Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Έξαρση θρησκευτικής βίας με λίμνες αίματος σε σιιτικές επαρχίες του Ιράκ

Έξαρση θρησκευτικής βίας με λίμνες αίματος σε σιιτικές επαρχίες του Ιράκ

Βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα σε υπαίθριες αγορές σε δύο σιιτικές επαρχίες του νότιου Ιράκ στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 18 άτομα και τραυμάτισαν δεκάδες τη Δευτέρα. Περισσότεροι από 230 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε μία εβδομάδα σε επιθέσεις θρησκευτικής βίας, που έχουν αυξηθεί επικίνδυνα καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική Συρία εντείνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις σιιτών-σουνιτών.

Βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα οχήματα σε υπαίθριες αγορές σε δύο σιιτικές επαρχίες του νότιου Ιράκ στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 18 άτομα τη Δευτέρα, σύμφωνα με ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Περισσότεροι από 230 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε μία εβδομάδα σε επιθέσεις θρησκευτικής βίας, που έχουν αυξηθεί επικίνδυνα καθώς ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική Συρία εντείνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις σιιτών-σουνιτών.

Παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε κεντρική αγορά στην επαρχία Αμάρα, 300 χλμ νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, την ώρα που ο κόσμος προγευμάτιζε, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό 40.

Επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων επίσης νωρίς το πρωί στη νότια επαρχία Ντιουανίγια, 150 χλμ νότια της Βαγδάτης, σε αγορά όπου εργάτες είχαν συγκεντρωθεί αναζητώντας δουλειά για την ημέρα.

Οι θρησκευτικές εντάσεις έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που οι αμερικανικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Ιράκ πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο.

Παράλληλα βόμβα σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε πολυσύχναστη αγορά στην Κερμπάλα σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, ενώ άλλοι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε σε σιιτικό τόπο προσκυνήματος στη Μαχμουντίγια, 30 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, ωστόσο οι επιθέσεις αυτοκτονίας και με παγιδευμένα αυτοκίνητα είναι χαρακτηριστικές της οργάνωσης των σουνιτών ισλαμιστών της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ.

Το κύμα βίας ξέσπασε αφότου στις 23 Απριλίου δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο σε συγκέντρωση σουνιτών μουσουλμάνων διαδηλωτών κοντά στο Κιρκούκ που ζητούσαν την αποχώρηση του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι, εξοργίζοντας τους σουνίτες και ωθώντας τους αντάρτες σε περισσότερες επιθέσεις.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν τότε και επιθέσεις αντιποίνων εναντίον των ιρακινών δυνάμεων και άλλες βιαιότητες έχουν προκαλέσει έκτοτε δεκάδες άλλα θύματα, με τον απολογισμό να ανέρχεται σήμερα σε περισσότερους από 230 νεκρούς.

Παραίτηση της κυβέρνησης Μαλίκι ζητούν οι σουνίτες

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ιράκ Ουσάμα αλ Νουτζάιφι ζήτησε τη Δευτέρα την παραίτηση της κυβέρνησης Μαλίκι και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του εν μέσω του κύματος θρησκευτικής βίας.

Η πρωτοβουλία αυτή θα επιτρέψει «να επιτευχθεί μια εθνική συμφιλίωση και να διαφυλαχθούν τα κεκτημένα της δημοκρατίας, καθώς και να βγει η χώρα από το φάσμα του εμφυλίου πολέμου και των θρησκευτικών συγκρούσεων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Νουτζάιφι, σουνίτης και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του συνασπισμού Ιρακίγια, που υποστηρίζεται από τους σουνίτες και βρισκόταν εδώ και καιρό σε διαφωνία με τον Μαλίκι, απηύθυνε την πρότασή του στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024