Σάββατο 11 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με ενστάσεις και αντιρρήσεις συνεχίζεται η δίκη της νεοναζί Μπεάτε Τσέπε

Με ενστάσεις και αντιρρήσεις συνεχίζεται η δίκη της νεοναζί Μπεάτε Τσέπε

Η δίκη εναντίον της Μπεάτε Τσέπε, μέλους της ακροδεξιάς οργάνωσης NSU, η οποία κατηγορείται για τις δολοφονίες οκτώ τούρκων, ενός έλληνα και μίας γερμανίδας συνεχίστηκε την Τρίτη στο δικαστήριο του Μονάχου με την υποβολή ενστάσεων από την πλευρά της υπεράσπισης. Στο κατηγορητήριο, που επίσης διαβάστηκε την Τρίτη, υπογραμμίζεται ότι η Τσέπε, μέλος της ναζιστικής οργάνωσης NSU, είχε συμμετοχή στις δέκα δολοφονίες. Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ισόβιας κάθειρξης.

Με την υποβολή ενστάσεων από την πλευρά της υπεράσπισης συνεχίστηκε στο δικαστήριο του Μονάχου η δίκη εναντίον της Μπεάτε Τσέπε, μέλους της ακροδεξιάς οργάνωσης NSU, η οποία κατηγορείται για τις δολοφονίες οκτώ τούρκων, ενός έλληνα και μίας γερμανίδας, με ρατσιστικά κίνητρα.

Μεταξύ των αιτημάτων που υποβλήθηκαν ήταν η μετακίνηση σε μεγαλύτερη αίθουσα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη δίκη μεγαλύτερο ακροατήριο.

Είχε προηγηθεί η κατηγορία για μεροληψία εναντίον του προέδρου του δικαστηρίου, Μάνφρεντ Γκέτσλ, η οποία απορρίφθηκε.

Στο κατηγορητήριο, που διαβάστηκε την Τρίτη, υπογραμμίζεται ότι η Τσέπε, μέλος της ναζιστικής οργάνωσης NSU, είχε συμμετοχή στις δέκα δολοφονίες.

Αν καταδικαστεί, η Τσέπε αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ισόβιας κάθειρξης.

Ο εισαγγελέας Χέρμπερτ Ντίμερ περιέγραψε με λεπτομέρειες τον τρόπο που δολοφονήθηκαν τα θύματα της NSU και τόνισε ότι η Μπεάτε Τσέπε ήταν μέλος μιας οργάνωσης η οποία δημιουργήθηκε «προκειμένου να διαπράξει δολοφονίες και εγκληματικές πράξεις επικίνδυνες για την δημόσια ασφάλεια, με σκοπό να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να προκαλέσει φθορά στο κράτος».

Η κατηγορούμενη άκουσε απαθής την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ακόμη και όταν, σύμφωνα με το Spiegel, οι περιγραφές προκάλεσαν τον αποτροπιασμό του ακροατηρίου. Η Τσέπε αρνήθηκε άλλωστε να απαντήσει σε ερωτήσεις του δικαστηρίου σχετικά με τα προσωπικά της στοιχεία, γεγονός το οποίο προκάλεσε υποψίες ότι πιθανότατα δεν σκοπεύει καν να καταθέσει κατά την διάρκεια της δίκης.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Μπεάτε Τσέπε είχε άμεση ανάμιξη στις δολοφονίες, στο σχεδιασμό και στην προετοιμασία τους, αλλά και στην προμήθεια των όπλων. «Ο μοναδικός στόχος της NSU ήταν να σκοτώνει ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Παρελκυστική τακτική

Εν τω μεταξύ, η τακτική της υπεράσπισης έχει προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο από την πλευρά των οικογενειών των θυμάτων όσο και από πολιτικούς και πολλά μέσα ενημέρωσης που την αποδίδουν σε προσπάθεια καθυστέρησης της εκδίκασης της υπόθεσης και απονομής δικαιοσύνης.

Προκλητική θεωρήθηκε από τις οικογένειες των θυμάτων και η στάση της Τσέπε, η οποία στην έναρξη της διαδικασίας την περασμένη εβδομάδα μπήκε στην αίθουσα κοιτώντας το κοινό προκλητικά και ψυχτά.

Αναφερόμενος στις προσδοκίες τις οποίες ενδεχομένως έχει η κοινή γνώμη από τη διαδικασία, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αστυνομικών, Ράινερ Βεντ, προειδοποίησε για πιθανόν «μεγάλη απογοήτευση», καθώς, όπως είπε, ο ρόλος του δικαστηρίου είναι να αποδείξει την προσωπική συμμετοχή του κατηγορουμένου σε ένα συγκεκριμένο αδίκημα.

Παράλληλα προς τη νομική εξέλιξη της υπόθεσης, η Γερμανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει και την πολιτική πτυχή, αντιδρώντας στην κριτική σχετικώς με την καθυστέρηση και τις παραλείψεις της πολιτείας στην εξιχνίαση των εγκλημάτων.

Ειδική Επιτροπή της Βουλής εξετάζει αυτές τις μέρες τέσσερις υπαλλήλους από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (είναι η γερμανική μυστική υπηρεσία), προκειμένου να ελέγξει τυχόν πολιτικές ευθύνες.

Από την πλευρά των Πρασίνων, ο Χανς Κρίστιαν Στρέμπελε διευκρίνισε ότι ο καταλογισμός ευθυνών είναι αρμοδιότητα των δικαστηρίων, αλλά «οφείλουμε να διερευνήσουμε πολιτικά τι πήγε λάθος». Ο κ. Στρέμπελε, διακεκριμένος νομικός ο οποίος είχε υπερασπιστεί την οργάνωση RAF, σημείωσε ακόμη ότι «παρά τις υπερβολές των ΜΜΕ, θα πρέπει να γίνει μια δίκαιη δίκη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αταμάν: «Σλούκας και Χουάντσο θα παίξουν 100% στο Final Four»

Ο Εργκίν Αταμάν εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τόσο ο διεθνής γκαρντ όσο και ο Ισπανός φόργουορντ θα προλάβουν το Final 4 της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 11 Μαϊου 2024