Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βολές προς ΣΥΡΙΖΑ, γέφυρες προς ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, έριξε ο Σαμαράς

Βολές προς ΣΥΡΙΖΑ, γέφυρες προς ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, έριξε ο Σαμαράς

Γέφυρες προς τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, έριξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα προσυνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας της Νέας Δημοκρατίας, από όπου κλιμάκωσε την επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, που αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ οδόν προς το συνέδριο της ΝΔ, το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου.

Γέφυρες προς τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, έριξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα προσυνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας της Νέας Δημοκρατίας, από όπου κλιμάκωσε την επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ οδόν προς το συνέδριο της ΝΔ, το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου (28-30 του μηνός) στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς αναγνώρισε τη βοήθεια που προσφέρουν τα άλλα δύο κόμματα, αναγνώρισε ότι υπάρχουν διαφορές, κυρίως ιδεολογικές, αλλά τόνισε ότι οι όποιες επιτυχίες είναι κοινές «και τις πιστωνόμαστε όλοι μας».

«Θέλω δημόσια να αναγνωρίσω τη στήριξη και τη βοήθεια που πρόσφεραν τα δύο άλλα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνησή μας. Όλοι μαζί κρατήσαμε όρθια την Ελλάδα. Και όλοι μαζί την αλλάζουμε» είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι «αυτή η συνεργασία των τριών κομμάτων, δεν είναι μόνο πρωτοφανής για την χώρα μας. Είναι και σωτήρια».

«Μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα, αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της πατρίδας και τη σταθερότητα. Αυτό που πετύχαμε είναι κοινή επιτυχία. Και την πιστωνόμαστε όλοι μας. Υπάρχουν ασφαλώς και διαφωνίες ανάμεσά μας. Διαφωνίες κυρίως ιδεολογικές. Αλλά αυτές δεν εμπόδισαν να λειτουργήσουμε όλοι μαζί και να επιτύχουμε αυτά που πολλοί λίγοι πίστευαν ένα χρόνο πριν» συμπλήρωσε.

«Εμείς -και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί- τραβάμε κουπί! Χωρίς κακίες για τον τόπο. Και με διαφωνίες, ναι, αλλά πάλι για τον τόπο. Για το καλό του τόπου. «Κωπηλασία Χρέους», που θα έλεγε και ο ποιητής», είπε χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας του.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε εκ νέου για αλλαγή του κλίματος, από το λεγόμενο Grexit στο Grecovery, όπως είπε, και επιτιθέμενος κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «αυτό κάποιοι δεν μπορούν να το χωνέψουν».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο πρωθυπουργός μίλησε για «δηλητηριώδη λαϊκισμό» από την πλευρά της αντιπολίτευσης, της οποία η στάση φτάνει «είτε από πρόθεση είτε από σύγχυση» στα όρια της «υπονόμευσης» και της «αποσταθεροποίησης», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Υπονόμευση της χώρας δεν είναι άραγε, να προειδοποιεί η Αντιπολίτευση τους ξένους επενδυτές, να μην επενδύσουν στην Ελλάδα γιατί «θα χάσουν τα λεφτά τους»; […] Αποσταθεροποίηση δεν είναι να πρωτοστατεί η Αντιπολίτευση σε ματαίωση επενδύσεων, παντού στην Ελλάδα; Δεν διαφωνούν απλώς με κάποιες επενδύσεις. Είναι αντίθετοι με κάθε επένδυση», δήλωσε.

«Δεν ξέρω αν αντιπαθούν αυτόν τον τόπο. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι ίσως και μισούν αυτόν τον τόπο» είπε ο Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας: «Είτε το καταλαβαίνουν είτε όχι, είτε το κάνουν από πρόθεση είτε από σύγχυση, την υπονόμευση της χώρας επιχειρούν. Το κάνουν με δηλητηριώδη λαϊκισμό κάθε μέρα».

Το λάθος του ΔΝΤ

Σε ό,τι αφορά την παραδοχή από πλευράς ΔΝΤ «λαθών» στο πρώτο μνημόνιο, ο κ. Σαμαράς προανήγγειλε «στην ώρα της» σχετική συζήτηση στη Βουλή. Υπογράμμισε δε ότι η ΝΔ είχε επισημάνει αυτά τα λάθη από την αρχή και τώρα μάχεται για τη διόρθωσή του.

«Γι’ αυτό δεν στηρίξαμε το πρώτο μνημόνιο, γιατί ήταν λάθος συνταγή» είπε, σημειώνοντας ότι η ΝΔ στήριζε από τότε τα σωστά, αλλά «δεν εισακουστήκαμε και η ζημιά έγινε».

«Θυμάστε πόσο μας καυτηρίαζαν τότε γιατί δεν στηρίξαμε το πρώτο Μνημόνιο. Τώρα πήραν την απάντησή τους όλοι: Δεν το στηρίξαμε γιατί ήταν λάθος η συνταγή. Τώρα το ομολογούν και κάποιοι από εκείνους που το επέβαλαν.Αλλά και τότε ακόμα, εμείς ως Αντιπολίτευση, τα σωστά τα στηρίζαμε και τα ψηφίζαμε: Στηρίζαμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Στηρίζαμε τις αποκρατικοποιήσεις. Τα περισσότερα απ’ αυτά μάλιστα δεν τα στηρίζαμε απλώς. Τα προτείναμε κιόλας» είπε.

Οι μετανάστες και τα «δύο άκρα»

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης εκτενή αναφορά στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, λέγοντας ότι έχουν γίνει πολλά το τελευταίο διάστημα («έχουμε σταματήσει τη ροή της λαθρομετανάστευσης») και ζήτησε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα.

