Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σήμα χαλάρωσης της λιτότητας στην Ευρώπη στέλνει η Γερμανία

Σήμα χαλάρωσης της λιτότητας στην Ευρώπη στέλνει η Γερμανία

Αλλαγή της γερμανικής ρητορικής στο θέμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας σηματοδοτεί η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι κυβερνήσεις έχουν κερδίσει «αρκετό χώρο για ελιγμούς» στην κατεύθυνση των μειωμένων ελλειμμάτων. Το γερμανικό «σήμα» χαλάρωσης της αυστηρής λιτότητας έρχεται με φόντο τις διαφωνίες στους κόλπους των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών (G7).

Αλλαγή της γερμανικής ρητορικής στο θέμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας σηματοδοτεί η δήλωση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι κυβερνήσεις έχουν κερδίσει «αρκετό χώρο για ελιγμούς» στην κατεύθυνση των μειωμένων ελλειμμάτων.

Το γερμανικό «σήμα» χαλάρωσης της αυστηρής λιτότητας έρχεται με φόντο τις διαφωνίες στους κόλπους των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών (G7).

Προχωρώντας σε μια αισθητή αλλαγή στη γραμμή του Βερολίνου, όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Σόιμπλε επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις έχουν κερδίσει «αρκετό χώρο για ελιγμούς» ώστε να δράσουν προς την κατεύθυνση των μειωμένων ελλειμμάτων και των μικρότερων επιτοκίων δανεισμού.

Πριν προσέλθουν στη σύνοδο (σε προετοιμασία της συνόδου των επτά ηγετών το καλοκαίρι), οι υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι η λιτότητα και η ανάπτυξη θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Δεν έγιναν αρκετά από τους ευρωπαίους ηγέτες για να ανορθωθεί η οικονομία, υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός Τζέικομπ Λου, επισημαίνοντας την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης.

«Να απορρίψουμε ένα δόγμα που καθυστερεί την ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας την Παρασκευή στην γερμανική ραδιοφωνία. Η χώρα του έχει διαμηνύσει ότι δεν θα πιάσει τον στόχο μείωσης του ελλείμματος στο προκαθορισμένο πλαίσιο, όχι χωρίς αυτό να συνοδευτεί από τη δυσαρέσκεια του Βερολίνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σόιμπλε κινήθηκε και ο Ολι Ρεν, που δήλωσε ότι είναι εφικτός «ένας πιο ομαλός δρόμος προς την δημοσιονομική προσαρμογή».

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες της G7, ακόμα και η Γερμανία που έχει αρχίσει να βλέπει ανησυχητικά σημάδια επιβράδυνσης σε κάποιους τομείς, είτε είναι ήδη σε φάση λιτότητας είτε απειλούνται από αυτή στο προσεχές μέλλον.

Με τις γερμανικές εκλογές να πλησιάζουν και, από την άλλη πλευρά, ανοιχτά ζητήματα, όπως η ανεργία των νέων να διογκώνονται χωρίς έλεγχο, η συζήτηση για μια άλλη ευρωπαϊκή πορεία έχει ανοίξει για τα καλά στην Ευρώπη, που επιπλέον δέχεται και τις παραινέσεις των άλλων μεγάλων οικονομικών δυνάμεων.

Αυτό απομένει όμως να φανεί αν θα μεταφραστεί σε ουσιαστικές αλλαγές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024