Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κτηνώδη βίντεο τροφοδοτούν τη διολίθηση της Συρίας στην τρέλα

Κτηνώδη βίντεο τροφοδοτούν τη διολίθηση της Συρίας στην τρέλα

Το βίντεο αρχίζει όπως τόσα άλλα που φθάνουν καθημερινά από τη Συρία, με την κάμερα καρφωμένη στο σώμα νεκρού στρατιώτη. Όμως το επόμενο πλάνο με τον κορμό του να σκίζεται, την καρδιά και τον πνεύμονα να αφαιρούνται και να γίνονται τρόπαιο, μαρτυρά πως η σύρραξη οδεύει προς μία πολύ σκοτεινή κατεύθυνση. Μόλις 27 δευτερόλεπτα δείχνουν πόσο βάρβαρος έχει καταστεί ο πόλεμος -ο πρώτος πόλεμος του YouTube, όπως λέει το Time- και πώς διακινείται και τροφοδοτεί τη βία η επίδειξη της βαναυσότητας μέσω κινητών και Διαδικτύου.

Το βίντεο αρχίζει όπως τόσα άλλα που φθάνουν καθημερινά από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας, με την κάμερα καρφωμένη στο σώμα ενός νεκρού κυβερνητικού στρατιώτη. Όμως, το επόμενο καρέ μαρτυρά γιατί αυτό το συγκεκριμένο βίντεο από την Χομς είναι ιδιαίτερα σοκαριστικό.

Ένας άνδρας που πιστεύεται ότι είναι διοικητής των μαχητών και ονομάζεται Χαλίντ αλ-Χαμάντ, φέρει το πολεμικό όνομα Αμπού Σακάρ, σκύβει πάνω από τον κυβερνητικό στρατιώτη κραδαίνοντας το μαχαίρι.

Με το δεξί χέρι φαίνεται πως ακουμπά την ξεριζωμένη καρδιά του σε ένα κομμάτι ξύλο ή μέταλλο που βρίσκεται δίπλα στη σορό. Με το αριστερό χέρι δείχνει να τραβά τον έναν πνεύμονα από το ακρωτηριασμένο σώμα.

Με το μαχαίρι συνεχίζει να σκίζει την σάρκα του νεκρού στρατιώτη προτού κοιτάξει την κάμερα, κρατώντας από ένα όργανο στο κάθε χέρι. «Ορκίζομαι θα τρώμε από τις καρδιές και το συκώτι σας, σκύλοι του Μπασάρ» λέει αναφερόμενος στους υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ.

Ένα μικρό πλήθος, που δεν φαίνεται στο βίντεο, ακούγεται να κραυγάζει: Allahu Akbar (ο Θεός είναι μεγάλος). Ο άνδρας σηκώνει προς το στόμα του ένα από τα ματωμένα όργανα και σκίζει ένα κομμάτι με τα δόντια του.

Δημοσιογράφοι του Time είχαν δει πρώτοι το συγκεκριμένο βίντεο τον Απρίλιο παρουσία αρκετών εκ των μαχητών και υποστηρικτών του Αμπού Σακάρ, περιλαμβανομένου του αδελφού του. Όλοι βεβαίωναν από είναι αυθεντικό. Αργότερα απέκτησαν αντίγραφο και έκτοτε επιχειρούν να επαληθεύσουν εάν έχει υποστεί οποιουδήποτε είδους επεξεργασία, διότι ένα πλαστό βίντεο όπως αυτό θα αποτελούσε ισχυρό προπαγανδιστικό όπλο για το καθεστώς.

Ο ίδιος ο Αμπού Σακάρ δεν έχει επαληθεύσει πως είναι ο ίδιος στα πλάνα γιατί μάχεται στις πρώτες γραμμές του εμφυλίου, σύμφωνα με τους μαχητές που τελούν υπό τις διαταγές του.

Το επίμαχο βίντεο ήλθε τελικά όμως στη δημοσιότητα την Κυριακή όταν αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από οργάνωση προσκείμενη στο καθεστώς Άσαντ και όντως χρησιμοποιείται προπαγανδιστικά από τους καθεστωτικούς -έχει προβληθεί δεκάδες χιλιάδες φορές στο Youtube και αναρτάται στο Facebook.

Αυτά τα 27 δευτερόλεπτα μαρτυρούν πόσο βάρβαρος έχει καταστεί ο πόλεμος στη Συρία, και αποτελούν παράλληλα ένα ηχηρό παράδειγμα για το πώς η τεχνολογία φαίνεται να τροφοδοτεί αυτή τη βαρβαρότητα.

