Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αιματοκύλισμα από βόμβες σε σουνιτικό τέμενος του Ιράκ

Αιματοκύλισμα από βόμβες σε σουνιτικό τέμενος του Ιράκ

Στο «κόκκινο» έχει επιστρέψει η θρησκευτική ένταση στο Ιράκ τροφοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Λίμνες αίματος και τουλάχιστον 38 νεκρούς άφησε πίσω της διπλή βομβιστική επίθεση σε σουνιτικό τέμενος στην πόλη Μπακούμπα, περίπου 50 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης, μετά την προσευχή της Παρασκευής. Ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις κατά σουνιτών με το συνολικό αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 48.

Στο «κόκκινο» έχει επιστρέψει η θρησκευτική ένταση στο Ιράκ τροφοδοτούμενη σε μεγάλο βαθμό από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Λίμνες αίματος και τουλάχιστον 38 νεκρούς άφησε πίσω της διπλή βομβιστική επίθεση σε σουνιτικό τέμενος στην πόλη Μπακούμπα, περίπου 50 χλμ βορειοδυτικά της Βαγδάτης, μετά την προσευχή της Παρασκευής

Η πρώτη βόμβα εξερράγη κατά την έξοδο των πιστών, ενώ λίγο αργότερα μία δεύτερη πυροδοτήθηκε στο ίδιο σημείο με στόχο τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στα θύματα της προηγούμενης έκρηξης.

Η διπλή βομβιστική επίθεση κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 38 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 55, σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Λίγο αργότερα, στο Μαντάιν, νοτίως της πρωτεύουσας, μία βόμβα εξερράγη κατά του πλήθους στην κηδεία ενός σουνίτη, προκαλώντας τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 25.

Οι βομβιστικές επιθέσεις σε σιιτικά και σουνιτικά τεμένη, σε βάρος των δυνάμεων ασφαλείας και αρχηγών φυλών του Ιράκ, έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τον τελευταίο μήνα. Η ένταση βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών δυνάμεων από την επικράτεια της χώρας στα τέλη του 2011.

Το κύμα βίας ξέσπασε αφότου στις 23 Απριλίου οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο σε συγκέντρωση σουνιτών μουσουλμάνων διαδηλωτών κοντά στο Κιρκούκ που ζητούσαν την αποχώρηση του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι, εξοργίζοντας τους σουνίτες και ωθώντας τους αντάρτες σε περισσότερες επιθέσεις.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν τότε και επιθέσεις αντιποίνων εναντίον των ιρακινών δυνάμεων και άλλες βιαιότητες έχουν προκαλέσει έκτοτε δεκάδες άλλα θύματα.

Η κατάσταση στο Ιράκ γίνεται όλο και πιο έκρυθμη, καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική Συρία επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024