Κατά 1.690% αυξήθηκε το ποσοστό των οικογενειών που ζητά βοήθεια από το πρόγραμμα «Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΣΠΟ)» των Παιδικών Χωριών SOS, συγκριτικά με το 2009 που ξεκίνησε η υλοποίηση του.

Κατά 1.690% αυξήθηκε το ποσοστό των οικογενειών που ζητά βοήθεια από το πρόγραμμα «Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας (ΚΣΠΟ)» των Παιδικών Χωριών SOS, συγκριτικά με το 2009 που ξεκίνησε η υλοποίηση του.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασαν οι υπεύθυνοι των Παιδικών Χωριών SOS, από 47 οικογένειες που είχαν μπει στο πρόγραμμα το 2009 και το οποίο περιλαμβάνει υλική, ψυχολογική και εκπαιδευτική βοήθεια σήμερα εξυπηρετούνται 844 οικογένειες (1.550 ενήλικες και 1.730 ανήλικοι) σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή το ποσοστό των οικογενειών που ζήτησαν βοήθεια από το πρόγραμμα από το 2009 έως σήμερα αυξήθηκε πάνω από 1.690%.

Το πρώτο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας ξεκίνησε στην Αθήνα στην περιοχή της Κυψέλης και σήμερα με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας εκτός από την Αθήνα και σε πέντε άλλες πόλεις της Ελλάδας και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα και την Κομοτηνή.

Οι οικογένειες που προσφεύγουν στα ΚΣΠΟ εντάσσονται σε αυτά αφού πρώτα γίνει λεπτομερής έλεγχος της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικογένεια από τους αρμοδίους του προγράμματος .

Η συμβολή των ΚΣΠΟ όσον αφορά στην υλική βοήθεια που προσφέρθηκε σε 2.500 παιδιά και ενήλικες είναι τεράστια.

Ενδεικτικά δόθηκαν περισσότερα από:
– 100.000 κουτιά γάλα
– 36.000 lt λάδι
– 50 τόνους ζυμαρικά
– 5.000 πάνες
– 8.000 τροφές για μωρά
-10 τόνους είδη ρουχισμού.

Διατέθηκαν ακόμα φάρμακα, σαπούνια, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, απορρυπαντικά, χαρτικά, όσπρια, ρύζι, κατεψυγμένα προϊόντα, σάλτσες, δημητριακά κ.λπ. αλλά και πετσέτες, σεντόνια, κουβέρτες, σχολικά είδη και παιχνίδια.

Επίσης, γονείς και παιδιά λαμβάνουν δωρεάν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση της πρόληψης (ανίχνευσης) καταστάσεων, στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν σε δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης, αλλά και δωρεάν υπηρεσίες θεραπευτικού χαρακτήρα, που αφορούν στη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων παιδιών με δυσκολίες (χαμηλή αυτοεκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες).

Το 2012, 834 γονείς έλαβαν συμβουλευτική υποστήριξη, 180 γονείς και 227 ανήλικα παιδιά ψυχολογική υποστήριξη, 108 παιδιά υποβλήθηκαν σε λογοθεραπεία και 249 έλαβαν μαθησιακή στήριξη από το εξειδικευμένο προσωπικό του προγράμματος.

Και στα έξι Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας λειτούργησαν, επίσης, 12 ομάδες δημιουργικής απασχόλησης, με 230 παιδιά ηλικίας από 5 έως 15 ετών.

Επίσης, υπήρξε συνεργασία με άλλα Σωματεία, Οργανισμούς και Κοινωνικές Υπηρεσίες για την προώθηση και επίλυση αναγκών, όχι μόνο αυτών των οικογενειών αλλά και άλλων συνανθρώπων μας.

Με γνώμονα τη μεγάλη ανεργία και ύφεση, δυστυχώς προβλέπεται η ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας τουλάχιστον μέχρι το 2016 των έξι Κέντρων με προσπάθεια αύξησης των δυνατοτήτων τους για υποστήριξη περισσότερων οικογενειών, αλλά συγχρόνως και η προσπάθεια δημιουργίας δύο ακόμα Κέντρων σε Πάτρα και Πειραιά.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr