Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύνδεση με το παγκόσμιο ταχυδρομικό δίκτυο για τους Σομαλούς, 22 χρόνια μετά

Σύνδεση με το παγκόσμιο ταχυδρομικό δίκτυο για τους Σομαλούς, 22 χρόνια μετά

Έπειτα από 22 χρόνια οι Σομαλοί ενδέχεται να αρχίσουν και πάλι να λαμβάνουν επιστολές από το εξωτερικό, μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ταχυδρομική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Η κίνηση αυτή θεωρείται ένα ακόμα βήμα για τον τερματισμό της διεθνούς απομόνωσης της χώρας μετά την εμφύλια σύρραξη.

Έπειτα από 22 χρόνια οι Σομαλοί ενδέχεται να αρχίσουν και πάλι να λαμβάνουν επιστολές από το εξωτερικό, μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ταχυδρομική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ένα ακόμα βήμα για τον τερματισμό της διεθνούς απομόνωσης της χώρας μετά την εμφύλια σύρραξη.

Οι προκλήσεις που έχει ωστόσο να αντιμετωπίσει η χώρα ώστε να επανέλθει στην παγκόσμια ταχυδρομική κοινότητα είναι πολλαπλές: δεν υπάρχουν ταχυδρομεία, μόνο οι κεντρικοί δρόμοι έχουν ονόματα και τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν αρίθμηση.

Σε αυτά τα «απλά» προβλήματα θα πρέπει να προστεθεί ο συνεχιζόμενος αγώνας κατά των ανταρτών που συνδέονται με την Αλ Κάιντα, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της υπαίθρου, αλλά και οι πειρατές που λυμαίνονται τις ακτές της χώρας.

Είναι σαφές ότι το έργο της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (UPU), της υπηρεσίας του ΟΗΕ που συντονίζει τις ταχυδρομικές πολιτικές μεταξύ των χωρών-μελών του Οργανισμού, δεν θα είναι εύκολο.

Σε ανακοίνωσή της, η UPU δηλώνει, πάντως, ότι οι διεθνείς ταχυδρομικές υπηρεσίες ενδέχεται να λειτουργήσουν ξανά στη Σομαλία μέσα στους επόμενους μήνες.

Στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνιών της Σομαλίας Αμπντουλάχι Χίρσι υπέγραψε «μνημόνιο συνεργασίας» με τα ταχυδρομεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Το Ντουμπάι, έτσι, θα καταστεί ο βασικός κόμβος για την αλληλογραφία με προορισμό τη Σομαλία.

Η UPU, υπό την αιγίδα της οποίας τέθηκε η συνεργασία αυτή, ανέφερε ότι οι 192 χώρες του ΟΗΕ θα μπορούσαν να αρχίσουν και πάλι να στέλνουν γράμματα στη Σομαλία όταν ολοκληρωθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Περίπου 2 εκατομμύρια Σομαλοί ζουν στο εξωτερικό και τα 9,9 εκατομμύρια των Σομαλών εντός της χώρας εξυπηρετούνται σήμερα από ένα ουσιαστικά ανύπαρκτο ταχυδρομικό δίκτυο.

Το 1991, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος, υπήρχαν στη Σομαλία 100 ταχυδρομεία.

Ο εκπρόσωπος της UPU Ρεάλ Λεμπλάν είπε ότι οι αρχές ίδρυσαν ένα ταχυδρομείο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Μογκαντίσου, ώστε να εξυπηρετούνται ταχυδρομικά η κυβέρνηση, οι πρεσβείες ξένων χωρών και τα πανεπιστήμια.

Ο Χίρσι παραδέχτηκε ότι η χώρα του θα χρειαστεί βοήθεια για να ανασυστήσει το ταχυδρομείο.

«Ζητάμε κάθε είδους βοήθεια, αφού θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν» φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της UPU.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024