Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναρρίχηση στο Αγιοφάραγγο της Κρήτης

Αναρρίχηση στο Αγιοφάραγγο της Κρήτης

Στον καφετί κάθετο βράχο, σπρώχνοντας με τις μύτες των ποδιών και ισορροπώντας με τις άκρες των δαχτύλων των χεριών τους, οι δυνατοί αναρριχητές σκαρφαλώνουν ρυθμικά και ήρεμα τις διαδρομές υψηλής δυσκολίας. Όλη η μεγάλη σπηλιά στ’ αριστερά του φαραγγιού πριν από το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου έχει μόνο δύσκολες διαδρομές, απο 6c έως 8c, στις […]

Στον καφετί κάθετο βράχο, σπρώχνοντας με τις μύτες των ποδιών και ισορροπώντας με τις άκρες των δαχτύλων των χεριών τους, οι δυνατοί αναρριχητές σκαρφαλώνουν ρυθμικά και ήρεμα τις διαδρομές υψηλής δυσκολίας. Όλη η μεγάλη σπηλιά στ’ αριστερά του φαραγγιού πριν από το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου έχει μόνο δύσκολες διαδρομές, απο 6c έως 8c, στις οποίες μπορούν να σκαρφαλώσουν πολύ λίγοι. Από νωρίς το πρωί οι αναρριχητές έρχονται εδώ, είτε έπειτα απο μια βουτιά στη μικρή γαλαζοπράσινη παραλία που σχηματίζεται στην κατάληξη του φαραγγιού στη θάλασσα, είτε κατευθείαν από τις σκηνές τους, που έχουν στήσει κάτω απ’ τα δέντρα, απ’ το πηγάδι της εκκλησίας και πέρα. Ως το τελευταίο φως του απογευματινού ήλιου σκαρφαλώνουν μέσα στη σπηλιά, με τις ώρες δουλεύουν ο καθένας τη διαδρομή που προσπαθεί να ελευθερώσει: να τη σκαρφαλώσει δηλαδή συνεχόμενα, χωρίς στάση και κρέμασμα στην ασφάλεια και χωρίς πτώση.

Στο χρυσοκίτρινο ανάγλυφο βράχο με τους σταλακτίτες και τις πτυχώσεις, σκαρφαλωμένη στην πιο εύκολη διαδρομή που μπόρεσα να βρω εδώ, την Excalibur 6c, κρατώντας με τα χέρια απο κάτω το λεγόμενο ανάποδο πιάσιμο, σπρώχνω το σταλακτίτη με τα πόδια και προσπαθώ να δώσω στο κορμί μου την ώθηση που χρειάζεται για να πηδήξω προς τα πάνω, και να πιαστώ με το δεξί χέρι στο παταράκι που σχηματίζεται στη μοναδική προεξοχή του βράχου. Από εκεί, παρά την αρνητική κλίση, οι κινήσεις για το ρελέ, την τελική ασφάλεια και το τέλος της διαδρομής είναι εύκολες. Σχετικά…

Γύρω μου οι αναρριχητές των πιο δύσκολων διαδρομών, γαντζωμένοι ανάποδα σε θoλωτούς βράχους, προωθούνται απαλά, ίσα-ίσα αγγίζοντας μια κουκκιδίτσα της πέτρας. Ακούγονται μόνο οι βρυχηθμοί των εκπνοών τους, που ενώνονται με τη χορωδία των φωνών των άλλων που ασφαλίζουν από κάτω και ενθαρρύνουν: «Χαα!», «Άιντε!», «Χααα!», «Έλα, κάν’ το, μπορείς!».

Το πιθανότερο είναι να πέσω, αλλά θα με κρατήσει το σχοινί. Βρίσκομαι στο σημείο όπου ο θόλος του βράχου αρχίζει να κλείνει προς την οροφή, είναι καθαρά αρνητικός. Δε θα χτυπήσω επάνω του, δε θ’ ακουμπήσω καν. Μια πτώση του αναρριχητή κατά την προσπάθεια βήματος προς τα επάνω θα φέρει επευφημίες των άλλων αναρριχητών που βλέπουν από κάτω. Ένα βήμα προς τα πίσω θα θεωρηθεί λιποψυχία. Το δε άγγιγμα του κρίκου ασφαλείας, κλεψιά. «Άιντε!», «Κάν’ το!». Σπρώχνω. Πηδάω. Τινάζομαι ψηλά δεξιά, τεντώνω το χέρι και αγγίζω το πιάσιμο στο παταράκι. Δεν μπορώ να κρατηθώ καλά. Στην επόμενη προσπάθεια θα βάλω τα δάχτυλά μου πιο χωστά μέσα, τώρα που είδα την υφή του. Νιώθω να χάνω ύψος. Δε βρίσκω θέση ισορροπίας. Τα δάχτυλά μου γλιστρούν όλο και πιο χαμηλά, ο βράχος φεύγει! Έχασα τη διαδρομή, αλλά, καθώς πέφτω στο κενό, ακούω από κάτω τα «Μπράβο!» δυνατά και φωναχτά, γεμάτα εκτίμηση και επιείκεια.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024