Πόλεμος σημαίνει βία, επισημαίνει το Time, όμως στη Συρία -όπου περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύρραξη από τότε που άρχισε ως ειρηνική εξέγερση εμπνευσμένη από την Αραβική Άνοιξη- η βαρβαρότητα έχει αγγίξει μακάβριες διαστάσεις.

Και διαφαίνεται πως και οι δύο πλευρές διαπράττουν εγκλήματα πολέμου τουλάχιστον εν μέρει έτσι ώστε να προβληθούν οι πράξεις τους στο Διαδίκτυο. Η παρουσία των τηλεφώνων με κάμερα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν να δημιουργηθεί ένα μείγμα προπαγάνδας, εκφοβισμού και επιδειξιομανίας.

Σε αυτόν, τον πρώτο πόλεμο του YouTube, τα βίντεο τροφοδοτούν τη σύγκρουση αν και καταγράφουν τη φρίκη της.

Πολλά βίντεο από το πεδίο της μάχης, περιλαμβανομένου αυτού που δείχνει τον άνδρα να κόβει τα όργανα του νεκρού στρατιώτη, καταδεικνύουν επίσης το θρησκευτικό μίσος που πολλοί φοβούνται ότι καθοδηγεί τον πόλεμο στη Συρία, μεταξύ της πλειοψηφίας των σουνιτών και της μειοψηφούσας σέκτας των αλαουιτών, στην οποία ανήκει η δυναστεία των Άσαντ.

Το επίμαχο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε είναι ενδεικτικό του μείγματος βαναυσότητας και τεχνολογίας στο πεδίο μάχης της Συρίας. Σύμφωνα με πολλούς αντάρτες που μίλησαν στο Time, μαχητές και από τις δύο πλευρές πλέον δεν θριαμβολογούν μόνο για τα κατορθώματά τους. Τα κινηματογραφούν και τα μοιράζονται σε έναν ανατριχιαστικό διαγωνισμό βαναυσότητας και ωμοτήτων.

Αυτός ο διαγωνισμός για το έπαθλο της βαρβαρότητας, που παίζεται μέσω κινητών τηλεφώνων και Διαδικτύου, έχει συνέπειες απευαισθητοποίησης, επισημαίνει ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν του εδρεύοντος στη Βρετανία Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης που καταγράφει τα θύματα και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όταν ένα 13χρονο αγόρι κινηματογραφείται να αποκεφαλίζει έναν άνδρα και όταν πλάνα βιασμών, βασανιστηρίων και ακρωτηριασμών αλλάζουν χέρια σαν τραπουλόχαρτα επιδεινώνεται ο κύκλος της εκδίκησης τιμής, καθώς κάθε ωμότητα, όταν γίνεται τόσο δημόσια, απαιτεί την αντίδραση της αντίπαλης πλευράς, σημειώνει την ίδια στιγμή ο Ναντίμ Χούρι του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

«Όταν οι άνθρωποι βλέπουν τέτοιες πράξεις βαρβαρότητας και ακρωτηριασμούς μένουν βαθιές πληγές και θα υπάρξει ο πειρασμός να τις αντιγράψουν στην εκδίκησή τους»…

Ο Αμπντέλ Ραχμάν του Συριακού Παρατηρητηρίου αναφέρει πως τα βίαια βίντεο πληθαίνουν διαρκώς. «Έχω δει εκατοντάδες βίντεο σαν αυτό και από τις δύο πλευρές. Κόβουν άκρα και κεφάλια. Κόβουν καρδιές και το ήπαρ, αυτιά και γλώσσες. Κόβουν γεννητικά όργανα. Είναι αφύσικο, είναι απάνθρωπο αυτό που συμβαίνει» αναφέρει.

Η αύξηση τέτοιων επεισοδίων -ή τουλάχιστον η καταγραφή τους- αποτελεί ένδειξη ότι η συριακή σύρραξη οδεύει προς μία πολύ σκοτεινή κατεύθυνση. Και θα μπορούσε να επιδεινωθεί. Πολλοί γνώστες της Συρίας αναφέρουν ότι το καθεστώς -και ο πόλεμος- θα μπορούσα να κρατήσουν χρόνια, καταλήγει στο δημοσίευμά του το Time.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024