Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκδηλώσεις μνήμης για τα 94 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Εκδηλώσεις μνήμης για τα 94 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Ενενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τιμά τη θλιβερή επέτειο με σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα. Εκδηλώσεις διοργανώνονται και στη Θεσσαλονίκη.

Ενενήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τιμά τη θλιβερή επέτειο με σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα.

Την Κυριακή, ανήμερα της επετείου, πραγματοποιείται επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας στο ναό Παντάνασσας στην πλατεία Μοναστηρακίου και πομπή προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Εκεί, στις 12:00, θα γίνει αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με τους δύο εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι τη φορεσιά του πόντιου αντάρτη.

Τις εκδηλώσεις θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γεώργιος Παρχαρίδης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός και ο αμερικανός πολιτικός και αγωνιστής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις ΗΠΑ, Πίτερ Κουτουντζιάν.

Τέλος, θα γίνει πορεία και επίδοση ψηφισμάτων στη Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Εξωτερικών και την τουρκική πρεσβεία.

Εν τω μεταξύ, εκδήλωση για την γενοκτονία διοργανώνεται την Κυριακή στις 12:15 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη στο άγαλμα του Πόντιου Παπά και Δάσκαλου, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιείται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων, μιλά ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, δημοτικός σύμβουλος, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Θα ακολουθήσει πορεία προς το τουρκικό προξενείο, όπου θα θυροκολληθεί ψήφισμα.

Στις 18:30 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα στο μνημείο γενοκτονίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και στις 19:00, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, θα πραγματοποιηθεί και η τελετή μνήμης με ομιλητή τον στρατηγό εν αποστρατεία και συγγραφέα, Φραγκούλη Φράγκο.

Κατόπιν, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το τουρκικό προξενείο και θυροκόλληση ψηφίσματος.

* Τέλος, την Κυριακή 26 Μαΐου θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης εκδήλωση με θέμα «Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες: Η τριάδα των Γενοκτονιών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024