Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια έδρα λείπει για συμμαχία υπό τους Σοσιαλιστές στη Βουλγαρία

Μια έδρα λείπει για συμμαχία υπό τους Σοσιαλιστές στη Βουλγαρία

Μόλις μία έδρα «χωρίζει τους Σοσιαλιστές της Βουλγαρίας και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας από την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, όπως προκύπτει από τα τελικά αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή. Το συντηρητικό κόμμα GERB του τέως πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ διαθέτει μεν τις περισσότερες έδρες, αλλά τις λιγότερες πιθανότητες να κυβερνήσει καθώς δεν εξασφαλίζει συμμάχους. Κύκλο διαβουλεύσεων με τα κόμματα αρχίζει την Παρασκευή ο πρόεδρος Ρόζνι Πλέβνιεφ.

Μόλις μία έδρα «χωρίζει» τους Σοσιαλιστές της Βουλγαρίας και το κόμμα της τουρκικής μειονότητας από την εξασφάλιση της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, όπως προκύπτει από τα τελικά αποτελέσματα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βουλγαρία στη σκιά σκανδάλων διαφθοράς και εν μέσω καταγγελιών για νοθεία.

Το συντηρητικό κόμμα GERB του τέως πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ διαθέτει μεν τις περισσότερες έδρες, αλλά τις λιγότερες πιθανότητες να κυβερνήσει καθώς τα υπόλοιπα κόμματα δεν θέλουν να συνεργαστούν μαζί του αφότου ανετράπη υπό το βάρος μαζικών διαδηλώσεων και ενεπλάκη σε σκάνδαλα παράνομων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και εκλογικών παρατυπιών.

Οι Σοσιαλιστές υπό τον Σεργκέι Στανίσεφ επιθυμούν να στηρίξουν κυβέρνηση τεχνοκρατών με ζητούμενο να καταβληθεί προσπάθεια για να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο στη Βουλγαρία, το οποίο είναι το χαμηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεργαζόμενοι με το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL) της τουρκικής μειονότητας συγκεντρώνουν μία έδρα λιγότερη από την απαιτούμενη πλειοψηφία. Συνεπώς, θα πρέπει να πείσουν το εθνικιστικό και ξενόφοβο κόμμα «Ατάκα» να συνεργαστεί ή να εξασφαλίσουν μεμονωμένη στήριξη βουλευτών από το GERB.

Τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών δίνουν στο συντηρητικό GERB ποσοστό 30,5% και 97 έδρες, στους Σοσιαλιστές 26,6% και 84 έδρες, στο κόμμα της τουρκικής μειονότητας 11,3% και 36 έδρες και στο Ατάκα 7,3% και 23 έδρες.

Με το πολιτικό αδιέξοδο να παραμονεύει, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζνι Πλέβνιεφ ανοίγει τον κύκλο των διαβουλεύσεων με τα κόμματα την Παρασκευή, επισημαίνοντας πως δεν απαιτείται επιστροφή στις κάλπες παρόλο που οι εκλογές δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή.

Καλεί στη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, εκφράζοντας την ελπίδα πως το νέο Κοινοβούλιο θα μπορέσει να συγκληθεί έως το τέλος του μήνα.

Πρώτο, δεδομένου του ποσοστού, θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης το GERB χωρίς ιδιαίτερες πιθανότητες, και θα ακολουθήσουν οι Σοσιαλιστές.

Η Βουλγαρία οδηγήθηκε στις κάλπες μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του περασμένου χειμώνα κατά της φτώχειας και της διαφθοράς, που προκάλεσαν τον περασμένο Φεβρουάριο την πτώση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο δρόμος προς τις κάλπες στιγματίστηκε από την απάθεια των ψηφοφόρων και καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία, αλλά και το σκάνδαλο με τις παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις πολιτικών.

Έξι χρόνια μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, η δυσαρέσκεια έναντι των πολιτικών είναι στο απόγειό της στη χώρα των 7,3 εκατομμυρίων, όπου η ανεργία αγγίζει ρεκόρ οκταετίας και ένας στους τέσσερις ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024