«Τον τελευταίο χρόνο έχουμε κάνει πολλά. Έχουμε σταματήσει την εισροή λαθρομεταναστών. Κι έχουμε αρχίσει σιγά-σιγά να τους περιορίζουμε. Στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας γίνονται τον τελευταίο χρόνο όσα δεν έγιναν για πολλά χρόνια. Και τα κάναμε με όλες τις προϋποθέσεις ανθρώπινης μεταχείρισης» είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν πυροβολούμε εμείς άοπλα γυναικόπαιδα στα σύνορα, ούτε βουλιάζουμε καράβια με λαθρομετανάστες. Εμείς δεν κάνουμε τέτοια πράγματα. Αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και «άοπλη εισβολή»».

Ο κ. Σαμαράς δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στη Χρυσή Αυγή, αλλά μίλησε για νεοναζί των οποίων, όπως είπε, οι απεχθείς θέσεις και συμπεριφορές «δεν εκφράζουν κανένα», αλλά τροφοδοτούνται από το φόβο. Επαναφέροντας δε τη θεωρία των δύο άκρων, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπηρετεί τους νεοναζί όταν ζητά να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες».

«Οι ακρότητες της μιας πλευράς, τροφοδοτούν ακόμα χειρότερες ακρότητες από την άλλη πλευρά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται όταν του το επισημαίνουμε αυτό. Τον ενοχλεί, λέει, η θεωρία των δύο άκρων» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε την προοπτική και Ελπίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει την καταστροφή και επιδιώκει την Καταστροφή, και στη γωνιά περιμένουν οι Νεοναζί να εκμεταλλευτούν την απελπισία του κόσμου».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή τη χώρα των παιδιών μας να συντριβεί στις μυλόπετρες του μίσους και της σύγκρουσης των δύο άκρων, των δύο ακραίων» πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Για ΑΟΖ και εθνικά θέματα

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι μέχρι τώρα η Ελλάδα απαντούσε σε προκλήσεις και απειλές, τώρα διεκδικεί ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις επειδή βρίσκεται σε στρατηγική γεωγραφική θέση, χωρίς να είναι η μόνη που διαθέτει αυτό το προνόμιο, και η Ε.Ε. και οι άλλες ξένες χώρες έχουν συμφέρον να επενδύσουν στη σταθερότητα Ελλάδας-Κύπρου, γιατί αλλιώς θα ανοίξει η «κερκόπορτα» να περάσει η αποσταθεροποίηση από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που εντόπισαν η Κύπρος και το Ισραήλ και υπογράμμισε: «Υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι βρίσκονται ακόμα πιο σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στον υποθαλάσσιο χώρο της ελληνικής ΑΟΖ, όχι μόνο στα νοτιοανατολικά της Κρήτης, αλλά και νότια και δυτικά και σε όλη την περιοχή μέχρι το Ιόνιο».

«Φυσικά η ανακήρυξη και εκμετάλλευση της ΑΟΖ είναι αποκλειστικά εθνική υπόθεση. Αυτό τίποτε δεν το αλλάζει, τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει. Ολα, βέβαια, πρέπει να γίνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και όχι να γίνουν αντικείμενο τοπικών ανταγωνισμών. Εδώ χρειάζεται η στήριξη της ΕΕ» τόνισε.

Για το Κυπριακό τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης, αλλά διαφώνησε κατηγορηματικά με τυχόν «νεκρανάσταση του διαβόητου σχεδίου Ανάν», όπως το χαρακτήρισε. Η προτεραιότητα είναι να ορθοποδήσει η Κύπρος και κανείς δεν πρέπει να σκεφτεί να την εκβιάσει σε αυτή την αδύνατη στιγμή.

Για την Τουρκία είπε ότι δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα, όμως χρειάζεται ηρεμία στις διμερείς σχέσεις, αυτό το θέλει πλέον και η Τουρκία κι αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. «Δεν δεχόμαστε εμβαλωματικές λύσεις που κυοφορούνται. Δεν κρύβουμε προβλήματα κάτω από το χαλί. Δεν εκβιαζόμαστε και δεν εκβιάζουμε. Οικοδομούμε διπλωματία αλήθειας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εξέφρασε τη σθεναρή του αντίθεση σε οποιαδήποτε απαράδεκτες, ανιστόρητες και αλυτρωτικές επιδιώξεις από τη γειτονική πλευρά.

Παρουσία του Κ.Καραμανλή

Την ομιλία του πρωθυπουργού παρακολούθησε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά κατά την άφιξή του στο ξενοδοχείο Makedonia Palace και η παρουσία του ερμηνεύεται ως στήριξη προς τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σαμαράς δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στον ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνο Καραμανλή,ε νώ μίλησε για δικαίωση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, ως πρωθυπουργός, προώθησε τη συνεργασία με τον κινεζικό κολοσσό της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Στην είσοδο του ξενοδοχείου περίμεναν των πρωθυπουργό μεταλλωρύχοι που εργάζονται στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Ο Αντώνης Σαμαράς τους διαβεβαίωσε ότι η επένδυση θα προχωρήσει.

Το συνέδριο της ΝΔ, το τελευταίο τριήμερο του Ιουνίου (28-30 του μηνός) στην Αθήνα, θα έχει στόχο τη μετεξέλιξη του κόμματος, την ιδεολογική επανατοποθέτησή του και το άνοιγμα σε ευρύτερες κεντρώες δυνάμεις. Χαρακτηριστικό είναι το σύνθημα του συνεδρίου, που -όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής- θα είναι: «Ανασυγκρότηση, μετεξέλιξη, διεύρυνση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024