Πρόταση νόμου, η οποία θα συμπληρώνει το επαρκές -κατά τη γνώμη της- νομοθετικό πλαίσιο κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού θα καταθέσει η ΝΔ. Ουσιαστικά πρόκειται για προσθήκη τεσσάρων άρθρων στον Ν. 927/1979. Στα άρθρα αυτά περιγράφονται τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος και οι κυρώσεις που απορρέουν από την άρνησή τους. Πώς σχολίασαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ την κίνηση της ΝΔ.

Πρόταση νόμου, η οποία θα συμπληρώνει το επαρκές -κατά τη γνώμη της- νομοθετικό πλαίσιο κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού θα καταθέσει η ΝΔ.

Ουσιαστικά πρόκειται για προσθήκη τεσσάρων άρθρων στον Ν. 927/1979. Στα άρθρα αυτά περιγράφονται τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος και οι κυρώσεις που απορρέουν από την άρνησή τους.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη κίνηση της ΝΔ δεν χρειάζεται υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, Αντωνη Ρουπακιώτη, ο οποίος -ως γνωστόν- έχει υπογράψει το σχέδιο νόμου που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση νόμου βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής υπογραφών. Κύκλοι από τη ΝΔ εκφράζουν την ελπίδα τους η πρόταση να υπερψηφιστεί από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

ΠΑΣΟΚ: Δεν αρκούν οι προσθήκες

Πηγές της Ιπποκράτους σχολίαζαν ότι είναι η τρίτη φορά που η ΝΔ αλλάζει άποψη για τη νομοθεσία σχετικά με την καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού.

Μετά το πέρας της διάσκεψης των προέδρων, ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι προφανές ότι πρώτα θα συζητηθεί η δική μας πρόταση νόμου, η πρόταση που έχουν καταθέσει από κοινού ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά. Άρα, το ερώτημα είναι πώς θα σταθούν τα υπόλοιπα κόμματα στην πρώτη συζήτηση που θα γίνει έναντι της πρότασης που από κοινού έχουμε υποβάλλει τα δύο κόμματα».

Αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δήλωσε:

«Ας ελπίσουμε ότι η ΝΔ έχει αρχίσει να καταλαβαίνει -μετά και από τις αντιδράσεις- ότι είναι μεγάλο πολιτικό και θεσμικό λάθος να μην προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Ελπίζουμε να καταλάβει σύντομα ότι στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας δεν αρκούν οι προσθήκες.»

ΔΗΜΑΡ: Οι προσθήκες αποδεικνύουν την ανάγκη νομοσχεδίου

Από το «δεν χρειάζεται νέος νόμος», η ΝΔ μετακινήθηκε στην κατάθεση «προσθηκών», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ, σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος, αναφορικά με την απόφαση της ΝΔ.

Οι προσθήκες, συνεχίζει η ΔΗΜΑΡ, επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο νόμου για την ‘καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας’, ήταν και είναι αναγκαία και επιβεβλημένη».

Η ΔΗΜΑΡ καταλήγει, στην ανακοίνωσή της, καλώντας «τη ΝΔ και όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, από υπεύθυνη δημοκρατική θέση, να ψηφίσουν τη πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή».

Και η απάντηση της ΝΔ σε ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Απάντηση στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ σχετικά με τον αντιρατσιστικό νόμο έδωσε η ΝΔ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι «η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Όχι κομματικά παιχνίδια εντυπωσιασμού».

Στην ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται ότι αυτή η συζήτηση κακώς πήρε τις διαστάσεις που πήρε και ότι με την πρόταση της ΝΔ «μπορεί να τελειώσει ο περιττός θόρυβος και να συμπληρωθεί αυτό που χρειάζεται στο νομικό μας σύστημα επί της ουσίας».

Η ΝΔ σημειώνει ότι η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί πρόταση, που ενώνει τη δημοκρατική κοινωνία και δεν έχει συνταγματικά προβλήματα, ενώ μπλέκει κι άλλα ζητήματα και αποπροσανατολίζει.

Υπογραμμίζει δε ότι από την αρχή η ΝΔ υποστήριξε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που διαθέτει η χώρα είναι ισχυρό και χρειάζεται μόνο βελτιωτικές προσθήκες για επικαιροποίηση.

«Είναι σφάλμα να υποτιμάμε αυτό που υπάρχει, καθώς η Ελλάδα προηγήθηκε πολλών χωρών στο θέμα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας. Είναι μεγαλύτερο σφάλμα, αντί να νομοθετούμε ενωτικά κατά των νεοναζί, να διχάζουμε τον ελληνικό λαό. Είναι φανερό ότι κατατέθηκαν προτάσεις που διχάζουν ακόμα κι εκείνους που τις υποστήριξαν. Και είναι το πιο μεγάλο σφάλμα, αντί να απομονώνουμε τους νεοναζί, να τους δίνουμε επιπλέον προσχήματα» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακοί αντιπερισπασμοί

Για επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς ερασιτεχνικής φύσης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις κινήσεις της ΝΔ, αλλά και των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, τελώντας υπό μνημονιακή ομηρία, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύουν να αμφισβητήσουν την κυβερνητική συνοχή, παραδεχόμενοι έτσι το πλήρες στρατηγικό τους αδιέξοδο.

» Η πρόταση νόμου που από κοινού καταθέτουν τα δύο κόμματα, αλλά και η ξεχωριστή πρόταση νόμου της ΝΔ, όχι μόνο δεν κρύβει τις αντιφάσεις και τα κυβερνητικά αδιέξοδα, αλλά τα αναδεικνύει στο έπακρον.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr