Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα ενεργειακά ποτά δεν υπερέχουν της καφεΐνης

Τα ενεργειακά ποτά δεν υπερέχουν της καφεΐνης

Παρά το ειδικό «μείγμα» συστατικών που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά, τελικά δεν υπερέχουν σε τίποτα από την απλή καφεΐνη, ως προς την αύξηση της προσοχής και της συγκέντρωσης, αποφαίνεται νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογικών Επιστημών.

Παρά το ειδικό «μείγμα» συστατικών που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά, τελικά δεν υπερέχουν σε τίποτα από την απλή καφεΐνη, ως προς την αύξηση της προσοχής και της συγκέντρωσης, αποφαίνεται νέα αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογικών Επιστημών.
Οι ερευνητές του Κεντρικού Κολεγίου του Ντάνβιλ μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα εθελοντών ενώ εκτελούσαν μια δραστηριότητα που απαιτούσε προσοχή. Συγκεκριμένα, εστίασαν στο πόσο γρήγορα ανταποκρινόταν ο εγκέφαλος στις αλλαγές των γραμμάτων που εμφανίζονταν στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Πριν από το πείραμα, οι εθελοντές είχαν καταναλώσει 226 γραμμάρια είτε νερού, είτε νερού με καφεΐνη, είτε νερού που περιείχε ενεργειακό ποτό. Τα καφεϊνούχα ροφήματα είχαν προσαρμοστεί ώστε να έχουν την ίδια ποσότητα καφεΐνης ανά γραμμάριο σωματικού βάρους του εθελοντή, και όλα είχαν χρώμα μπλε.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας, οι συμμετέχοντες που είχαν πιει τα καφεϊνούχα ροφήματα είχαν ταχύτερες εγκεφαλικές αντιδράσεις, συγκριτικά με εκείνους που είχαν πιει σκέτο νερό. Αλλά δεν προέκυψε διαφορά ως προς την εγκεφαλική δραστηριότητα μεταξύ εκείνων που είχαν πιει νερό με καφεΐνη και εκείνο που είχαν πιει ενεργειακό ποτό.

Επίσης δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στον χρόνο των σωματικών αντιδράσεων των εθελοντών (δηλαδή τη χρήση του ποντικιού όταν εμφανιζόταν ένα συγκεκριμένο γράμμα στην οθόνη), ανεξαρτήτως αν είχαν πιει καφεΐνη ή όχι.

«Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τα ενεργειακά ποτά επειδή πιστεύουν ότι τους προσφέρουν κάτι περισσότερο από την καφεΐνη που περιέχει ο καφές», εξηγούν οι ερευνητές αλλά η μελέτη αποδεικνύει ότι δεν προκύπτει τελικά καμιά διαφορά.

Ως προς την ενίσχυση της προσοχής, ένα φλιτζάνι καφέ έχει εξίσου καλό αποτέλεσμα, αν περιέχει την ίδια ποσότητα καφεΐνης με ένα ενεργειακό ποτό, διευκρινίζουν οι ειδικοί.

Τα 56 γραμμάρια ενός ενεργειακού ποτού περιέχουν περίπου 215 mg καφεΐνης, δηλαδή το αντίστοιχο δύο φλιτζανιών καφέ. Άρα, το πλεονέκτημα των ενεργειακών ποτών είναι ότι περιέχουν συμπυκνωμένη ποσότητα καφεΐνης που οι άνθρωποι σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να λάβουν πίνοντας μεγαλύτερη ποσότητα καφέ.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν διατυπωθεί ανησυχίες για την ασφάλεια των ενεργειακών ποτών, λόγω ακριβώς της ιδιότητάς τους να μεταφέρουν μεγάλες δόσεις καφεΐνης σε μικρή ποσότητα. Το 2012 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έλαβε αναφορές για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα ενεργειακά ποτά, περιλαμβανομένων εμφραγμάτων και θανάτου, αν και δεν απεδείχθη ότι τα ενεργειακά ποτά ήταν η αιτία των κρουσμάτων αυτών.

Εξάλλου, αρκετοί επιστήμονες διατυπώνουν ανησυχία για τον συνδυασμό των συστατικών που περιέχουν τα ενεργειακά ποτά και ζητούν να μελετηθούν σε βάθος ως προς την μακροπρόθεσμη ασφάλειά τους. Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν ουσίες όπως η ταυρίνη, L-καρνιτίνη, το τζίνσενγκ, το γκουαρανά και γιοχιμπίνη.

health.in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024