Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην πλατεία Ταξίμ χτυπά η καρδιά της τουρκικής εξέγερσης

Στην πλατεία Ταξίμ χτυπά η καρδιά της τουρκικής εξέγερσης

Xιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν το κέντρο της Κωνσταντινούπολης σε άλλη μια μεγάλη διαδήλωση που βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Kινητοποίηση της αντιπολίτευσης, με το Λαϊκό Κόμμα να καλεί σε πορεία από την περιοχή Μπεσίκτας προς το Ταξίμ, η οποία όμως τελικά ακυρώθηκε. Απτόητος ο Ερντογάν, σε «σύνεση» καλεί ο Γκιουλ. Αρκετές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν πως υπάρχουν διακοπές στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Φωτορεπορτάζ.

Xιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν το κέντρο της Κωνσταντινούπολης σε άλλη μια μεγάλη διαδήλωση που βάζει στο στόχαστρο την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Kινητοποίηση της αντιπολίτευσης, με το Λαϊκό Κόμμα να καλεί σε πορεία από την περιοχή Μπεσίκτας προς το Ταξίμ, η οποία όμως τελικά ακυρώθηκε. Απτόητος ο Ερντογάν, σε «σύνεση» καλεί ο Γκιουλ. Ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούν για έναν νεκρό το Σάββατο.

Χιλιάδες κόσμου παρέμεναν μέχρι το βράδυ στο πάρκο Γκεζί και την πλατεία Ταξίμ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης με την αστυνομία να έχει υποχωρήσει. Αρκετές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν πως υπάρχουν διακοπές στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ακόμη και στην παροχή ρεύματος σε κεντρικές οδικές αρτηρίες. Η ροή στο Twitter φαίνεται τουλάχιστον εν μέρει να επιβεβαιώνει πως υπάρχει πρόβλημα.

  • Hashtag στο Twitter#occupygezi #direngeziparki #occupytaksim

Οι διαδηλωτές, που είναι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ, περικυκλώθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, καθώς «παρεξήγησαν» την τακτική υποχώρηση της αστυνομίας νομίζοντας ότι αποχωρεί.

Μετά το ξεκίνημα της νέας διαδήλωσης, πυκνός μαύρος καπνός υψώθηκε στο πάρκο από φωτιά που όπως φαίνεται ξεκίνησε σε σκουπίδια. Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειχναν εκατοντάδες άτομα να επιβιβάζονται στα πλοιάρια του Βοσπόρου, για να περάσουν στην ευρωπαϊκή πλευρά, καθώς τα σημεία συγκέντρωσης είναι στην περιοχή Μπεσίκτας και στο Ταξίμ.

H Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης είχε δώσει λίγο πριν το απόγευμα άδεια στην πορεία του Λαίκού Κόμματος από την περιοχή Μπεσίκτας προς το Ταξίμ. Τελικά, σύμφωνα με την Hurriyet, η πορεία ακυρώθηκε.

Η κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί, παραμένει σχετικά περιορισμένη, αν και όχι στο βαθμό των προηγούμενων ημερών -κατά τις οποίες είχε ξεσηκωθεί διαδικτυακό τσουνάμι αντιδράσεων για τη «σιωπή» σε κανάλια και εφημερίδες. {{{ map }}}

Πλήθος συγκεντρώθηκε και στην Άγκυρα, όπου η αστυνομία πήρε αυστηρά μέτρα ασφαλείας γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο για να αποφευχθούν νέες ταραχές στο σημείο. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στις περισσότερες άλλες μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Αρκετές αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα υποστηρίζουν πως υπάρχουν διακοπές στην πρόβαση στο Διαδίκτυο. Άλλες αναφορές θέλουν ακόμη και τα καλώδια ηλεκτροδότησης σε κεντρικές οδικές αρτηρίες να έχουν κοπεί.

Τα γεγονότα στην Τουρκία παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, μετά την μεγάλη συγκέντρωση της Παρασκευής στο Ταξίμ, που ξεκίνησε ως αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης να χτισθεί ένα ακόμη εμπορικό κέντρο στο μητροπολιτικό πάρκο της περιοχής.

Η αστυνομία επιχείρησε χθες να καταστείλει τη διαδήλωση με πρωτοφανή βιαιότητα, κάνοντας χρήση χημικών που έπνιξε τους διαδηλωτές.

H καταστολή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, και εκδηλώσεις αλληλεγγύης διοργανώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις. Σε πόλεις όπως η Κολωνία και η Βιέννη, έντονη ήταν η παρουσία της τουρκικής κοινότητας, με πλακάτ που στρέφονταν εναντίον του «φασίστα Ερντογάν», όπως τον περιέγραφαν.









Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024