Τη δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης αποφάσισαν αφρικανοί ηγέτες
Αφρικανοί ηγέτες αποφάσισαν τη Δευτέρα την άμεση δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης ταχείας αντίδρασης, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με το να διαχειρίζεται έκτακτα ζητήματα ασφαλείας στην αφρικανική ήπειρο. Στόχος είναι να πάψει η Αφρική να βασίζεται σε εξωτερικές δυνάμεις και κεφάλαια για την άμυνά της.
Αφρικανοί ηγέτες αποφάσισαν τη Δευτέρα την άμεση δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης ταχείας αντίδρασης, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με το να διαχειρίζεται έκτακτα ζητήματα ασφαλείας στην αφρικανική ήπειρο.
Στόχος είναι να πάψει η Αφρική να βασίζεται σε εξωτερικές δυνάμεις και κεφάλαια για την άμυνά της.
Στο κείμενο της απόφασης της Συνέλευσης της Αφρικανικής Ένωσης, το οποίο είδε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αναφέρεται ότι η δύναμη ταχείας αντίδρασης θα σχηματισθεί με εθελοντικές συνεισφορές στρατευμάτων, εξοπλισμού και κεφαλαίων από κράτη μέλη που είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να προβούν στις συνεισφορές αυτές.
Η απόφαση ήρθε έπειτα από εκκλήσεις αρκετών ηγετών για να δημιουργηθεί αμέσως μια αμυντική αφρικανική δύναμη, δεδομένης της επιμονής αριθμού συγκρούσεων και εξεγέρσεων στην ήπειρο.
Σχέδια για μια Αφρικανική Εφεδρική Δύναμη υπάρχουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Καθυστερήσεις στη δημιουργία αυτού του αποσπάσματος είχαν οδηγήσει σε επικρίσεις ότι η Αφρική αργεί υπερβολικά να αναλάβει η ίδια τις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης που την αφορούν και βασίζεται αντίθετα σε βοήθεια και χρηματοδότηση από τον ΟΗΕ και δυτικούς δωρητές.
Η πρωτοβουλία φέρει την ονομασία Αφρικανική Ικανότητα για Άμεση Απάντηση σε Κρίσεις (ACIRC). Πρόκειται για ένα μεταβατικό μέτρο για να κλείσει ένα κενό ενώ εκκρεμεί ο πλήρης σχηματισμός της Εφεδρικής Δύναμης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Η πρόταση του Γιώργου Αυτιά για τα «ειδικά χωριά ΑΜΕΑ» έρχεται από το σκοτεινό παρελθόν
- Η Ρωσία διοργανώνει περιορισμένης κλίμακας παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης – «Βλακώδες» το αστείο Ζελένσκι, λέει το Κρεμλίνο
- Βήμα… Μουντιάλ για τον Νεϊμάρ: Στην προεπιλογή της Βραζιλίας
- Τρεις αναφορές στα αρχεία του Πενταγώνου για θεάσεις UFO στην Ελλάδα – Τι εκτιμά ειδικός
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε ταμείο από 11 – 15 Μαΐου
- Ολυμπιακός: Σήκωσαν την κούπα τα κορίτσια του Ολυμπιακού (vid)
- Μαρινέλλα: Σήμερα το μνημόσυνο της τραγουδίστριας στο Κοιμητήριο της Κηφισιάς
- Αντιμέτωπη με τις επιλογές της η κυβέρνηση – «Κόκκινη κάρτα» και από ψηφοφόρους της ΝΔ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 09.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442