Η ευρωπαϊκή Οδηγία για τη δημιουργία αντιρατσιστικού νόμου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα, καθώς έχει σχετικό νομικό πλαίσιο ήδη από το 1979, εκτιμούν στην Νέα Δημοκρατία. Προσθέτουν ότι η Οδηγία είναι δεσμευτική για χώρες που δεν είχαν ανάλογους νόμους. Στις ήδη διαφαινόμενες διαθέσεις της ΝΔ να «παγώσει» το νομοσχέδιο έχουν ήδη απαντήσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που ζητούν την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή, ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει εξαπολύσει ευθείες βολές κατά του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου.

Η ευρωπαϊκή Οδηγία για τη δημιουργία αντιρατσιστικού νόμου δεν είναι δεσμευτική για την Ελλάδα, καθώς έχει σχετικό νομικό πλαίσιο ήδη από το 1979, εκτιμούν στην Νέα Δημοκρατία. Προσθέτουν ότι η Οδηγία είναι δεσμευτική για χώρες που δεν είχαν ανάλογους νόμους.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν στελέχη της ΝΔ, τα οποία συνεδρίασαν την Δευτέρα 20 Μαΐου στο γραφείο του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Θανάση Μπούρα. Στην σύσκεψη αυτή μελετήθηκε και εξετάστηκε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Όπως τόνισαν από την ΝΔ, στη σύσκεψη εξετάσθηκε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας και έγινε σύγκριση του νόμου 927/79 για να δουν τι κενά υπάρχουν σε σύγκριση με τον νέο νόμο Ρουπακιώτη.

Παράλληλα μελετήθηκε η ευρωπαϊκή Οδηγία σε σχέση με το πόσο είναι δεσμευτική για την Ελλάδα η δημιουργία ενός νέου νόμου.

Η εκτίμηση και το συμπέρασμα της ΝΔ είναι ότι η ευρωπαϊκή οδηγία είναι δεσμευτική ως προς την ύπαρξη σχετικού νομικού πλαισίου, καθώς κάποιες χώρες δεν είχαν, αντίθετα με την Ελλάδα, η οποία έχει ήδη από το 1979.

Σε σχέση με την Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, από τη ΝΔ σημειώνεται ότι περιμένουν την επεξεργασία και την τελική γνωμοδότησή της, καθώς υπάρχουν σωρεία διατάξεων, που χρήζουν νομικών αποσαφηνίσεων, κυρίως πάνω σε όρους, που επισείουν ποινικές κυρώσεις.

Η ΝΔ επιτίθεται, εξάλλου, στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι με τη χθεσινή ανακοίνωσή του αποκαλύπτεται ότι θέλει ένα νομοσχέδιο που να αφορά μόνο μετανάστες.

«Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται μόνο στα δικαιώματα των μεταναστών. Τελεία» τόνισαν χαρακτηριστικά από τη ΝΔ.

Στη σύσκεψη της ΝΔ τη Δευτέρα συμμετείχαν: ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Λάζαρος Λαζαρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Αναστάσιος Νεράντζης και ο πρώην υπουργός και βουλευτής Προκόπης Παυλόπουλος.

Η θέση της ΝΔ διεφάνη από την ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος, μετά την εξέταση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική επιτροπή το βράδυ της Τρίτης.

Ενώ οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η επιτροπή βρήκε το νομοσχέδιο «άρτιο», η ανακοίνωση του κ. Μπαλτάκου ανέφερε ότι «έγιναν παρατηρήσεις και ζητήθηκαν διευκρινίσεις καταρχήν ως προς τη νομική αναγκαιότητα κατάθεσης του νομοσχεδίου, σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, αλλά και ως προς τις επιμέρους διατάξεις του».

Σκληρή στάση από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Στις ήδη διαφαινόμενες διαθέσεις της ΝΔ να «παγώσει» το νομοσχέδιο έχουν ήδη απαντήσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που ζητούν την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή, ενώ η ΔΗΜΑΡ έχει εξαπολύσει ευθείες βολές κατά του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι οποιοδήποτε επιμέρους ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί τάχιστα από τους ίδιους τους τρεις αρχηγούς, παραπέμποντας σε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, σε μια προσπάθεια να παρακαμφθεί  ο Π.Μπαλτάκος.

Από την ΔΗΜΑΡ, από την οποία προέρχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, τονίζεται ότι η προώθηση και ψήφιση του νομοσχεδίου έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη και προσθέτουν: «Να έρθει στη Βουλή και όποιος θέλει, ας το ψηφίσει».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και αναφερόμενος στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο είπε: «Ακούω ότι ένας κύριος Μπαλτάκος έχει διαφωνίες με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μου είναι παντελώς αδιάφορο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr