Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πάταξη του παρεμπορίου με το νέο σύστημα παρακολούθησης των φαρμάκων

Πάταξη του παρεμπορίου με το νέο σύστημα παρακολούθησης των φαρμάκων

Η αντιμετώπιση του παρεμπορίου και των διπλοχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων είναι ο στόχος του νέου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των φαρμάκων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

Η αντιμετώπιση του παρεμπορίου και των διπλοχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων είναι ο στόχος του νέου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των φαρμάκων, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

Ο κ.Σαλμάς με δηλώσεις του στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος, μέσω του οποίου θα εξοικονομηθούν 100 εκατ. ευρώ.

«Υποχρεώσαμε τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, όταν εισάγουν ένα κουτί φάρμακο από το εξωτερικό, και τους δίνεται μια ταινία γνησιότητας για να επικολληθεί πάνω στο κουτί, σε πραγματικό χρόνο, να το δηλώνουν στον ΕΟΦ. Και όχι σε έναν μήνα όπως το έκαναν τώρα. Δεύτερον, όταν το κουτί αυτό φεύγει από την αποθήκη της φαρμακευτικής εταιρίας για να πάει στη φαρμακαποθήκη, στο χονδρέμπορο ή στο φαρμακείο, δηλώνεται σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, όταν πάει στη φαρμακαποθήκη και αυτό το φάρμακο εξαχθεί, θα δηλώνεται, θα σκανάρεται, θα ακυρώνεται ο μοναδιαίος αυτός αριθμός και γνωρίζουμε, ότι το φάρμακο αυτό εξήχθη και την ίδια ώρα δεν μπορεί να επικολληθεί η ταινία γνησιότητας από το φάρμακο που εξήχθη σε μια συνταγή και να χρεωθεί πλασματικά δεύτερη φορά στον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή κόβεται τώρα -θα το πετάει έξω το σύστημα. Όταν στο φαρμακείο, φτάσει το κουτί και δοθεί στον ασθενή, πλέον θα σκανάρεται το συγκεκριμένο κουτί. Μέχρι τώρα δεν ακυρωνόταν το συγκεκριμένο κουτί κι αν έπαιρνε κάποιος τέσσερα κουτιά από το ίδιο φάρμακο, μπορούσε ο φαρμακοποιός να σκανάρει τέσσερις φορές το ίδιο κουτί, ενώ τώρα θα πρέπει να χτυπήσει διαφορετικό κουτί», εξήγε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ουσιαστικός στόχος είναι η καταπολέμηση του παρεμπορίου και οι διπλοχρεώσεις των ίδιων φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και «όταν θα υπάρχει θέμα έλλειψης φαρμάκων στην αγορά θα γνωρίζουμε ποια φαρμακαποθήκη έκανε περισσότερες εξαγωγές απ’ ό,τι δικαιούτο και θα βλέπουμε πόσα είναι τα αποθέματα και πού βρίσκονται», υπογράμμισε ο κ.Σαλμάς.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας το μεγάλο και επίμονο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

«Αγκάθι» για την ελληνική οικονομία το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024