Την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013 και ώρα 10:00 πμ, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και η οργάνωση «Green Project» (GP), πραγματοποιούν Ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κατά την οποία θα γίνει η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του «Green Project στην Ευρώπη 2012». Η ημερίδα θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη, Υπουργείο Εξωτερικών.

Από τις 29 Ιουλίου μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου 2012, με την ευκαιρία των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η 11μελής ομάδα επιστημόνων και καλλιτεχνών της οργάνωσης «Green Project» πραγματοποίησε με επιτυχία το «Green Project στην Ευρώπη: Αθήνα – Βόρειο Ακρωτήριο, στους δρόμους των ενεργειακών διασυνδέσεων βορρά – νότου». Η αποστολή κάλυψε με οχήματα χαμηλών εκπομπών CO2 για πρώτη παγκόσμια φορά, 14.880 χλμ. και 408,82 ναυτικά μίλια του ενεργειακού άξονα βορρά – νότου. Σε 36 ημέρες η GP διέσχισε 19 χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, και Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού, η GP κατέγραψε σε φωτογραφίες και video, 61 «πράσινα σημεία ενδιαφέροντος», όσον αφορά την περιβαλλοντική σημασία, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την τοπική παραδοσιακή ενεργειακή γνώση. Από αυτά, 14 αποτελούν μνημεία του Καταλόγου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και 2 προστατευόμενες από την UNESCO περιοχές Βιόσφαιρας. Με τη συνδρομή του «Athens Information Technology», η GP μέτρησε την ποιότητα του αέρα σε 89 σημεία της διαδρομής. Σε συνεργασία με τις κατά τόπους Εθνικές Επιτροπές για την UNESCO, η GP παρουσίασε σε 14 ειδικές εκδηλώσεις, την ψηφιακή έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας που μετέφερε. Το πρωτότυπο υλικό που συλλέχθηκε από το οδοιπορικό, θα δημοσιευθεί σε ντοκιμαντέρ και λεύκωμα.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της Πρεσβείας της Δανίας στην Ελλάδα, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αθηναίων, του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη. Υποστηρίζεται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, το Europe Direct, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο