-DN-9I-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442