Τέταρτη ισχυρή ηλιακή έκλαμψη σε διάστημα τριών ημερών
Μια υπερδραστήρια κηλίδα στην επιφάνεια του Ήλιου εξερράγη την Τετάρτη για τέταρτη φορά σε διάστημα 72 ωρών. Τα φαινόμενα αναμένεται μάλιστα να ενταθούν τους επόμενους μήνες, καθώς η ηλιακή δραστηριότητα πλησιάζει στο σημείο κορύφωσης, και δεν αποκλείεται να απειλήσουν τη Γη.
Μια υπερδραστήρια κηλίδα στην επιφάνεια του Ήλιου εξερράγη την Τετάρτη για τέταρτη φορά σε διάστημα 72 ωρών.
Η τελευταία ηλιακή έκλαμψη κορυφώθηκε στις 04.48 ώρα Ελλάδας, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής (SDO), ενός δορυφόρου της NASA που κρατά τα μάτια του μονίμως στραμμένα προς τον Ήλιο.
Ήταν μια έκλαμψη της ισχυρότερης «κλάσης X», διευκρίνισε το Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
Και οι τέσσερις εκλάμψεις των τελευταίων ημερών, οι ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί φέτος, ξέσπασαν στην κηλίδα AR1748, η οποία έχει μέγεθος περίπου διπλάσιο από της Γης.
Οι ηλιακές κηλίδες είναι σκοτεινές περιοχές σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας στην επιφάνεια του Ήλιου, οι οποίες πιστεύεται ότι οφείλονται σε ισχυρή τοπική δραστηριότητα του ηλιακού μαγνητικού πεδίου.
Οι εκλάμψεις είναι ξαφνικές, απρόβλεπτες εξάρσεις του μαγνητικού πεδίου που πηγάζουν συνήθως από τις ηλιακές κηλίδες. Συχνά συνοδεύονται από τις λεγόμενες εκτινάξεις στεμματικού υλικού, ή CME, γιγάντιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων που εκτινάσσονται στο διάστημα με ταχύτητες εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.
Σε περίπτωση που η Γη βρεθεί στην πορεία αυτών των γιγάντιων πιδάκων υλικού, τα φορτισμένα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους και συστήματα ηλεκτροδότησης και να κάνουν ασυνήθιστα έντονο το βόρειο και το νότιο σέλας.
Σε γενικές γραμμές, οι ηλιακές κηλίδες, οι εκλάμψεις και οι εκτινάξεις στεμματικού υλικού αυξάνονται σε περιόδους έντονης ηλιακής δραστηριότητας.
Η δραστηριότητα του Ήλιου ακολουθεί έναν κύκλο αυξομείωσης με περίοδο 11 ετών. Η κορύφωση του τρέχοντος κύκλου, η οποία αντιστοιχεί στο λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, αναμένεται αργότερα φέτος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Θεσσαλονίκη: Σοβαρός τραυματισμός 5χρονου σε νηπιαγωγείο στον Εύοσμο – Υπέστη ακρωτηριασμό
- Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας
- Ναν: «Σκέφτηκα τον Κόμπι στο σουτ του Χέιζ-Ντέιβις»
- Akylas: Με την ελληνική σημαία έφυγε για τη Βιέννη
- Πρωτομαγιά: το κόκκινο νήμα του αγώνα, της θυσίας και της αξιοπρέπειας
- Ποιοι κλάδοι μπαίνουν στο στόχαστρο της Επιθεώρησης Εργασίας – Τα πρόστιμα στους παραβάτες
- «Η Γιουβέντους δίνει 6 εκατ. ευρώ τον χρόνο στον Λεβαντόφσκι»
- Ηλεία: Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 13χρονο Κωνσταντίνο που σκοτώθηκε με πατίνι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 01.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/greg-rakozy-8xx5BRBYwHY-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442