Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αντιμέτωπες με τον εφιάλτη των πλημμυρών Δρέσδη και Ουγγαρία

Αντιμέτωπες με τον εφιάλτη των πλημμυρών Δρέσδη και Ουγγαρία

Σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Γερμανίας, καθώς η στάθμη του νερού του ποταμού Έλβα ανεβαίνει. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν όλο το βράδυ να δημιουργήσουν αναχώματα. Στην Ουγγαρία αναμένεται η στάθμη των υδάτων του Δούναβη να ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ποτέ. Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκε το προβλεπόμενο κονδύλι για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Γερμανίας, καθώς η στάθμη του νερού του ποταμού Έλβα ανεβαίνει. Οι κάτοικοι προσπαθούσαν όλο το βράδυ να δημιουργήσουν αναχώματα. Στην Ουγγαρία αναμένεται η στάθμη των υδάτων του Δούναβη να ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ποτέ.

Από τις πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την κεντρική Ευρώπη έχουν χάσει τη ζωή τους 13 άτομα: τρεις στη Γερμανία, οκτώ στην Τσεχία και δύο στην Αυστρία.

Δεκάδες εθελοντές συγκεντρώθηκαν δίπλα στις όχθες ποταμών στη Δρέσδη και σε άλλες γερμανικές πόλεις, προκειμένου να τοποθετήσουν μαζί με τα σωστικά συνεργεία, σακιά άμμου.

Σε ορισμένες περιοχές, ομάδες κατοίκων επαγρυπνούν και κάνουν περιπολίες εκ περιτροπής όλο το 24ωρο για να ελέγχουν αν τα φράγματα αντέχουν στην άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Από την Τετάρτη τα νερά του ποταμού Έλβα κυλούσαν επτά μέτρα πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Στην πόλη Ντέγκεντορφ στα νότια της Γερμανίας, εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, μερικοί με ελικόπτερα.

Την ίδια ώρα στην ανατολική Γερμανία χιλιάδες άνθρωποι είχαν καταφύγει σήμερα σε κέντρα υποδοχής έκτακτης ανάγκης, για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες.

Η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη στην Βαυαρία και στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου οι πόλεις Μπίτερφελντ και Χάλη προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο.

Η πανεπιστημιούπολη της Χάλης, στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ, σχεδιάζει την απομάκρυνση έως και 30.000 ανθρώπων, ενώ ορισμένα τμήματα της παλιάς πόλης έχουν ήδη πλημμυρίσει.

Στην πόλη έγινε έκκληση για εκκενώσεις, καθώς η στάθμη του νερού στον ποταμό Σάαλε σημείωνε άνοδο.

Στη Βαυαρία, τουλάχιστον 12.600 πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνολικά στη Γερμανία ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στους 30.000.

Η στάθμη του νερού στους ποταμούς στην επαρχεία Λοτζ της κεντρικής Πολωνίας έχει φτάσει και αυτό επικίνδυνα επίπεδα.

Στην Ουγγαρία αναμένεται η στάθμη των υδάτων του Δούναβη να ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει ποτέ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η στάθμη του Δούναβη στην Βουδαπέστη αναμένεται να φτάσει -όταν θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της- στα 8,85 μέτρα, δηλαδή 25 εκατοστά πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία είχε ανέλθει το 2006.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα φράγματα ενισχύθηκαν κατά μήκος του ποταμού σε όλη την χώρα, ενώ στρατιώτες και εθελοντές συνεχίζουν τις εργασίες για την ενίσχυσή τους με σάκους με άμμο.

«Ο όγκος του νερού που έρχεται είναι εξαιρετικά τεράστιος, συνιστώντας πραγματικά μια απειλή για τις ανθρώπινες ζωές, αλλά με μια καλή συνεργασία θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε όλον τον κόσμο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι στο χειρότερο σενάριο αρκετές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα χρειαστεί να απομακρυνθούν, κυρίως περίπου 55.000 από κατοικίες της εργατικής εστίας στην ουγγρική πρωτεύουσα.

Στην Αυστρία οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανακοίνωσαν ότι το χειρότερο πέρασε για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Την ίδια ώρα και η Τσεχική Δημοκρατία μπορεί πλέον να πάρει μια ανάσα και να αρχίσει να κάνει μια αποτίμηση των ζημιών από τις πλημμύρες που έπλητταν για πέντε ημέρες την χώρα.

Πέντε άνθρωποι εξακολουθούσαν την Πέμπτη να αγνοούνται στην Τσεχία, ενώ 20.000 είχαν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους σε όλη την χώρα, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία.

Χιλιάδες νοικοκυριά εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και πόσιμο νερό.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκε το προβλεπόμενο κονδύλι για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

«Το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγαλύτερο από τη δυνατότητα αποζημίωσης σε αυτές τις χώρες» δήλωσε την Τετάρτη ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της ΕΕ, Γιάνους Λεβαντόφσκι.

«Δεν έχουμε πόρους, αυτό είναι σίγουρο, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Το 2013 αυτό δεν είναι δυνατό» πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή της η ευρωπαία Επίτροπος Διεθνούς Συνεργασίας, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Κριστίνα Γκεόργκιεβα, δήλωσε ότι η ΕΕ είναι «έτοιμη να βοηθήσει σε οποιαδήποτε στιγμή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024