Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Βιντέλα

Πέθανε ο δικτάτορας της Αργεντινής Χόρχε Βιντέλα

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο αργεντινός πραξικοπηματίας Χόρχε Βιντέλα, ο οποίος ανέτρεψε το 1976 την κυβέρνηση της Ισαβέλ Περόν. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Βιντέλα τα πέρασε στη φυλακή, εκτίοντας ποινή κάθειρξης 50 ετών για εγκλήματα στη διάρκεια της δικτατορίας του.

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο αργεντινός πραξικοπηματίας Χόρχε Βιντέλα. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Βιντέλα τα πέρασε στη φυλακή, για εγκλήματα στη διάρκεια της δικτατορίας.

Ο Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα ανέτρεψε το 1976 την κυβέρνηση της Ισαβέλ Περόν (τρίτης συζύγου του ιστορικού ηγέτη της χώρας Χουάν Περόν), εγκαθιδρύοντας μια από τις στυγνότερες δικτατορίες στην ιστορία της Αργεντινής.

Μάλιστα, η δικτατορία εκείνη είχε γίνει από κοινού από όλα τα σώματα των Ένοπλων Δυνάμεων (Στρατός, Αεροπορία, Ναυτικό), με κύριο χαρακτηριστικό την εναλλαγή των ηγετών των όπλων στην εξουσία.

Ο Βιντέλα ήταν πρόεδρος από το 1976 έως το 1981, τον διαδέχθηκε ο Ρομπέρτο Βιόλα (1981) και ο ναύαρχος Κάρλος Λακόστε (1981), για να έλθει τελικά στην εξουσία ο Λεοπόλδο Γκαλτιέρι (1981-1982) ο άνθρωπος που συνέδεσε την παρουσία του με την τραγωδία του Πολέμου των Μαλβίνας/Φώκλαντς.

Στη διάρκεια της δικτατορίας υπολογίζεται ότι πάνω από 40.000 άνθρωποι «εξαφανίστηκαν», τόσο στο πλαίσιο της δράσης της αργεντινής αστυνομίας όσο και στο πλαίσιο του «Σχεδίου Κόνδωρ», της κοινής επιχείρησης όλων των δικτατορικών καθεστώτων της Νοτίου Αμερικής (δεκαετίες 1970 και 1980) για την εξόντωση των αντιφρονούντων.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1983, οι πραξικοπηματίες εξασφάλισαν αμνηστία και προεδρική χάρη.

Όλα αυτά όμως ανατράπηκαν το 2006, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής (με νέα σύνθεση) έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους που έδιναν αμνηστία στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με αποτέλεσμα να ξεκινήσει νέος γύρος δικαστικών διώξεων.

Έτσι, τον Ιούλιο του 2012 ο Βιντέλα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 50 ετών για υποθέσεις «κλοπής» βρεφών αντιφρονούντων.

Ο ίδιος παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του αμετανόητος για τα εγκλήματά του.

Οι κλοπές βρεφών (από γονείς που εξαφανίζονταν) και στη συνέχεια οι υιοθεσίες τους από οικογένειες στρατιωτικών, αποτελούν ένα ακόμα τραγικό κεφάλαιο στην ιστορία της δικτατορίας του 1976.

Πάντως, αρκετά από τα παιδιά αυτά (χάρη στην οργάνωση Abuelas de la Plaza de Mayo) έχουν καταφέρει να βρουν μετά από χρόνια συγγενείς των βιολογικών τους γονέων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024