Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς την ΟΛΜΕ η απεργία της ΑΔΕΔΥ - Συνεδριάζουν οι ΕΛΜΕ

Χωρίς την ΟΛΜΕ η απεργία της ΑΔΕΔΥ – Συνεδριάζουν οι ΕΛΜΕ

Χωρίς την συμμετοχή των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης πραγματοποιείται την Τρίτη η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για τον δημόσιο τομέα, που κηρύχθηκε προς συμπαράσταση των εκπαιδευτικών, τους οποίους η κυβέρνηση επιστρατεύει προληπτικά, ώστε να μην απεργήσουν στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων. Συνεδριάζουν οι κατά τόπους ΕΛΜΕ για την απεργία. Κατά της απεργίας στις εξετάσεις και διχασμένη για την επιστράτευση η κοινή γνώμη.

Χωρίς την συμμετοχή των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης πραγματοποιείται την Τρίτη η 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για τον δημόσιο τομέα, που κηρύχθηκε προς συμπαράσταση των εκπαιδευτικών, τους οποίους η κυβέρνηση επιστρατεύει προληπτικά, ώστε να μην απεργήσουν στη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για κοροϊδία από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ, καθώς είχε ζητήσει 24ωρη απεργία την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των εξετάσεων, αίτημα που η ΑΔΕΔΥ απέρριψε.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, η ΑΔΕΔΥ είχε προγραμματίσει συγκέντρωση στα Προπύλαια το πρωί της Τρίτης και την ίδια ώρα είχε προγραμματίσει συλλαλητήριο το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις ήταν πολύ μικρότερη συγκριτικά με την κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας έξω από τα γραφεία της ΟΛΜΕ και στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ.

Όπως φαίνεται, δεν ήταν, όμως, μόνο η βροχή που συνέβαλε σε αυτό. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης στα Προπύλαια σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ ομάδας δασκάλων και του αντιπροέδρου της ΑΔΕΔΥ -και επί πολλά χρόνια προέδρου της ΟΛΜΕ- Αντώνη Αντωνάκου. Η ομάδα των δασκάλων κατήγγειλαν την ΑΔΕΔΥ επειδή απέρριψε την πρόταση των εκπαιδευτικών και προκήρυξε κινητοποίηση σήμερα, Τρίτη κι όχι την Παρασκευή.

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι εάν η ΑΔΕΔΥ προχωρούσε σε κινητοποίηση την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων θα μπορούσαν να σημειωθούν προβλήματα στη διεξαγωγή τους, καθώς παρά την επιστράτευση των καθηγητών, θα υπολειτουργούσαν άλλες καίριες δημόσιες υπηρεσίες (υπουργεία, μέσα μεταφοράς κλπ).

Δεδομένου, δε, ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως οι πανελλαδικές θα διεξαχθούν χωρίς κανένα πρόβλημα, δεν θα μπορούσε να αποκλεισθεί καμία αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης μπροστά στο ενδεχόμενο απεργίας σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

«Με αυτήν μας την κινητοποίηση θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ισχυρό στην κυβέρνηση, ότι δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσει τις δημόσιες υπηρεσίες, δεν θα επιτρέψουμε να καταστρατηγήσει το Σύνταγμα της χώρας, να ακυρώσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Τσικρικάς για την απεργία της Τρίτης και τη στάση εργασίας της Πέμπτης.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η επίδοση των φύλλων πορείας στους 88.000 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Η επιστράτευση τίθεται σε ισχύ από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ στο οποίο προσέφυγε η ΟΛΜΕ για να «παγώσει» τη διαδικασία της επιστράτευσης απέρριψε -κατ’ αρχήν- το αίτημά της, ωστόσο η κύρια προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) της ΟΛΜΕ θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 7 Ιουνίου 2013.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη πραγματοποιούνται οι συνεδριάσεις των κατά τόπους ΕΛΜΕ για να αποφασίσουν επί της πρότασης της ΟΛΜΕ για απεργία την Παρασκευή 17 Μαΐου και από τις 20 ώς τις 24 Μαΐου, (δηλαδή τις έξι πρώτες μέρες των πανελληνίων).

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περιφερειακές ΕΛΜΕ που συνεδρίασαν τη Δευτέρα το κλίμα είναι υπέρ της κινητοποίησης με μεγάλη πλειοψηφία και η συμμετοχή εκπαιδευτικών στη διαδικασία ήταν μαζική.

Στις 15 Μαΐου θα συνεδριάζουν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ για να ληφθεί η τελική απόφαση.

«Όχι» στην απεργία, διχασμένοι για την επιστράτευση

Κατά της απεργίας των καθηγητών στη διάρκεια των εξετάσεων, αλλά διχασμένοι ως προς την επιστράτευση εμφανίζεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε πανελλαδική δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Κάπα Research τη Δευτέρα για λογαριασμό του ΔΟΛ.

Η έρευνα έγινε σε 809 άτομα από τις 13 περιφέρειες της χώρας.

Τα συμπεράσματά της δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων (66,4%) «μάλλον διαφωνεί ή διαφωνεί» με την απόφαση των καθηγητών να ξεκινήσουν την απεργία τους μέσα στις εξετάσεις, ενώ το 32,5% των ερωτηθέντων απαντά «συμφωνώ ή μάλλον συμφωνώ».

Ταυτόχρονα, το 56,8% κρίνει «μάλλον αρνητικά ή αρνητικά» την πολιτική των κυβερνήσεων να απαντούν με επιστράτευση σε όσους κλάδους εργαζομένων κάνουν απεργία, ενώ το 40,8% απαντά στο ίδιο ερώτημα «θετικά, μάλλον θετικά».

Ωστόσο, το 52,3% των ερωτηθέντων «συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί» με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών προτού ακόμη λάβουν οριστική απόφαση για απεργία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Παράλληλα, το 47,4% απαντά «μάλλον διαφωνώ και διαφωνώ».

Στην ίδια έρευνα, το 51,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη θέση της κυβέρνησης ότι η επιστράτευση των καθηγητών είναι πολιτικά επιβεβλημένη και το 42,9% τάσσεται υπέρ της άποψης των καθηγητών ότι η επιστράτευση είναι κίνηση αντισυνταγματική.

Κατά την άποψη του 56,3% των ερωτηθέντων η κυβέρνηση θα έπρεπε «να καλέσει τους καθηγητές σε διάλογο, ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση», ενώ ένα 42,3% απαντά ότι η κυβέρνηση πρέπει «να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση».

Αντίστοιχα το 72,7% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι καθηγητές θα πρέπει «να αναστείλουν τώρα την απεργία και να βρουν άλλους τρόπους για να διεκδικήσουν αργότερα τα αιτήματά τους». Το 23,5% όμως κρίνει ότι θα πρέπει «να προχωρήσουν σε απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις».

Τέλος, το 71,5% των ερωτηθέντων κρίνει την ποιότητα του ελληνικού σχολείου «αρκετά κακή ή κακή» και το 26,8% την κρίνει «πολύ καλή ή αρκετά καλή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024