Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η νέα βουλγαρική κυβέρνηση Ορεσάρσκι

Στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας κρίνεται εάν η χώρα θα βγει από το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών, που ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις για το ακριβό ρεύμα και κορυφώθηκε με τις πρόσφατες εκλογές, με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης. Το σχήμα υπό τον Ορεσάσκι περιλαμβάνει τεχνοκράτες και έχει την στήριξη των Σοσιαλιστών, του κόμματος της τουρκικής μειονότητας και του εθνικιστικού «Ατάκα».

Στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας κρίνεται εάν η χώρα θα βγει από το πολιτικό αδιέξοδο των τελευταίων μηνών, που ξεκίνησε με τις διαδηλώσεις για το ακριβό ρεύμα και κορυφώθηκε με τις πρόσφατες εκλογές, με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Πλάμεν Ορεσάρσκι να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης.

Το σχήμα υπό τον Ορεσάσκι περιλαμβάνει τεχνοκράτες και έχει την στήριξη των Σοσιαλιστών, του κόμματος της τουρκικής μειονότητας και του εθνικιστικού «Ατάκα». Οι Σοσιαλιστές είχαν έρθει δεύτεροι στις εκλογές, πίσω από το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, το οποίο όμως δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στη Βουλή των συνολικά 240 εδρών είναι παρόντες σχεδόν όλοι οι βουλευτές, αλλά μόνον 121 βουλευτές έχουν εγγραφεί για συμμετοχή στην ψηφοφορία: όλα τα μέλη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) και του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) και ένας βουλευτής του κόμματος «Ατάκα», χάρη στον οποίο εξασφαλίστηκε η απαρτία για τη συνέχιση της συνεδρίασης.

Οι βουλευτές του κόμματος Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (GERB) ήταν αρχικά παρόντες στην αίθουσα, αλλά δεν εγγράφηκαν και αποχώρησαν κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Βουλής.

Ο πρόεδρος του GERB και πρώην πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ τόνισε ότι με την ενέργεια αυτή τα μέλη του κόμματος επιθυμούν να δείξουν ότι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών και το “Ataka” λειτουργούν ήδη ως τρικομματικός συνασπισμός.

Ο αρχηγός του «Ατάκα» Βόλεν Σιντέροφ αρνήθηκε να σχολιάσει τόνισε όμως ότι δέχθηκε απειλές από το GERB.

Στη συνεδρίαση της Βουλής είναι παρόντες ο πρόεδρος της χώρας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Μαρίν Ράικοφ, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος, εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων στη Βουλγαρία, δικαστές και διπλωμάτες.

Χθες, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός παρουσίασε στον πρόεδρο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ τη σύνθεση της κυβέρνησης και ο κ. Πλεβνέλιεφ εξέδωσε διάταγμα προτείνοντας στη Βουλή να εκλέξει τον κ. Ορεσάρσκι πρωθυπουργό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024