Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία, αλλά «άγνωστο από ποιον», λέει ο Ομπάμα

Χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία, αλλά «άγνωστο από ποιον», λέει ο Ομπάμα

Το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναλάβουν ακόμη και στρατιωτική δράση κατά της Συρίας εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, άφησε ανοιχτό ο Μπαράκ Ομπάμα. Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε «πώς, πότε και από ποιον».

Το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αναλάβουν ακόμη και στρατιωτική δράση κατά της Συρίας εάν επιβεβαιωθεί ότι έχει γίνει χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, άφησε ανοιχτό ο Μπαράκ Ομπάμα.

Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη υπογράμμισε ότι υπάρχουν μεν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε «πώς, πότε και από ποιον». Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές πληροφορίες για την ανασύνθεση των γεγονότων (chain of custody), είπε ακόμη.

Προειδοποίησε μάλιστα ότι τυχόν βιαστικές αποφάσεις για αυτό το ζήτημα θα καταστήσουν δύσκολη την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας.

«Από πέρυσι», αποκάλυψε, έχει ζητήσει από τον στρατό των ΗΠΑ να προετοιμάσει επιλογές δράσης για τη Συρία, αλλά αρνήθηκε να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Όπως είπε για άλλη μια φορά, ότι η χρήση τους θα είναι ένας παράγοντας που αλλάζει καθοριστικά τους όρους του παιχνιδιού (game changer) και άρα οι ΗΠΑ «θα πρέπει να εξετάσουν εκ νέου τις επιλογές τους» σε σχέση με τη Συρία.

«Είναι προφανές ότι έχουν επιλογές στο τραπέζι που δεν έχω χρησιμοποιήσει», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα είδαν το φως αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για «περιορισμένη χρήση» χημικών όπλων στη Συρία, πιθανόν από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Ανάλογες πληροφορίες έχουν στα χέρια τους η Βρετανία και το Ισραήλ, ενώ και ο ΟΗΕ ερευνά σχετικές καταγγελίες. Τίποτα όμως δεν αποδειχτεί αδιαμφισβήτητα.

Οι πληροφορίες των υπηρεσιών κινητοποίησαν και βουλευτές στις ΗΠΑ –κυρίως Ρεπουμπλικάνους– που ζήτησαν στρατιωτική επέμβαση. Ωστόσο ο πρόεδρος Ομπάμα διστάζει να εμπλέξει τη χώρα σε άλλη μία αντιπαράθεση την ώρα που απομακρύνθηκε από το Ιράκ και σταδιακά και από το Αφγανιστάν.

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα είναι και αυτή αρκετά διστακτική να οργανωθεί ένοπλη επέμβαση στη Συρία, στα πρότυπα της Λιβύης.

Η Ρωσία ιδίως απορρίπτει οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια—ως ένα βαθμό και η Κίνα τηρεί αυτή τη στάση. Οι δυτικές χώρες δεν έχουν συμφωνήσει στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς τους αντάρτες και περιορίζονται σε μη φονική, πολλές αραβικές αντίθετα στηρίζουν ενεργά τους αντικαθεστωτικούς, πιθανόν και με οπλισμό.

Πέρα από τα πολιτικά προβλήματα και την ευρύτερη αναστάτωση που θα φέρει στην περιοχή, το ισχυρό οπλοστάσιο του Άσαντ δυσχεραίνει τον όποια ενέργεια. Ο στρατός της Συρίας έχει πυραύλους μέσου βεληνεκούς και χημικά όπλα: είναι δύο ισχυρά όπλα (με την κυριολεκτική και την μεταφορική έννοια) στα χέρια του διεθνώς απομονωμένου Σύρου προέδρου.

Σε ό,τι αφορά τη Βοστώνη, ο Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι οι υπηρεσίες ασφάλειας έκαναν το έργο τους ενώ αναφέρθηκε και στη συμβολή της Ρωσίας στις έρευνες.

Έκανε δε λόγο για τους πολίτες που μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθούν και να οργανώσουν επιθέσεις «για όποια διεστραμμένη ιδέα έχουν στο μυαλό τους».

Ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε εξάλλου να καταβάλλει μια νέα προσπάθεια για να κλείσει το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει εκ νέου από κοινού με το Κογκρέσο σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια για το κλείσιμο της μονάδας αυτής. «Θα πρέπει να κλείσει. θα επανέλθω σε αυτό», τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024