Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οπαδοί στο αεροδρόμιο, διαδηλωτές στους δρόμους υποδέχτηκαν τον Ερντογάν

Οπαδοί στο αεροδρόμιο, διαδηλωτές στους δρόμους υποδέχτηκαν τον Ερντογάν

Διχασμένη υποδέχτηκε η Τουρκία τον Ερντογάν κατά την επιστροφή του από την περιοδεία του στο Μάγκρεμπ: Χιλιάδες της περίφημης «σιωπηλής πλειοψηφίας», στην οποία βασίζεται ο τούρκος πρωθυπουργός, εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να τον υποδεχτούν με επευφημίες, την ώρα που εξίσου πολυπληθείς διαδηλώσεις στο Ταξίμ και την Άγκυρα φώναζαν συνθήματα για παραίτηση της κυβέρνησης. Ζητώντας ενότητα, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε λήξη των διαδηλώσεων, λέγοντας πως «φτάνουν στα όρια της παρανομίας» ενώπιον υποστηρικτών του που ζητωκραύγαζαν.

Διχασμένη υποδέχτηκε η Τουρκία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από την περιοδεία του στο Μάγκρεμπ: Χιλιάδες της περίφημης «σιωπηλής πλειοψηφίας», στην οποία βασίζεται ο τούρκος πρωθυπουργός, εμφανίστηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να υποδεχτούν με επευφημίες τον Ερντογάν, την ώρα που εξίσου πολυπληθείς διαδηλώσεις στο Ταξίμ και την Άγκυρα φώναζαν συνθήματα για παραίτηση της κυβέρνησης. Ζητώντας ενότητα, ο πρωθυπουργός κάλεσε σε λήξη των διαδηλώσεων, λέγοντας πως «φτάνουν στα όρια της παρανομίας» ενώπιον υποστηρικτών του που ζητωκραύγαζαν.O Ερντογάν έφτασε στις δύο τη νύχτα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, όπου είχε συγκεντρωθεί από ώρες πλήθος υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος κρατώντας σημαίες και πορτρέτα με φωτογραφίες του πρωθυπουργού.

Το μήνυμα του Ερντογάν, ο οποίος μίλησε από ανοικτό λεωφορείο στους χιλιάδες που τον περίμεναν μέχρι τόσο αργά, ήταν σαφές: Η νομιμοποίηση της κυβέρνησης απορρέει από την κάλπη και την πλειοψηφία -ως απόδειξη της οποίας λειτουργούσε το τεράστιο συγκεντρωμένο πλήθος- αλλά η κυβέρνηση είναι «υπηρέτης όλης της χώρας», την οποία κάλεσε σε ενότητα.

Την ίδια στιγμή, οι διαδηλωτές παρέμεναν συγκεντρωμένοι στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας συνθήματα για την παραίτηση του Ερντογάν. Χιλιάδες είχαν μαζευτεί την ίδια ώρα στους δρόμους της Άγκυρας, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης και κρατώντας σημαίες και πορτρέτα του Κεμάλ.

«Κάποιοι λένε πως ο πρωθυπουργός είναι πρωθυπουργός μόνο του 50%, αλλά εμείς πάντοτε λέγαμε πως είμαστε υπηρέτες και των 76 εκατομμυρίων, από τα ανατολικά μέχρι τα δυτικά της χώρας» είπε ο Ερντογάν στο αεροδρόμιο. «Μαζί είμαστε η Τουρκία, μαζί είμαστε αδέλφια» υπογράμμισε.

Τα μηνύματα ενότητας ωστόσο συμπλήρωνε και μαχητικός τόνος: «Αυτές οι διαδηλώσεις φτάνουν στα όρια της παρανομίας και πρέπει να λήξουν αμέσως» υπογράμμισε. «Δεν επιζητήσαμε ποτέ ένταση και πόλωση, αλλά δεν μπορούμε να επαινέσουμε τις βιαιοπραγίες» είπε, υποστηρίζοντας πως «όσοι αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, πολιτικοί άνοιξαν, με μεγάλη ανευθυνότητα, το δρόμο για μίσος, διάκριση και πρόκληση».

Οι υποστηρικτές του ΑΚΡ που είχαν μαζευτεί στο αεροδρόμιο, που περίμεναν μέχρι τις δύο τη νύχτα για την άφιξη του πρωθυπουργού, φώναζαν το όνομα του Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας και συνθήματα όπως «η Κωνσταντινούπολη είναι εδώ, πού είναι οι ταραξίες;» ή ακόμη και «ας πατήσουμε το Ταξίμ».

Ο πρωθυπουργός ωστόσο κάλεσε τους υποστηρικτές του σε ψυχραιμία: «Έχετε μείνει ήρεμοι, ώριμοι και δείξατε λογική» τους είπε, «από εδώ θα φύγουμε όλοι να πάμε στα σπίτια μας» -αντηχώντας ουσιαστικά τις προηγούμενες αναφορές πως η κυβέρνηση «κρατά με δυσκολία το 50%» μακριά από τους δρόμους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024