Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Επεισόδια από εξαγριωμένους εκπαιδευτικούς στο Μεξικό

Επεισόδια από εξαγριωμένους εκπαιδευτικούς στο Μεξικό

Δεκάδες εξαγριωμένοι εκπαιδευτικοί επιτέθηκαν σε γραφεία των κύριων πολιτικών κομμάτων του Μεξικού, στην πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής πολιτείας του Γκερέρο, αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης. Για αρκετές ώρες οι κουκουλοφόροι διαδηλωτές άναβαν φωτιές, πραγματοποιούσαν επιδρομές σε κτίρια, σπάζοντας παράθυρα και έβαφαν τοίχους με σπρέι.

Δεκάδες εξαγριωμένοι εκπαιδευτικοί επιτέθηκαν σε γραφεία των κύριων πολιτικών κομμάτων του Μεξικού, στην πρωτεύουσα της νοτιοδυτικής πολιτείας του Γκερέρο, αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της εκπαίδευσης.

Για αρκετές ώρες οι κουκουλοφόροι διαδηλωτές άναβαν φωτιές, πραγματοποιούσαν επιδρομές σε κτίρια, σπάζοντας παράθυρα και έβαφαν τοίχους με σπρέι.

Οι καθηγητές διαδήλωσαν στην πόλη Τσιλπασίνγκο, κατά του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο και των νέων μεταρρυθμίσεων στον εκπαιδευτικό τομέα.

Εισέβαλλαν, μάλιστα, σε εγκαταστάσεις του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) και των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι αστυνομικές αρχές δεν έφτασαν ποτέ στα σημεία των διαδηλώσεων.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν μασκοφόρους διαδηλωτές να πετούν καρέκλες, έγγραφα και φυτά από τους ορόφους των γραφείων του PRI στην Τσιλπασίνγκο, ενώ άλλοι κατέστρεφαν φωτογραφίες του Νιέτο και έγραφαν εναντίον του συνθήματα με σπρέι στους τοίχους.

Οι καθηγητές στο Γκερέρο, αντιτίθενται σε μια νομοθεσία που έχει ως στόχο την αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, με την επιβολή αυστηρότερης εποπτείας στα πρότυπα διδασκαλίας.

Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν μία από τις πιο μαχητικές ομάδες στο Μεξικό τα τελευταία χρόνια και οι διαδηλώσεις τους έχουν οδηγήσει σε ταραχές σε ορισμένες πολιτείες.

«Πρέπει να αποφύγουμε το νόμο της ζούγκλας που προκαλεί χάος και τη διαταραχή της δημόσιας τάξης» δήλωσε εκπρόσωπος του PRI.

Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα, φαίνονται διαδηλωτές να έχουν βάλει φωτιά σε ένα κτίριο δίπλα στα γραφεία του PRI, αν και δεν έγινε σαφές αν αυτό ανήκε στο κόμμα.

Οι διαδηλώσεις στο Τσιλπασίνγκο ξέσπασαν μετά τη συνεδρίαση του Κογκρέσου του Γκερέρο, όπου απερρίφθησαν τα αιτήματα των εκπαιδευτικών για τροποποίηση του νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει συνταγματικές αλλαγές οι οποίες απαιτείται να εγκριθούν από το νομοθετικό σώμα του Μεξικού.

Ο Νιέτο υπέγραψε το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο, ωστόσο θα πρέπει πριν εφαρμοστεί να δημιουργηθεί μια ξεχωριστή νομοθεσία για την εφαρμογή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Only in

Μάχη για την Commerzbank!

Η Deutsche Bank σχεδιάζει να μπει στο παιχνίδι για να σταματήσει την UniCredit, αγοράζοντας το σύνολο ή μέρος του 12% της κυβέρνησης στην Commerzbank

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024