Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει μεν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, όμως η υπεριώδης ακτινοβολία συντελεί σε γρήγορη και σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που παρουσιάζεται στο Διεθνές Συνέδριο Ερευνητικής Δερματολογίας που πραγματοποιείται στο Εδιμβούργο.

Αν και οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες πάνω στο θέμα, αναφέρουν ότι ίσως στο μέλλον θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι σχετικές ιατρικές οδηγίες για την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που δεν έχουν ακόμα κάνει επίσημη επιστημονική δημοσίευση της μελέτης θεωρούν ότι η ηλιακή ακτινοβολία βοηθά στην πτώση της αρτηριακής πίεσης, καθώς οι βλαβερές για το δέρμα υπεριώδεις ακτίνες απελευθερώνουν μονοξείδιο του αζώτου που μειώνει την αρτηριακή πίεση στο αίμα.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Γουέλερ, εξηγεί ότι ο ήλιος βοηθά στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου ενώ συντελεί και στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακά αίτια λόγω υπέρτασης και είναι πολύ περισσότεροι από ό,τι οι θάνατοι από καρκίνο του δέρματος.

Οι επιστήμονες έκαναν εργαστηριακά πειράματα με 24 εθελοντές που εκτέθηκαν εναλλακτικά σε υπεριώδες φως όπως το ηλιακό ή σε απλό φως που θέρμαινε το δέρμα. Η έρευνα έδειξε ότι η αρτηριακή πίεση έπεφτε σημαντικά μετά από μια ώρα έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία (είναι αυτή από την οποία προστατεύουν τα αντηλιακά), ενώ δεν συνέβαινε το ίδιο με το απλό θερμό φως. Οι ερευνητές εξήγαγαν το συμπέρασμα ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης επέρχεται από τις υπεριώδεις ακτίνες.

«Υποπτευόμαστε πως τα οφέλη της ηλιακής ακτινοβολίας για την καρδιά υπερ-αντισταθμίζουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος», εξηγεί ο Δρ Γουέλερ και ανέφερε ότι η ερευνητική ομάδα του θα πραγματοποιήσει μια νέα μελέτη για να συγκρίνει τα δύο είδη κινδύνου σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ήλιο σε διαφορετικό βαθμό. «Αν και η νέα έρευνα επιβεβαιώσει ότι το ηλιακό φως μειώνει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη συμβουλή μας για την έκθεση στον ήλιο», συμπληρώνει.

Ανεξαρτήτως από τα συμπεράσματα της μελέτης, οι ειδικοί τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι, ιδίως οι λουόμενοι στις παραλίες, θα πρέπει να χρησιμοποιούν πάντα αντηλιακό, ειδικά τους θερινούς μήνες.

health.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο