Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να μην γίνει απεργία μέσα στις Πανελλαδικές αποφάσισαν οι καθηγητές

Να μην γίνει απεργία μέσα στις Πανελλαδικές αποφάσισαν οι καθηγητές

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και με απόφαση κατά της απεργίας στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ. Προηγήθηκε ένταση, με τη μειοψηφία να ζητά επικύρωση της απεργίας και κατ' ουσίαν σπάσιμο της επιστράτευσης. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν.Παπαχρήστος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, κατήγγειλε για συνδικαλιστικά μικροπολιτικά παιχνίδια τη μειοψηφία και τον υπουργό Παιδείας για πολιτικό τσαμπουκά. Εξήγησε ότι δεν μπορεί να παίζονται παιχνίδια εις βάρος των μαθητών, καθώς και των καθηγητών που έχουν τα φύλλα πορείας στα χέρια τους και διακινδυνεύουν την απόλυσή τους.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης και με απόφαση κατά της απεργίας στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ. Προηγήθηκε ένταση, με τη μειοψηφία να ζητά επικύρωση της απεργίας και κατ’ ουσίαν σπάσιμο της επιστράτευσης.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, κατήγγειλε για συνδικαλιστικά μικροπολιτικά παιχνίδια τη μειοψηφία και τον υπουργό Παιδείας για πολιτικό τσαμπουκά. Εξήγησε ότι δεν μπορεί να παίζονται παιχνίδια εις βάρος των μαθητών και των καθηγητών που έχουν τα φύλλα πορείας στα χέρια τους και διακινδυνεύουν την απόλυσή τους.

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση, η αρχική πρόταση για απεργία μέσα στις εξετάσεις είχε συγκεντρώσει το 92% των ψήφων.

Ωστόσο, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ), συνεκτιμώντας τις εξελίξεις (επιστράτευση των καθηγητών, αρνητική θέση της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για στήριξη των καθηγητών με απεργία την Παρασκευή), αποφάσισαν να θέσουν το ζήτημα της μη πραγματοποίησης της απεργίας.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή οι κοινωνικοί όροι για να «σπάσουν» οι καθηγητές την επιστράτευση της κυβέρνησης και η κοινωνία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντέξει τελικά κάτι τέτοιο.

Μόλις τέθηκε το ερώτημα αργά το βράδυ της Τετάρτης, επικράτησε ένταση, καθώς πολλοί πρόεδροι ΕΛΜΕ υποστήριξαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι από τις γενικές τους συνελεύσεις παρά να ψηφίσουν επί του συγκεκριμένου ερωτήματος του ΔΣ της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Έπειτα από αντιπαράθεση των παρατάξεων της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ) με τη μειοψηφία, αποφασίστηκαν δύο ψηφοφορίες: Η μία επί της πρότασης της ΟΛΜΕ για απεργία και η δεύτερη για το εάν υπάρχουν οι όροι για να γίνει η απεργία -κατ’ ουσίαν το «σπάσιμο» της επιστράτευσης.

Από το σύνολο των προέδρων των ΕΛΜΕ, 18 ψήφισαν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για απεργία, 9 ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και 57 ψήφισαν λευκό. Κατόπιν αυτού, κρίθηκε ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία για απεργία.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαχρήστος στον ΒΗΜΑ 99,5, η συντριπτική πλειοψηφία των προέδρων των ΕΛΜΕ εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της απεργίας, δεδομένου ότι δεν υπήρξε κίνηση στήριξης από ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Ωστόσο, μετά την υπερψήφιση της εισήγησης ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση της απεργίας, η μειοψηφία (Παρεμάσεις) έκαναν απόπειρα λαθροχειρίας, αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα και θέλησαν να υποκλέψουν την ψήφο των καθηγητών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ.

Ο κ. Παπαχρήστος παραδέχθηκε ότι σημειώθηκε ένταση, ενώ κατήγγειλε ότι στην αίθουσα της συνεδρίασης εισήλθαν και φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, σε μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στο σώμα.

«Είμαστε υπεύθυνοι δεν μπορούμε να παίζουμε με τα νεύρα της των μαθητών, ούτε με την κοινωνία, ούτε με τους συναδέλφους που έχουν στα χέρια τους το χαρτί της επιστράτευσης. Διακινδυνεύεται η απόλυση συναδέλφων, δεν θέλουμε να κλάψουν οικογένειες και να κλείσουν σπίτια. Ακούσαμε πολλά από τους ακραίους του χώρου. Αναλάβαμε, όμως, το πολιτικό κόστος της απόφασης αυτής» δήλωσε ο κ. Παπαχρήστος.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ επισήμανε ότι τα κόμματα -και αυτά που στηρίζουν την κυβέρνηση- τάχθηκαν υπέρ του διαλόγου με το υπουργείο Παιδείας και δεσμεύτηκαν ότι θα μεταφέρουν στον κ. Αρβανιτόπουλο την πρόταση της αναστολής της επιστράτευσης των καθηγητών μετά τις εξετάσεις.

Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε εκ νέου αδιάλλακτος, είπε ο κ. Παπαχρήστος και κατήγγειλε τον κ. Αρβανιτόπουλο ότι «το παίζει Ράμπο».

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ζήτησε να αρθεί η επιστράτευση των καθηγητών, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απόφαση για απεργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΟΛΜΕ εξετάζει την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου για το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ θα συνεχιστούν οι επαφές με τα κόμματα, ώστε να επανεκτιμηθεί η κατάσταση την ερχόμενη εβδομάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024