
Δεν συζητάμε στη βάση του εγγράφου του ΟΗΕ, λέει ο Αναστασιάδης
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν.Αναστασιάδης δήλωσε ότι το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που επιδόθηκε πρόσφατα στις δύο πλευρές, δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση επανέναρξης των συνομιλιών. Τα σχόλια του κ. Αναστασιάδη ήρθαν μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε έγγραφο του ΟΗΕ και τη Λευκωσία να καταγγέλλει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, «επιχειρεί να προσδώσει πολιτικό περιεχόμενο στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντερβίς Έρογλου στις 29 Μαΐου».
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν.Αναστασιάδης δήλωσε ότι το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, με τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που επιδόθηκε πρόσφατα στις δύο πλευρές, δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση επανέναρξης των συνομιλιών από το σημείο που διακόπηκαν.
Τα σχόλια του κ. Αναστασιάδη ήρθαν μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε έγγραφο του ΟΗΕ και τη Λευκωσία να καταγγέλλει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, «επιχειρεί να προσδώσει πολιτικό περιεχόμενο στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντερβίς Έρογλου στις 29 Μαΐου».
Το έγγραφο αυτό, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο κ. Αναστασιάδης, εδόθη στον ίδιο, κατόπιν δικού του αιτήματος, προκειμένου να είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά σε θέση να γνωρίζει πώς θα αποσύρει όσες των προτάσεων κρίνονται από την πλειοψηφία του λαού και των πολιτικών ηγεσιών ως απαράδεκτες.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι είναι καλά γνωστή η θέση του πως, παρά την επιθυμία για επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο, αυτό είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί στο παρόν στάδιο, λόγω της επικέντρωσης της προσοχής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομικής κρίσης, κάτι που γίνεται αποδεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους, των Ηνωμένων Εθνών, μη εξαιρουμένων.
Υπογραμμίζει, επίσης, ότι θεωρεί αχρείαστες και χωρίς αντικείμενο τις όποιες αντιπαραθέσεις, αφού, ήδη, έχει καθοριστεί νέα σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου στις 15 Ιουνίου, κατά την οποία θα παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις που θα αφορούν το νέο αναβαθμισμένο ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου, τον διορισμό συνομιλητή, τις ομάδες εργασίας και εμπειρογνωμόνων και την ετοιμασία συνολικού πλαισίου προτάσεων.
Στο Εθνικό Συμβούλιο, αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης, θα παρουσιάσει και τη νέα διαδικασία που πρέπει να συμφωνηθεί προ της ενάρξεως του όποιου νέου κύκλου συνομιλιών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ηλεία: Μαθητής σχολείου ειδικής αγωγής εμφάνισε μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται διασωληνωμένος
- ESPN: «Εξετάζουν προτάσεις για τον Αντετοκούνμπο οι Μπακς»
- Euroleague: Μέτρα για το Final Four στο ΟΑΚΑ – Πώς θα μετακινηθούν οι οπαδοί, ποιοι δρόμοι θα κλείσουν
- ΕΦΕΤ: Ανακαλεί μπιφτέκια κοτόπουλου λόγω σαλμονέλας
- «Οθέλλος»: Ματαιώνεται η καλοκαιρινή περιοδεία με τους Μπέζο, Δαδακαρίδη, Σαράντη, Γουλιώτη
- Αποστολάκη: Η κυβέρνηση αρνείται τη λογοδοσία, μετατρέπει τη Βουλή σε πεδίο αμνήστευσης και ατιμωρησίας
- Το σπαρακτικό γράμμα της μητέρας του Μάθιου Πέρι
- Global Sumud Flotilla: Ανοιχτή επιστολή των συγγενών και φίλων των απαχθέντων στην ελληνική κυβέρνηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Απελάθηκε η βρεφονηπιοκόμος που κακοποιούσε μωρά – Εξοργισμένοι οι γονείς [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/Ροκσανα-Λεψκα-102x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 21.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/loris-raselli-5kmTb29x1ic-unsplash-1-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442