Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπό αμφισβήτηση η αυθεντικότητα της «καλύτερης φωτογραφίας της χρονιάς»

Υπό αμφισβήτηση η αυθεντικότητα της «καλύτερης φωτογραφίας της χρονιάς»

Επικριτές και φωτογράφοι κατηγόρησαν τον Πολ Χάνσεν, έναν φωτογράφο από τη Σουηδία, ότι η φωτογραφία του, η οποία βραβεύτηκε ως καλύτερη στον φωτογραφικό διαγωνισμό World Press Photos, είναι ψεύτικη. Ορισμένοι δήλωσαν ότι η εικόνα έχει υποστεί «υπερβολικό Photoshop», ενώ σύμφωνα με άλλους ο φωτογράφος συνδύασε τρεις φωτογραφίες για να δημιουργήσει τη νικήτρια. «Η φωτογραφία δεν είναι ψεύτικη» απαντά το World Press Photo, έχοντας δει το αυθεντικό αρχείο. Απλά απίστευτη.

Επικριτές και φωτογράφοι κατηγόρησαν τον Πολ Χάνσεν, έναν φωτογράφο από τη Σουηδία, ότι η φωτογραφία του, η οποία βραβεύτηκε ως καλύτερη στον φωτογραφικό διαγωνισμό World Press Photos, είναι ψεύτικη.

Η φωτογραφία δείχνει μια ομάδα ανδρών να κρατούν στα χέρια τους δύο μικρά παιδιά, που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο θρήνος και η απόγνωση των ενηλίκων έρχεται σε έντονη αντίθεση με την αθωότητα των παιδιών, δύο αδελφών, ενός αγοριού και ενός κοριτσιού.

Ορισμένοι δήλωσαν ότι η εικόνα έχει υποστεί «υπερβολικό Photoshop», ενώ σύμφωνα με άλλους ο φωτογράφος συνδύασε τρεις φωτογραφίες για να δημιουργήσει αυτή που αναδείχθηκε τελικά νικήτρια.

«Η φωτογραφία δεν είναι ψεύτικη» απαντά το World Press Photo, έχοντας δει το αυθεντικό αρχείο. Απλά απίστευτη.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας, Νιλ Κράβετς, ανέλυσε την φωτογραφία και είπε ότι, αν και το γεγονός που απεικονίζει είναι πραγματικό, η εικόνα είναι προϊόν Photoshop, καθώς «έχει υποστεί γενναίο post-production».

Σύμφωνα με τον Κράβετς, η νικήτρια φωτογραφία αποτελεί σύνθεση τριών διαφορετικών φωτογραφιών που τραβήχτηκαν σε διαφορετικό χρόνο. Η άποψη του Κράβετς δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα extremetech.com.

Αμέσως οργίασαν οι φήμες ότι ο Χάνσεν ενδέχεται να χάσει το βραβείο του.

Το World Press Photo, ένας από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς φωτοδημοσιογραφίας, ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα και λίγο αργότερα δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας.

Η φωτογραφία είναι αυθεντική, ανακοίνωσε ο διαγωνισμός φωτοδημοσιογραφίας.

«Είδαμε το αρχείο Raw (σ.σ. το αυθεντικό αρχείο), το οποίο μας παραχώρησε το World Press Photo, και το τελικό δημοσιευμένο αποτέλεσμα JPEG. Είναι ξεκάθαρο ότι η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε δέχθηκε επεξεργασία, με σεβασμό τόσο στο διεθνές και στο τοπικό χρώμα, όσο και στον τόνο» ανακοίνωσε το World Press Photo.

Ο ίδιος ο Χάνσεν αρνείται ότι η φωτογραφία είναι πλαστή και τονίζει ότι έχει εξεταστεί από αρκετές επιτροπές και εμπειρογνώμονες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024