Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δικαιολογεί τη βία κατά των «ταραξιών της Ταξίμ» το δεξί χέρι του Ερντογάν

Δικαιολογεί τη βία κατά των «ταραξιών της Ταξίμ» το δεξί χέρι του Ερντογάν

«Δικαιολογημένη και σύννομη» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης την αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων στις «αρχικές συγκεντρώσεις» που έγιναν στην πλατεία Ταξίμ. Ο Μπουλέντ Αρίντς αρκέστηκε να ζητήσει «συγγνώμη» από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν στα επεισόδια και έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες και προσφέρθηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους τους.

«Δικαιολογημένη και σύννομη» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης την αντίδραση των αστυνομικών δυνάμεων στις «αρχικές συγκεντρώσεις» που έγιναν στην πλατεία Ταξίμ.

Ο Μπουλέντ Αρίντς αρκέστηκε να ζητήσει «συγγνώμη» από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν στα επεισόδια στην πλατεία Ταξίμ, κάνοντας όμως έναν διαχωρισμό μεταξύ εκείνων που διαδήλωναν «λόγω περιβαλλοντικών ευαισθησιών» και όσων πήγαν στην πλατεία για να προκαλέσουν καταστροφές και επεισόδια.

Παράλληλα, δήλωσε πρόθυμος να συναντηθεί με εκπροσώπους όσων αντιδρούν στην ανέγερση του εμπορικού κέντρου στην πλατεία Ταξίμ.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την ανησυχία που εξέφρασε ο Τζον Κέρι, ο Αρίντς είπε ότι «ο Κέρι και οι υπόλοιποι θα πρέπει να κρίνουν τα γεγονότα στην Τουρκία με τον τρόπο που κρίνουν παρόμοια γεγονότα που συμβαίνουν στις χώρες τους» και αναφερόμενος στα δημοσιεύματα του ξένου έκανε λόγο για παραπληροφόρηση.

«Εχθρική προς την Τουρκία» χαρακτήρισε τη στάση των ξένων μέσων ενημέρωσης και είπε πως «θα έπρεπε, ξένος Τύπος να δείξει τη σύνεση που έχει δείξει ο τουρκικός Τύπος στα γεγονότα».

Ο Αρίντς υπογράμμισε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις «εκτελούν το καθήκον τους με αυτοθυσία», ενώ υποστήριξε ότι κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν 244 αστυνομικού και 64 πολίτες.

«Ως κυβέρνηση πήραμε μάθημα» είπε ο Αρίντς. Το ζητούμενο τώρα είναι το περιεχόμενο του μαθήματος, τη στιγμή που ο Ερντογάν αναχωρώντας για την περιοδεία του στο εξωτερικό αρνήθηκε ότι υπάρχει κάποιο μήνυμα από τις διαμαρτυρίες.

Απόντος του Ερντογάν, ο Αρίντς εκτελεί χρέη πρωθυπουργού στην Τουρκία. Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, τα ΜΜΕ της χώρας μετέδωσαν τον δεύτερο επίσημα επιβεβαιωμένο θάνατο στο κύμα διαδηλώσεων.

Πρόκειται για έναν 22χρονο, μέλος της νεολαίας του αντιπολιτευόμενου CHP, που έπεσε νεκρός από σφαίρες αγνώστων στην Αντιόχεια κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.

Παράλληλα, μετά από άλλη μία νύχτα επεισοδίων στην Κωνσταντινούπολη, στις πορείες έρχεται να προστεθεί και η διήμερη προειδοποιητική απεργία που κήρυξαν οι δημόσιοι υπάλληλοι καταγγέλλοντας την αστυνομική καταστολή.

Οι διαδηλώσεις εναντίον του Ερντογάν έχουν εδώ και ημέρες επεκταθεί ουσιαστικά σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας, με την Κωνσταντινούπολη να παραμένει η «καρδιά» τους.

Στην ίδια την Κωνσταντινούπολη, η μεγάλη συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρας στο Ταξίμ δεν κατέληξε σε επεισόδια ανάλογης έκτασης των προηγούμενων ημερών -επειδή η ένταση μεταφέρθηκε λίγο βορειότερα, στο Μπεσικτάς, όπου έγινε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διήμερη απεργία που κήρυξε η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων (KESK), η οποία διαμαρτύρεται για την καταστολή των διαδηλώσεων και την «κρατική τρομοκρατία», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή τους.

Το αριστερό συνδικάτο, που έχει 240.000 μέλη σε 11 ενώσεις, μιλά ανοιχτά για κρατική τρομοκρατία και για την εχθρότητα του κόμματος AKP έναντι της δημοκρατίας. Η KESK δηλώνει ότι θα έρθει σε επαφή και με άλλες ενώσεις για το συντονισμό των κινήσεών τους.

Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει τη λειτουργία δημόσιων υπηρεσιών, σχολείων και πανεπιστημίων.

O ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός συνεχίζει το προγραμματισμένο ταξίδι του στο Μάγκρεμπ, σε μία προσπάθεια να προβληθεί η εικόνα επιστροφής στην ομαλότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024