Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΙΚΑ: Δεν εξοφλεί παλαιά χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρείες

ΙΚΑ: Δεν εξοφλεί παλαιά χρέη προς τις φαρμακευτικές εταιρείες

Στασιμότητα παρατηρείται στη διαδικασία αποπληρωμής των χρεών του ΙΚΑ από το 2010 προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, στις οποίες οφείλει περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) τα απαραίτητα κονδύλια είναι διαθέσιμα, ωστόσο στο ίδρυμα δεν εξοφλεί τα παλαιά χρέη.

Στασιμότητα παρατηρείται στη διαδικασία αποπληρωμής των χρεών του ΙΚΑ προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, στις οποίες οφείλει περίπου 260 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) τα απαραίτητα κονδύλια είναι διαθέσιμα, ωστόσο στο ίδρυμα δεν εξοφλεί τα παλαιά χρέη.

Με ανακοίνωσή του ο ΣΦΕΕ επισημαίνει ότι «σε μια περίοδο που όλη η αγορά βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση εξαιτίας της παρατεταμένης καθυστέρησης στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η γραφειοκρατία αυτή τη φορά προφασίζεται απίστευτες δικαιολογίες προκειμένου να παγώσει τις πληρωμές, παρά τις εντολές για επίσπευση των διαδικασιών από τους ίδιους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών ακόμη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

Το πρόβλημα εντοπίζεται στον τρόπο ερμηνείας της σχετικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα στους νόμους 4038/2012 και 4132/2013 που αναφέρονται στην κάλυψη των οφειλών του Οργανισμού «προς τα φαρμακεία και λοιπούς συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (ιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια κ.ο.κ.)». Επειδή λοιπόν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δεν αναφέρονται ρητά στο συγκεκριμένο εδάφιο, κρατικοί λειτουργοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάγονται στην εν λόγω ρύθμιση και ως εκ τούτου δεν δύναται να εγκριθεί η εξόφληση των εκκρεμών χρεών του ΙΚΑ προς αυτές. Παρ’ όλα αυτά οι υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί κατ’ εφαρμογή των νόμων αυτών αναφέρουν ρητά τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ως παρόχους υγείας και μάλιστα τους επιβάλουν και ποσοστό έκπτωσης για την εξόφληση των εκκρεμών χρεών, της τάξης του 2%.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των χρεών προς τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αγγίζει το 1,6 δις ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια και παρά τους στόχους της Κυβέρνησης να μη δημιουργήσει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, ήδη τα χρέη για το 2013 αγγίζουν πλέον το ποσό των 380 εκατ. ευρώ.

health.in.gr

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024