Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η αμερικανική NSA «υποκλέπτει συστηματικά» τηλεφωνικές επικοινωνίες

Η αμερικανική NSA «υποκλέπτει συστηματικά» τηλεφωνικές επικοινωνίες

Τα στοιχεία τηλεφωνικών επικοινωνιών των πελατών της αμερικανικής Verizon «συλλέγει σε καθημερινή βάση» η αμερικανική Yπηρεσία Eθνικής Aσφάλειας (NSA), σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο γνώση του οποίου επικαλείται ο βρετανικός Guardian. H εφημερίδα υποστηρίζει ότι το έγγραφο δείχνει πως η αμερικανική κυβέρνηση μαζεύει συστηματικά και αδιακρίτως στοιχεία επικοινωνίας πολιτών, ασχέτως εάν θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων ή όχι. Παραδοχή από ανώτερο αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος υπερασπίστηκε την πρακτική, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό εργαλείο στην προστασία του έθνους από τρομοκρατικές απειλές στις ΗΠΑ».

Τα στοιχεία τηλεφωνικών επικοινωνιών των πελατών της αμερικανικής Verizon «συλλέγει σε καθημερινή βάση» η αμερικανική Yπηρεσία Eθνικής Aσφάλειας (NSA), σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο γνώση του οποίου επικαλείται ο βρετανικός Guardian.

H εφημερίδα υποστηρίζει ότι το έγγραφο δείχνει πως η αμερικανική κυβέρνηση μαζεύει συστηματικά και αδιακρίτως στοιχεία επικοινωνίας πολιτών, ασχέτως εάν θεωρούνται ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων ή όχι.

Το έγγραφο που δημοσίευσε την Πέμπτη ο Guardian είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, «άκρως απόρρητη» δικαστική εντολή που επιβάλει στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon να παραδίδει στοιχεία επικοινωνιών όλων των συνδρομητών της στην NSA μέχρι τις 19 Ιουλίου.

Η διαταγή αφορά όλα τα στοιχεία επικοινωνίας συνδρομητών και από τις ΗΠΑ προς το εξωτερικό και εντός ΗΠΑ (εξαιρούνται μόνο οι επικοινωνίες με αφετηρία και προορισμό το εξωτερικό).

Η εντολή αυτή, που φέρει την υπογραφή του δικαστή Ρότζερ Βίνσον και εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος του FBI, καλύπτει κάθε τηλεφωνικό αριθμό που κάλεσαν όλοι οι πελάτες, τον τόπο και στοιχεία της οδού διαβίβασης των κλήσεων, μαζί με την διάρκεια και την συχνότητα των κλήσεων, αλλά όχι το περιεχόμενό τους.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν η πρακτική αυτή αφορά κι άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Η κυβέρνηση Ομπάμα παραδέχθηκε την Πέμπτη ότι συγκεντρώνει μία τεράστια ποσότητα τηλεφωνικών στοιχείων από τουλάχιστον έναν πάροχο, ωστόσο, υπερασπίστηκε την πρακτική, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «σημαντικό εργαλείο στην προστασία του έθνους από τρομοκρατικές απειλές στις ΗΠΑ».

Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι η δικαστική εντολή περιέχει μόνο στοιχεία για τον αριθμό τηλεφώνου ή για την διάρκεια των τηλεφωνημάτων και όχι για τις ταυτότητες των συνδρομητών ή το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η πρακτική αυτή «επιτρέπει στο προσωπικό της αντιτρομοκρατίας να βρίσκει αν γνωστοί ή ύποπτοι τρομοκράτες ήρθαν σε επαφή με άλλα άτομα που μπορεί να εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα ανθρώπους που βρίσκονται εντός των ΗΠΑ».

Η αποκάλυψη αυτή εγείρει νέες ανησυχίες για τον χειρισμό από την κυβέρνηση του Ομπάμα ζητημάτων σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας του λόγου.

Η κυβέρνησή του δέχεται ήδη επικρίσεις για μια έρευνα στα αρχεία των τηλεφωνικών κλήσεων δημοσιογράφων του Associated Press, όπως και στην ηλεκτρονική αλληλογραφία ενός δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου Fox, στο πλαίσιο των ερευνών της για διαρροή κυβερνητικών πληροφοριών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφήθηκε χωρίς μακιγιάζ και τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφίζεται με διακριτικό μακιγιάζ και οι followers της τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν. Οι συγκρίσεις με την Κιμ Καρντάσιαν και η αποθέωση της φυσικής της ομορφιάς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024