Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Δράση για πολιτική μετάβαση στη Συρία ζητά η Δύση από τη Ρωσία

Δράση για πολιτική μετάβαση στη Συρία ζητά η Δύση από τη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παρέλαβε την σκυτάλη από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι στις επαφές με τη Ρωσία για τη συριακή κρίση. Ο Ντέιβιντ Κάμερον συνάντησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο Σότσι, παραδεχόμενος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου πως υπάρχει διαφωνία ως προς την προσέγγιση, συμφωνούν όμως στην ανάγκη τερματισμού της βίας, ανάσχεσης του εξτρεμισμού και αποφυγής ενός «κατακερματισμού» της Συρίας. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να πράξει περισσότερα για να συμβάλει σε πολιτική μετάβαση, υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας παρέλαβε την σκυτάλη από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι στις επαφές με τη Ρωσία για τη συριακή κρίση. Ο Ντέιβιντ Κάμερον συνάντησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο θέρετρο Σότσι, παραδεχόμενος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου πως διαφωνούν ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης, συμφωνούν όμως στην ανάγκη να τερματιστεί η βία, να αποτραπεί η αύξηση του εξτρεμισμού και ο «κατακερματισμός» της Συρίας.

«Συζητήσαμε πιθανές επιλογές για μία θετική εξέλιξη της κατάστασης» είπε από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επισημαίνοντας πως Μόσχα και Λονδίνο έχουν κοινό συμφέρον στη σταθεροποίηση της χώρας και στην εκκίνηση μίας διαδικασίας ειρηνικής διευθέτησης που θα διαφυλάσσει τη Συρία ως κυρίαρχο κράτος.

Ο ρώσος πρόεδρος υποδέχτηκε την Παρασκευή τον Ντέιβιντ Κάμερον στην θερινή κατοικία του στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, εν μέσω επιδείνωσης του συριακού εμφυλίου και καταγγελιών για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Κατά τις συνομιλίες ο Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε πως η διεθνής κοινότητα οφείλει να πράξει περισσότερα για να συμβάλει στο σχηματισμό μίας μεταβατικής κυβέρνησης που θα θέσει τέλος στον εμφύλιο που μετρά δύο και πλέον χρόνια έχοντας προκαλέσει πάνω από 80.000 θανάτους.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει το συνασπισμό δυνάμεων της αντιπολίτευσης που μάχεται το καθεστώς Άσαντ, έχει καλέσει κατ’ επανάληψη τον σύρο πρόεδρο να εγκαταλείψει την εξουσία, παρέχει τεθωρακισμένα και τηλεπικοινωνιακά συστήματα στους αντάρτες, και υπογραμμίζει ότι το ισχύον εμπάργκο όπλων μπορεί να χρειαστεί να αρθεί προκειμένου να υποστηριχθούν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Αντίθετα η Ρωσία, ιστορικός σύμμαχος της δυναστείας των Άσαντ, αντιδρά σε περαιτέρω διεθνή ανάμειξη και ανησυχεί για την προοπτική ενός πολιτικού κενού εξουσίας σε ενδεχόμενη κατάρρευση του καθεστώτος, καθώς και ενίσχυση των ισλαμιστικών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει πως εξτρεμιστικά στοιχεία πολεμούν μαζί με πιο μετριοπαθείς αντικαθεστωτικές δυνάμεις, επιμένει όμως πως μόνο μία πολιτική μετάβαση μπορεί να εγγυηθεί μακρόχρονη σταθερότητα στη Συρία.

Παρά τη διαφορετική προσέγγιση έναντι της κρίσης, ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι κατά τη συνάτηση επιτεύχθηκε «πραγματική πρόοδος», κάνοντας λόγο για «ουσιώδεις, εποικοδομητικές και ειλικρινείς» συνομιλίες.

Παράλληλα, χαιρέτισε τη συμφωνία της Ρωσίας -κατά την προ ημερών συνάντηση των Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζον Κέρι- για τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης με ζητούμενο την προώθηση πολιτικής λύσης.

Το Λονδίνο υπογραμμίζει την ανάγκη να τερματιστούν δύο χρόνια αιματοχυσίας, ειδικά από τη στιγμή που οι πρόσφατες εξελίξεις -οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Δαμασκό και οι αυξανόμενες ανησυχίες για πιθανή χρήση χημικών όπλων- περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και μπορεί να καταστήσουν ακόμη πιο επικίνδυνη τη σύρραξη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024