Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βετεράνος του Αφγανιστάν ο στρατιωτικός που δολοφονήθηκε στο Λονδίνο

Βετεράνος του Αφγανιστάν ο στρατιωτικός που δολοφονήθηκε στο Λονδίνο

Ο Λι Ρίγκμπι, 25 ετών, βετεράνος του Αφγανιστάν, ήταν ο στρατιωτικός που έπεσε θύμα άγριας δολοφονίας από δύο άνδρες την Τετάρτη στο Λονδίνο, ένα περιστατικό που ξύπνησε μνήμες τρομοκρατίας στη Βρετανία. Για την δολοφονία, που έγινε κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου, έξω από το στρατόπεδο του Πυροβολικού, στο προάστιο Γούλγουιτς του Λονδίνου, κρατούνται τραυματισμένοι από τις βρετανικές Αρχές δύο άνδρες, αμφότεροι νιγηριανής καταγωγής, ενώ συνελήφθησαν και ένας άνδρας και μια γυναίκα.

Ο Λι Ρίγκμπι, 25 ετών, βετεράνος του Αφγανιστάν, ήταν ο στρατιωτικός που έπεσε θύμα άγριας δολοφονίας από δύο άνδρες την Τετάρτη στο Λονδίνο, ένα περιστατικό που ξύπνησε μνήμες τρομοκρατίας στη Βρετανία.

Για την δολοφονία, που έγινε κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου, έξω από το στρατόπεδο του Πυροβολικού, στο προάστιο Γούλγουιτς του Λονδίνου, κρατούνται τραυματισμένοι από τις βρετανικές Αρχές δύο άνδρες, αμφότεροι νιγηριανής καταγωγής. Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν ένα τουλάχιστον όνομα, αυτό του Μάικλ Αντελομπάτζο, να είναι γνωστό στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ άλλοι δύο ύποπτοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, συνελήφθησαν την Πέμπτη με την κατηγορία της συνωμοσίας για τη διάπραξη ανθρωποκτονίας, στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία του στρατιώτη. Οι ύποπτοι είναι ηλικίας 29 ετών και δεν είναι συγγενείς των δύο ανδρών.

Οι αστυνομικοί ερευνούν επίσης έξι σπίτια, τρία στο Γκρίνουιτς, στο νότιο Λονδίνο, ένα στο Ρόμφορντ, στα ανατολικά της πρωτεύουσας, ένα στο βόρειο Λονδίνο και ένα στο Λίνκολν της κεντρικής Αγγλίας.

Ο Ρίγκμπι, ήταν από το Μάντσεστερ και είχε υπηρετήσει στο Αφγανιστάν, τη Γερμανία και την Κύπρο.Τους τελευταίους μήνες βάση του ήταν το Λονδίνο, όπου εργαζόταν στο στρατολογικό γραφείο.

Είχε ένα γιο δύο ετών.

Την ώρα της επίθεσης ο Ρίγκμπι δεν φορούσε στολή, φορούσε όμως ένα μπλουζάκι που έγραφε «Βοήθεια για τους ήρωες», μιας οργάνωσης που ενισχύει τους βετεράνους των πρόσφατων πολέμων.

Σχεδόν αμέσως μετά την επίθεση, ένας από τους δράστες, μάλλον ο Αντελομπάτζο, κρατώντας ματωμένα μαχαίρια στα χέρια του, κάλεσε τους περαστικούς να τον καταγράψουν σε βίντεο. «Δεν θα είστε ποτέ ασφαλείς» έλεγε και μιλούσε για εκδίκηση με αφορμή δολοφονίες από βρετανούς στρατιώτες.

Οι δύο άνδρες, για άγνωστους λόγους, δεν έφυγαν καθόλου από το σημείο της επίθεσης. Το ασθενοφόρο έφτασε σε εννιά λεπτά και οι αστυνομικοί σε 14, και ως τότε οι δύο παρέμειναν εκεί μιλώντας με περαστικούς, χωρίς ως φαίνεται να τους απειλούν.

Σε σχέση με την επίθεση, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξήγησε ότι η τρομοκρατική επίθεση ήταν «αποκλειστικά ευθύνη» των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για «μοναχικούς λύκους», άτομα που δεν σχετίζονται με οργάνωση και δρουν αυτόνομα. Η επίθεση, πρόσθεσε, «είναι μια προδοσία του ισλάμ και των μουσουλμανικών κοινοτήτων που δίνουν τόσο πολλά στη χώρα».

Την επίθεση στο Λονδίνο καταδίκασε στους υψηλότερους δυνατούς τόνους και ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι ΗΠΑ, διαβεβαίωσε, θα σταθούν στο πλευρό της Βρετανίας «κατά του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας».

Πηγές από υπηρεσίες ασφαλείας διέψευσαν πάντως ότι οι φερόμενοι ως δράστες ήταν άτομα που είχαν ανακύψει σε «αρκετές έρευνες» για τρομοκρατική δράση αλλά κρίθηκε ότι δεν σχεδιάζουν επιθέσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024